Câţi bani va primi fiecare spital gălăţean?

Câţi bani va primi fiecare spital gălăţean?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La nivel naţional, datoriile spitalelor la finele lunii iunie se ridicau la circa 859 de milioane de lei * Circa 23 milioane din suma totală erau datorii acumulate de spitalele gălăţene * Ministerul a decis plata integrală a acestor sume, însă fondurile n-au venit încă * Câţi bani vor mai rămâne pentru rezolvarea problemei medicamentelor compensate? * Redacţia „Vieţii libere” vă recomandă să aveţi răbdare, pentru că ne aşteaptă vremuri grele *

Din ordinul Ministrului Sănătăţii, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) şi Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DJSP) au alcătuit comisii însărcinate să stabilească cu precizie sumele pe care spitalele gălăţene le datorau furnizorilor până la data de 30 iunie.

Rezultate ne-au fost prezentate, ieri, de preşedintele CJAS Galaţi, farm. Olimpia Buzia. La ce a folosit un astfel de calcul? Potrivit Ministerului Sănătăţii, la ultima rectificare bugetară s-au alocat deja fonduri pentru plata tuturor datoriilor spitalelor până la finele lunii iunie.

În aceste condiţii, vor putea răsufla uşuraţi, în sfârşit, managerii de spitale, având în vedere că li se va ridica de pe suflet piatra de moară a datoriilor istorice? În teorie, vor putea.

Practic, rămâne de văzut dacă va fi aşa, din cauză că plata unor datorii, deşi benefică, nu rezolvă problema lipsei de bani din sistem. De văzut este, de asemenea, câţi bani va mai putea CJAS să aloce pentru rezolvarea problemei compensatelor, după ce se vor plăti datoriilor spitalelor.

Cât se va plăti pentru fiecare spital?

Potrivit datelor care ne-au fost oferite de preşedintele CJAS, farm. Olimpia Buzia, pe primul loc în topul spitalelor gălăţene se află, în continuare, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Apostol” Andrei, cu peste 18.536.000 lei.

Cei mai mulţi bani îi are de plătit Judeţeanul către furnizorii de medicamente: peste 14 milioane. Urmează datoriile de plată către diverşi alţi furnizori (peste 2.400.000 lei) şi către furnizorii de materiale sanitare (peste 1.400.000 lei).

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” are o datorie de peste 1.359.000 lei, din care peste 600.000 lei către furnizorii de materiale sanitare, alţi peste 316.000 către cei de medicamente, plus o sumă restantă de peste 400.000 de lei către alţi furnizori de bunuri şi servicii.

Pentru Maternitatea „Buna Vestire” se vor plăti, potrivit preşedintelui CJAS, peste 600.000 lei, în vederea acoperirii datoriilor la medicamente (peste 175.000 lei), pentru materiale sanitare (peste 130.000 lei) şi pentru alte bunuri şi servicii (aproape 300.000 lei).

Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” are în prezent o datorie de aproape 530.000 de lei, către furnizorii de medicamente, materiale sanitare şi alte bunuri şi servicii.

Datorii mai puţin consistente a acumulat Spitalul de Pneumoftiziologie „Sfântul Spiridon”, pentru care urmează să se plătească aproape 85.000 de lei.

Ar mai fi de achitat şi datoriile Spitalului pentru Bolnavi Cronici din Iveşti, de 24.000 lei, dar şi cele ale Spitalului Municipal „Anton Cincu” din Tecuci, care depăşesc suma de 1.215.000 de lei.

Potrivit datelor care ne-au fost oferite, Spitalul de Psihiatrie şi Spitalul din Târgu Bujor nu au datorii de achitat.

Ce ne aşteaptă?

În urma efectuării acestor plăţi prin intermediul CJAS, spitalele gălăţene cu datorii vor mai avea de plătit furnizorii doar pentru lunile iulie şi august. Întrebarea este cum o vor face, dat fiind faptul că de la începutul anului şi până acum banii de la CJAS ajung doar pentru salariile personalului?

Lucru clar: deşi benefică, achitarea datoriilor spitalelor nu va rezolva problema lipsei de bani din sistem, mai ales în cazul unităţilor mai şi cu adresabilitate crescută, cum ar fi Spitalul Judeţean.

În plus, se preconizează că banii care vor rămâne în vistieria CJAS pentru decontarea către farmacii a reţetelor compensate onorate nu vor fi suficienţi şi că se va recurge din nou la credite de angajament.

Fără să ne fi propus dinainte să fim cârcotaşi, nu putem să nu ne întrebăm: chiar dacă aceste împrumuturi vor rezolva temporar problema sărăciei din sistem, câţi bani va avea Sănătatea în 2011, după ce ne-am tratat pe datorie aproape trei sferturi din acest an?

Citit 777 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.