Casă, şubredă casă!

Casă, şubredă casă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primăria municipiului Galaţi deţine o situaţie a clădirilor expertizate de specialişti în privinţa rezistenţei imobilelor la seisme.  Situaţia nu este nouă, însă asta nu înseamnă că nu este nicio noutate aici; dimpotrivă – cum nimeni sau (aşa cum se va vedea) aproape nimeni nu are grijă de locatarii acestor locuinţe, iar timpul trece, cărămizile şi zidurile şubrede se transformă, încet, încet, în capcane ale morţii…

Imobile expertizate propuse pentru demolare

Potrivit unei liste puse la dispoziţie de Primăria municipiului Galaţi, în urma expertizei specialiştilor, a reieşit că există 67 de case individuale propuse pentru demolare, din care numai două imobile sunt expertizate cu risc seismic de gradul II, restul fiind case cu risc seismic de gradul întâi. Faptul nu atrage după sine, invariabil, concluzia că respectivele clădiri sunt una cu pământul.

Din cele 67 de case expertizate, cele mai numeroase propuse spre demolare se află pe străzile: Traian (8 imobile), Tecuci, Dogăriei şi Muzicii (câte 4 clădiri), N. Alexandrescu, Bălcescu, Al. I. Cuza (câte 3) şi Democraţiei, Caragiale, Cuza Vodă, Carnabel, Florilor, Morilor, Războieni şi Domnească (câte 2 imobile), restul străzilor având câte o singură casă în această situaţie.     

Propunerea pentru demolare s-ar traduce cam aşa: „Casele sunt atât de puternic afectate la structura de rezistenţă, încât nu se justifică o consolidare a lor, ci demolarea şi construcţia unor imobile noi”.

Asta este doar teoria. Ca în orice domeniu din ţara asta, practica ne omoară… Am mers pe teren pentru a vedea, la faţa locului, cum arată câteva dintre aceste imobile propuse spre demolare. Ne-am fi aşteptat ca respectivele clădiri să fie măcar nelocuite. Realitatea este alta.

Există viaţă după moarte!

De la viceprimarul Nicuşor Ciumacenco am aflat că unele clădiri propuse spre demolare urmează… să fie consolidate. Un fel de graţiere pe ultima sută de metri! „Sunt clădiri importante, nu trebuie distruse, chiar dacă sunt propuse spre demolare. În acest an s-au alocat fonduri pentru consolidarea a 4 clădiri. Este puţin, dar atât putem face deocamdată”, a spus Ciumacenco.

Cele patru clădiri sunt:

-    Carnabel 21-23 (pentru consolidarea căreia s-au alocat 200.000 de lei),

-    Universităţii nr. 13 (175.000 de lei alocaţi pentru lucrări),

-    Română 45-49 (250.000 de lei alocaţi), 

-    Iancu Fotea nr. 27 (434.000 de lei). 

Dincolo de bucuria de a se conserva, totuşi, aceste clădiri istorice, rămâne o întrebare: dacă aceste clădiri propuse spre demolare urmează să fie consolidate, înseamnă că expertiza tehnică a fost eronată?

CITEŞTE MAI MULT ÎN EDIŢIA TIPĂRITĂ A „VIEŢII LIBERE”:

·    Cum să demolezi strada Bălcescu?

·    Carnabel 21-23, imobil jefuit de barbari

·    Dogăriei sună a gol…

·    Cu evacuarea deasupra capului

Citit 1451 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.