Pleacă asistenţii maternali

Pleacă asistenţii maternali
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Decât 25 la sută din salariu, mai bine 15 la sută din pensie” * Numărul copiilor abandonaţi este în creştere * În centrele de plasament situaţia e critică *

Jale în rândul asistenţilor maternali gălăţeni. Din cauza reducerilor salariale cu 25 la sută, cel puţin 20 de persoane vor pleca la pensie, lăsând Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) cu un deficit mare de personal.

Este vorba despre acei asistenţi maternali care sunt în pragul pensiei şi mai au doar câteva zile la dispoziţie ca să prindă ultimul tren al pensionărilor anticipate.

„Deja am 20 de cereri de pensionare anticipată din partea asistenţilor maternali. Au decis să plece acum pentru că după aplicarea măsurilor de austeritate nu vor mai putea să se pensioneze anticipat. În plus, bănuiesc fiecare că şi-a făcut un calcul şi a ajuns la concluzia că, decât să piardă 25 la sută din salariu, mai bine pierde 15 la sută din pensie”, a explicat directoarea DGASPC, Manon Cristoloveanu.

De fapt, conducerea instituţiei spune că acesta e doar începutul plecărilor, mulţi aşteptând să vadă exact câţi bani vor pierde la salariu.

„Încă nu le-au venit fluturaşii cu noile salarii. Abia atunci va începe cu adevărat exodul, pentru că salariile noastre sunt, realmente, foarte mici”, a mai spus şefa de la „Protecţia Copilului”.

Paradoxul face ca nu doar cei care pleacă să aibă de suferit, ci şi cei care rămân în sistem.

Potrivit conducerii instituţiei, copiii aflaţi la asistenţii maternali care pleacă vor ajunge în centre, unde deja numărul copiilor este mult prea mare faţă de cel al angajaţilor. Alţii vor ajunge la asistenţi maternali care deja au unul sau doi copii în plasament.

Astfel, culmea e că deşi vor avea un copil în plus, implicit vor munci mai mult, vor avea şi salarii scăzute cu 25 de procente.

Criză şi în centre

Valul de plecări determinat de scăderea salariilor nu afectează însă numai categoria asistenţilor maternali. „Foarte mulţi oameni din centre îşi depun demisia, astfel că am ajuns în pragul unei crize de personal. Organigrama noastră şi aşa este la limită, iar plecările îngreunează foarte mult munca din centre”.

„Situaţia este critică, pentru că oamenii nici nu îşi pot lua libere, iar noi nici nu le putem plăti ore suplimentare, astfel că se ajunge de multe ori în situaţia în care se face şi muncă patriotică”, a explicat Manon Cristoloveanu.

Criza personalului vine, din păcate, şi peste o acută criză socială, care face ca numărul de copii abandonaţi în grija statului să crească în mod constant.

„De când sunt aici nu am văzut un asemenea aflux de cazuri. Sunt foarte mulţi copii pe care îi luăm sau pe care ar trebui să îi luăm”, a subliniat directoarea DGASPC, Manon Cristoloveanu.

Citit 1449 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.