Universitatea „Dunărea de Jos” va redeschide încă din următorul an universitar extensiunea de la Cahul, Republica Moldova.
După ce puntea politică dintre România şi Moldova a fost refăcută, autorităţile academice de pe cele două maluri ale Prutului şi-au dat din nou mâna pentru a relua colaborarea începută în urmă cu mai bine de zece ani.
Miercuri, la sediul Universităţii „Dunărea de Jos” a avut loc o discuţie avansată între conducerea universităţii din Galaţi şi cea a Universităţii „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul, în care s-au pus la punct specializările şi numărul de locuri pe care le va scoate la concurs „Dunărea de Jos” în toamnă pe malul stâng al Prutului.
Rectorii Viorel Mînzu şi Andrei Popa au bătut palma pentru 11 specializări de licenţă şi 5 masterate, la care vor fi admişi aproape 500 de studenţi basarabeni.
Cifrele, deşi nu au fost confirmate oficial de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, se pare că vor fi de 360 de locuri la licenţă şi 120 la masterat.
„Pentru noi este un moment foarte important, pentru că ne recăpătăm acea specificitate, faptul că avem o extensiune transfrontalieră, lucru pe care nu-l mai are nicio universitate din ţară”.
„Acest fapt ne întregeşte imaginea de universitate importantă în zonă. În plus, este cumva o datorie de onoare de a ne adresa tinerilor din Republica Moldova. Încercăm să le răspundem cerinţelor lor de a se apropia, prin noi, de învăţământul european”, a explicat rectorul de la „Dunărea de Jos”, Viorel Mînzu.
La rândul său, şi rectorul de la Cahul, Andrei Popa, a admis că reînfiinţarea extensiunii este un lucru pozitiv pentru ambele părţi.
„Revenim acum la o stare normală. Extensiunea a luat fiinţă în 1999, iar toate impedimentele pe care le-am avut până acum nu au mai avut succes”.
„Trecem într-o fază firească pentru că avem aceleaşi valori culturale, spirituale. În fond, suntem un singur popor, să nu ne mai ascundem în umbra degetului”, a conchis rectorul Andrei Popa.