* Iniţiativă binevenită (deşi târzie) a ministrului Sănătăţii, Cseke Attila * Amenzi mai mari şi ani în plus la răcoare pentru cei care agresează personalul medical, fizic sau verbal * Din nefericire, e greu de crezut că aceste măsuri îi vor convinge pe pacienţii agresivi să se poarte mai frumos cu membrii personalului medical * Totuşi, unde lipsesc educaţia şi omenia, putem face ordine şi cu forţa *
Dacă din diverse motive, numai de dumneavoastră ştiute, atacaţi un medic, un asistent medical, un brancardier, un şofer de ambulanţă sau orice alt angajat care face parte din personalul medical, aţi putea fi acuzat de ultraj asupra autorităţii! Consecinţele: amenzi usturătoare şi chiar privare de libertate, pentru perioade de ordinul anilor!
Ideea de înăsprire a pedepselor pentru această categorie de agresori îi aparţine ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, care a şi propus deja un amendament la legile care reglementează sancţiunile prevăzute în acest moment. Iniţiativa vine pe fondul sporirii numărului de atacuri la care este supus, în special, personalul din cadrul structurilor medicale de urgenţă. Vorbim aici despre angajaţii Serviciilor Judeţene de Ambulanţă şi ai Unităţilor de Primiri Urgenţe.
Atitudini condamnabile
Arareori trece o săptămână fără să aflăm că, undeva în ţară, un pacient în stare de ebrietate a lovit o asistentă a Ambulanţei sau a făcut un scandal monstru în Serviciul de Primiri Urgenţe. Mulţi dintre medicii şi asistenţii din aceste structuri sunt, în primul rând, agresaţi verbal. Unii aproape că s-au obişnuit cu situaţia, deşi nu primesc sporuri la salariu pentru că îndură jignirile.
Situaţia devine însă într-adevăr de nesuportat atunci când pacienţii care se consideră nedreptăţiţi îşi arogă dreptul de a-i pedepsi fizic pe medicii şi asistenţii care, de fapt, încearcă din toate puterile să îi ajute. Din păcate, Galaţiul nu face excepţie de la această regulă nefastă.
„Viaţa liberă” v-a relatat suficiente situaţii în care angajaţii ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi au fost ameninţaţi, sechestraţi şi chiar loviţi de pacienţi. De asemenea, au existat situaţii în care scandalagii au perturbat bunul mers al activităţilor specifice în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, fără să plătească consecinţele într-o manieră adecvată.
Noile pedepse
„Astăzi, dacă o persoană loveşte un medic într-un spital poate sa fie sancţionata cu închisoare de la 3 luni până la 2 ani (deşi acest lucru nu se întâmplă aproape niciodată - n.r.) sau cu amendă, după caz. Noi propunem înăsprirea pedepselor, care ar trebui să fie similare cu cele aplicate în cazul agresiunilor asupra funcţionarilor publici”.
„Astfel, agresorul ar fi sancţionat cu închisoare între 6 luni şi 3 ani. Mai mult, prin noua prevedere legală, împăcarea parţilor nu mai înlătură răspunderea penală. Prin noile măsuri urmărim descurajarea celor care nu respectă corpul medical şi munca depusă de angajaţii din sistem”, a precizat ministrul Sănătăţii.
Măcar dacă ar funcţiona!
De regulă, cei care ameninţă sau bat medici şi asistenţi nu sunt certaţi doar cu bunul simţ, ci şi cu legea. Şi, credem noi, un astfel de individ beat care nu se teme de 2 ani de închisoare, nu se va teme nici de 3 ani. Şi nici amenzile, oricât de ridicate, nu prea sunt de natură să-i facă pe scandalagii să se potolească.
Ceea ce ne-ar trebui ar fi un nivel de educaţie crescut. Până când vom beneficia de aşa ceva, trebuie să ne descurcăm cu amenzi şi pedepse cu închisoarea.