Soarta celor două universităţi gălăţene

Soarta celor două universităţi gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Universitatea „Dunărea de Jos” are dreptul să organizeze licenţă, masterat şi doctorat * La Universitatea „Danubius”, doar licenţă şi masterat

Peste 90 de universităţi din România au fost evaluate, potrivit Legii Educaţiei, în vederea clasificării lor pe trei categorii, respectiv: universităţi centrate pe educaţie, universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică sau educaţie şi creaţie artistică şi universităţi de cercetare avansată şi educaţie.

În timp ce Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a fost trecută în rândul instituţiilor centrate pe educaţie şi cercetare ştiinţifică, „Danubius” face parte din categoria celor centrate doar pe educaţie. În timp ce prima poate organiza programe de studii de licenţă, master şi doctorat, cea de-a doua va avea doar licenţă şi masterat .  

„Pe locul al 15-lea din peste 90 în toată ţara”

Potrivit declaraţiei rectorului, prof. univ. dr. ing. Viorel Mânzu, clasarea în categoria a doua este o  veste bună: „Suntem bucuroşi că ocupăm o poziţie extrem de onorabilă, locul al 15-lea  pe ţară, din peste 90 de universităţi clasificate, suntem în clasa universităţilor de educaţie şi cercetare ştiinţifică, în condiţiile în care cercetarea este definitorie pentru o universitate.

Dacă ne uităm la clasa valorică inferioară vedem universităţi cu care până acum ne comparam, şi e foarte bine că am depăşit nivelul acela; dacă ne uităm mai sus, acolo sunt 12 universităţi, cele foarte mari, de tradiţie, care au o caracteristică în comun - sunt dedicate unui anumit domeniu, nu sunt eterogene, ca Universitatea „Dunărea de Jos”.

Aşadar, cele mai bune universităţi eterogene – care au şi învăţământ tehnic, şi umanist, şi economic, şi drept, şi medicină – le găsiţi în clasa a doua valorică. Am obţinut dreptul de a ţine masterat şi de a-l repartiza cum vrem noi în universitate şi, de asemenea, sub supravegherea ministerului, avem şi locuri la doctorat, ministerul ne va spune, anual, unde organizăm doctoratul şi câte locuri avem, în funcţie de domeniile respective, care şi ele sunt clasificate naţional”.

18 locuri la doctorat

De exemplu, ne mai spune rectorul, „anul acesta avem 18 locuri la doctorat, pentru patru domenii tehnice, este vorba despre cele unde conducem doctorate de zeci de ani – inginerie mecanică, ingineria materialelor, inginerie industrială, ingineria şi prelucrarea alimentelor.

La anul vom primi, probabil, locuri în domeniile care se consideră a fi clasificate anul acela ca fiind în top. 18 locuri este destul de bine, pentru că în ultimii ani am avut, în general, dificultăţi în completarea locurilor la doctorat.

E greu să găseşti tineri dornici să muncească în  cercetare pentru a-şi susţine doctoratul cu frecvenţă, cu bursă sau fără bursă. Noi am avut, în cadrul unui program, trei proiecte europene de finanţare a doctoratului, pe care le derulăm, şi a existat şi bursă pentru studenţii doctoranzi şi de aceea au şi venit”.

La „Dunărea de Jos”, 680 de locuri la masterat

„La masterat am primit 680 de locuri, după cum am aflat tot din Monitorul Oficial, în urma clasificării s-au stabilit şi aceste cifre, ceea ce reprezintă 92 la sută din ceea ce am avut bugetat anul trecut.

Suntem foarte bucuroşi, mai ales că circulau tot felul de zvonuri, metodologia nu era foarte clară de la început, acesta a fost unul dintre punctele slabe ale evaluării, că metodologia nu a fost clară de la început şi, de asemenea, nu ştim toate repercusiunile financiare de data aceasta: ca număr de locuri le vedem, dacă însă studenţii echivalenţi vor primi alocaţii bugetare diferite în funcţie de tipul de universitate, asta încă nu ştim.

Oricum, suntem hotărâţi să ne menţinem acel loc 15, pentru că deja s-a dat startul într-o competiţie şi pentru noi e important”, conchide rectorul Viorel Mânzu.

La „Danubius”, 450 de locuri pentru masterat

Am aflat dintr-un comunicat al Universităţii „Danubius” că instituţia organizează înscrieri la masterat, potrivit Ordinului Ministrului  nr. 5224/30.08.2011, cifra de şcolarizare fiind aprobată de senatul universitar.

„Prin prezentul comunicat dorim să clarificăm interpretarea eronată şi neunitară a efectelor rezultatelor clasificării universităţilor realizată de Ministerul Educaţiei în parteneriat cu Asociaţi Universităţilor Europene, comunicate ieri, 6. 09. 2011, de către domnul ministru al învăţământului. Astfel, Universitatea «Danubius», are disponibile 450 de locuri pentru  următoarele programe de studii: În cadrul Facultăţii de Drept, candidaţii pot opta pentru:  Drept comunitar (Zi) – 50 de locuri, acreditat;  Drept şi Administraţie Publică Europeană (Zi şi FR) – 100 de locuri, acreditat; Ştiinţe penale (Zi) – 50 de locuri, acreditat. În cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice există patru programe de studii de masterat, acreditate: Management Financiar Public şi Privat (Zi) – 75 de locuri;  Gestiunea Financiară a Afacerilor în Spaţiul European (Zi) – 75 de locuri;  Managementul Afacerilor în Comerţ şi Turism (Zi) – 50 de locuri; Audit şi Control Public şi Privat (Zi) – 50 de locuri. Perioada înscrierilor este 5 – 28 septembrie 2011 (…).” Comunicatul este semnat de şef Birou Relaţii Publice, Ana Alina Dumitrache.

Citit 2320 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.