„O universitate de top, aproape de casă”

„O universitate de top, aproape de casă”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Luni începe admiterea la Universitatea „Dunărea de Jos” * Citiţi un scurt interviu cu rectorul Viorel Mînzu, despre avantajele pe care le oferă universitatea de stat din Galaţi *

- Ce anume oferă Universitatea „Dunărea de Jos” în plus pentru absolvenţii de liceu?

- Universitatea noastră a avut o competiţie implicită cu universităţile de stat din România şi acum face parte din eşalonul fruntaş, fiind evaluată la cel mai înalt nivel. Este un avantaj pentru cei din zonă de a avea o astfel de universitate în apropierea casei, astfel că se diminuează cheltuielile familiale pentru întreţinere. Altfel spus, absolvenţii din zonă pot să urmeze cursurile unei universităţi de foarte bun nivel cu cheltuieli mai mici.

De asemenea, faţă de celelalte instituţii similare din zonă, există un avantaj incontestabil: candidaţii pot să acceadă pe locuri fără taxă, adică să nu îşi plătească studiile. La rândul lor, cei care vor fi admişi cu taxă au un alt mare avantaj pentru că nu trebuie neapărat să rămână blocaţi pe acest statut până la terminarea studiilor. În anul următor pot trece la buget în urma unei competiţii care se face anual, bazată pe rezultatele evaluărilor.

Deci cineva care a intrat cu taxă nu înseamnă neapărat că este condamnat să rămână cu taxă toţi cei 3 sau 4 ani. Este un sistem concurenţial.

- Aveţi o gamă completă de specializări…

- Aşa este, în zona noastră nu există o altă instituţie de învăţământ superior care să ofere o paletă atât de largă de specializări. Doar în zona economică şi a ştiinţelor juridice se înregistrează o anumită concurenţă. În rest însă, nu prea mai există contraofertă. Noi avem de la Educaţie Fizică şi Medicină până la Construcţii Navale. Avem cam tot ce îşi poate dori un tânăr în materie de educaţie.

- Mizaţi doar pe prezenţa tinerilor din Galaţi la admitere sau vă îndreptaţi atenţia şi asupra absolvenţilor din judeţele învecinate?

- Experienţa ne-a arătat că absolvenţii de liceu care aleg Universitatea „Dunărea de Jos” provin din Galaţi şi din judeţele limitrofe: Brăila, Tulcea, Buzău şi Vrancea. Asta arată că este important pentru candidaţi să îşi găsească o universitate cât mai aproape de casă.

Aşteptăm ca anul acesta, din cauza rezultatelor uşor îngrijorătoare de la bacalaureat, şi sesiunea din toamnă să fie una importantă pentru universitate. Era oricum un an anunţat cu o scădere demografică, mai dificil pentru noi din acest punct de vedere.

Acum s-a suprapus şi acest rezultat la examenul de bacalaureat. Nu e vina bacalaureatului, asta e clar. Este vorba despre o situaţie mai veche din învăţământ, care a rămas îngrijorătoare.

- Luni începe admiterea şi la formele de învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă. Care sunt avantajele unor astfel de cursuri?

- Formele ID şi IFR şi-au demonstrat viabilitatea prin faptul că an de an cererea este din ce în ce mai mare. Într-adevăr avem tineri care doresc să muncească şi, în acelaşi timp, să îşi facă studiile. Această formă de studiu este una onestă: studenţii nu se duc serviciu în timp ce lipsesc de la ore. Este, dacă vreţi, un respect pe care îl au şi pentru şcoală, şi pentru locul de muncă. Sunt foarte mulţi care fie au nevoie să lucreze, fie s-au gândit pe parcurs că vor să îşi completeze studiile.

Citit 1577 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.