Sistemul sanitar gălăţean s-ar putea dizolva

Sistemul sanitar gălăţean s-ar putea dizolva
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 70 la sută dintre angajaţi doresc să emigreze * Chiar dacă este evident că nu toţi aceşti angajaţi vor pleca, cifrele sunt cât se poate de îngrijorătoare pentru că sistemul sanitar gălăţean suferă deja de pe urma lipsei de personal *

Starea tot mai precară a sistemului sanitar îi determină pe mulţi dintre medicii specialişti, medicii rezidenţi şi absolvenţii de medicină să îşi facă planuri serioase de emigrare. Pare greu de crezut?

Dacă până acum teoria se baza doar pe declaraţii ocazionale ale personalului medical, iată că avem deja la îndemână şi un studiu în acest sens, realizat de cadre didactice şi studenţi ai Universităţii „Dunărea de Jos”, în cadrul unui proiect de cercetare al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.

Concluziile nu sunt tocmai îmbucurătoare: se pare că 70 la sută dintre angajaţii din sistemul sanitar doresc să emigreze. Cine ar putea să-i condamne, dat fiind faptul că în sănătatea românească (deci şi în cea gălăţeană) salariul scade proporţional cu respectul de care se bucură personalul medical?

Cine?

Un procent de circa 30 la sută dintre subiecţi nu intenţionează să plece la muncă în străinătate. Ceea ce înseamnă în acelaşi timp că circa 70 la sută dintre salariaţi iau în considerare posibilitatea de a migra pentru muncă.

Însă chiar şi în cazul celor care intenţionează să plece, 36,8 la sută (din total) au diferite impedimente legate de familie, se arată în studiul citat. Cu alte cuvinte, aceşti 36,8 la sută ar lua în considerare emigrarea, dacă ar avea cum.

De ce?

„30,4 la sută dintre repondenţi sunt atraşi de salariile mai mari din Occident. În cazul acestei categorii putem vorbi atât de stabilirea unui anumit standard de viaţă, anumitor idealuri, mulate pe nivelul de câştiguri existente în Occident.

Decizia finală de a pleca depinde în mare măsură de eliminarea sau atenuarea motivelor care împiedică migraţia, iar cea de a rămâne de o eventuală creştere a salariilor până la un nivel acceptabil. Acest factor acţionează în mod constant şi îşi va păstra efectul atât timp cât vor exista diferenţele foarte mari între salarii.

Putem considera că pentru această categorie de salariaţi nu au efect măsurile politice pe termen scurt, intenţia de a pleca rămânând relativ constantă”, constată autorii studiului.

În acelaşi timp, 34,8 la sută dintre repondenţi resimt presiunea exercitată de condiţiile din ţară care îi determină să ia în considerare posibilitatea plecării, principalii factori fiind nemulţumirea faţă de starea materială actuală (17,6 la sută), nevoile legate de întreţinerea familiei (10,8 la sută) şi nevoia achitării datoriilor (6,4 la sută).

În cazul acestei categorii decizia privind migraţia depinde într-o foarte mare măsură de măsurile politice şi administrative pe termen scurt care pot interveni în a creşte numărul celor care pleacă, atestă rezultatele cercetării.

Lucrurile s-ar putea înrăutăţi

„Având în vedere faptul că decizia reducerii salariilor cu 25 la sută a determinat, în intervalul dintre adoptarea ei şi exercitarea efectelor, o creştere considerabilă a intenţiilor şi demersurilor salariaţilor din sistemul sanitar de a migra, este de aşteptat ca producerea efectelor, respectiv scăderea efectivă a salariilor începând cu luna august, să conducă la o creştere şi mai mare a intenţiei de plecare şi a plecărilor efective”, atenţionează autorii studiului.

Citit 908 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.