O şansă pentru copiii cu dizabilităţi

O şansă pentru copiii cu dizabilităţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mihaela Mihalache a ales sa transforme durerea de a fi mama a doi copii cu dizabilităţi în şansa unei vieţi mai bune pentru 14 copii cu dizabilităţi *

Cu sprijinul Primăriei locale şi al Fundaţiei “Inimă de Copil” la Lieşti s-a înfiinţat un Centru de Zi pentru copiii cu dizabilităţi. Meritul de a fi făcut lumea mai bună pentru 14 copii cu dizabilităţi mentale, fizice sau asociate îi aparţine Mihaelei Mihalache.

În loc de resemnare şi neputinţă, Mihaela Mihalache a ales sa transforme durerea de a fi mama a doi copii cu dizabilităţi în şansa unei vieţi mai bune pentru copiii cu aceleaşi dificultăţi ca şi copiii ei.

„Mi-am dat seama că trebuie să fac mai mult pentru copiii mei şi pentru ceilalţi din sat. Aşa s-a născut ideea acestui proiect. Chiar dacă la început a fost foarte greu, nu auzeam decât descurajări şi nu întâmpinam decât piedici, am continuat să merg înainte şi am crezut că într-o zi lucrurile se vor schimba şi voi găsi oameni care să mă susţină” , ne-a declarat Mihaela Mihalache.

Primăria Lieşti i-a sustinut demersul, punând la dispoziţie spaţiul şi asigurând plata utilităţilor, un kinetoterapeut din sat s-a oferit să lucreze voluntar la început, iar Fundaţia „Inimă de Copil” a venit cu experienţa anilor de lucru cu copiii cu dizabilitati, în special prin Grădiniţa “Andiana” din Cudalbi.

Joc, integrare, cunoaştere

Centrul este al doilea de acest tip din mediul rural dezvoltat de fundaţie în parteneriat cu primăriile locale. Copiii au şansa să-şi dezvolte potenţialul participând la activităţi specifice în funcţie de deficienţele pe care le au.

Primesc asistenţă şi sprijin din partea personalului: recuperare prin kinetoterapie şi masaj, activităţi de dezvoltare a abilităţilor de autocontrol, de abilitate manuală, organizarea şi formarea autonomiei personale.

Învaţă prin joc şi îşi sărbătoresc împreună zilele de naştere, dar şi fiecare lucru nou învăţat. E o reală bucurie pentru ei să primească oaspeţi, să cunoască oameni care îi acceptă şi le rămân aproape.

Dar fără bani Centrul de Zi nu poate exista: „Cu forţe proprii şi sprijinul sufletiştilor oameni din primăria Lieşti, personalul a derulat chiar o campanie pe plan local pentru susţinere din partea comunităţii. Au apelat la oamenii din parohii şi la firme pentru donaţii, la persoane fizice pentru doi la sută din impozitul pe venit.

Acestea acoperă, pentru moment, o mică parte din costuri, însă rămane să identificăm resurse financiare şi materiale stabile pentru funcţionarea centrului (materiale didactice şi pentru activităţi, supliment alimentar, salarii, îmbunătăţirea dotării spaţiului etc)”, ne-a declarat Anca-Aurora Chiosea, responsabil comunicare Fundaţia Inimă de Copil.

Orice donaţie pentru susţinerea cheltuielilor de funcţionare a Centrului înseamnă enorm pentru copii.

Citit 1091 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.