Bucuraţi-vă de gustul toamnei chiar acum!

Bucuraţi-vă de gustul toamnei chiar acum!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gutui mai frumoase * Pepeni de murat * Mere şi iar mere * Struguri pentru aproape toate sacoşele şi buzunarele *  Ardei iuţi de toate mărimile şi culorile *

Chiar dacă vremea nefavorabilă le-a cam dat agricultorilor planurile peste cap, avem în continuare fructe şi legume din belşug, dacă judecăm după încărcarea tarabelor din hala de zarzavaturi a Pieţei Centrale.

Este adevărat că multe dintre ele s-au copt în sere sau pe meleaguri mai calde, de unde au fost aduse până în piaţă, frumos ambalate, în lăzi.

Preţul merelor crescute în livezi autohtone începe de la 2 lei şi nu sare de 2, 5 lei. Ciorchinii de ceasla se dau cu 2, 5 lei, dar preţul muscatului de Hamburg sau al poamei tămâioase poate urca şi până la 4 sau 5 lei kilogramul.

În schimb, pentru un kilogram de pere trebuie să scoateţi din buzunar între 2,5 şi 5 lei. Prunele fac un leu sau 1,5 lei. Piersici n-am mai prea văzut pe tarabe, dar puteţi cumpăr în continuare nectarine de 4 lei. Gutuile, mai frumoase decât cele pe care l-a văzut săptămâna trecută, fac 3 lei.

Şi dacă tarabele s-au umplut de fructe autohtone, aflaţi că nici comercianţii de fructe exotice n-au stat cu mâinile în sân. Dimpotrivă, şi-u diversificat oferta. Avem portocale de 4,5 lei, kiwi pe alese, de 6 lei sau 7,99 lei kilogramul, grapefruit de 4,5 sau 5,5 lei, lămâi de 7 lei kilogramul şi banane de 5,5 lei. 

Vă mai spunem că au apărut deja pepenii de murat, mici şi cu o coajă de culoare verde închis. E drept, nu sunt chiar la fel de ieftini ca pepenii mari. Kilogramul se dădea, ieri la prânz, cu 2 lei.

Tot de murat sunt şi castraveţii al căror preţ ajunge până la 2 lei şi nu coboară sub nici un chip sub pragul de 1,3 lei. Varza care va ajunge, până la urmă, în butoaiele cu apă opărită, cu sare şi sfeclă e 1,5 lei kilogramul.

Dacă uitându-vă la căpăţânile înfoiate vă duce gândul mai degrabă la varză călită, n-ar fi rău să ştiţi că şi la capitolul condimente aveţi de unde alege. Pe tarabe se înalţă deja grămezi de ardei iuţi de 3 lei, 5 lei sau 6 lei kilogramul.

După gust, puteţi pune în sacoşă din cei verzi, din cei de un roşu portocaliu sau chiar din cei scurţi şi roşii, folosiţi de regulă la obţinerea de boia.  Ciupercile se dau cu 6 sau 8 lei, dovleceii cu 2,5 lei, iar dovlecii mari care cu forme care mai decar mai neregulate fac1,5 lei kilogramul.

Roşiile, scumpele de ele, se dau în continuare cu 4 sau 4,5 lei. La 2 lei au rămas doar tomatele bune de bulion de casă, pe care tot mai puţine gospodine îl mai prepară. Gogoşarii sunt 3,5 lei, iar preţul ardeilor kapia variază între 2 şi 3 lei.

Citit 987 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.