Învaţă să învingi stresul!

Învaţă să învingi stresul!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Stresul vă poate afecta cariera * Dacă munciţi mult, nu înseamnă neapărat că vă faceţi bine treaba * Cum se instalează stresul şi cine este vinovat? * Cum să treceţi mai uşor peste situaţiile de criză? *

Prea puţini sunt gălăţenii care reuşesc să se evite stresul zilnic de la serviciu. În mod evident, relaxarea totală la locul de muncă nu este productivă.

Totuşi, constată specialiştii, nici stresul continuu nu e de natură să încurajeze productivitatea. Un angajat care este în permanenţă nervos nu îşi va putea pune în valoare creativitatea, va interacţiona puţin şi într-o manieră tensionată cu restul colectivului.

Cu alte cuvinte, un individ stresat îşi poate duce la bun sfârşit sarcinile de serviciu, dar în nici un caz nu va fi performant şi nu îşi va putea atinge adevăratul potenţial.

Când e prea mult?

Aşa cum spuneam, stresul la locul de muncă, într-un colectiv, ţine într-o oarecare măsură de normalitate. Problemele reale apar abia atunci când unii dintre membrii grupului nu reuşesc să mai managerieze tensiunile care îi apasă.

Nu vorbim aici despre cazuri rare, ci despre situaţii în care unii dintre gălăţeni se găsesc aproape zilnic. Cum recunoaştem aceste momente cu potenţial exploziv?

Un coleg stresat va fi, înainte de toate, mult mai agresiv decât în mod normal. Această stare nu este altceva decât rezultatul frământărilor respectivului. În ce constau acestea? Cel mai adesea angajaţii stresaţi se plâng de tulburări de somn, de probleme gastrointestinale, de palpitaţii şi de dureri de cap care apar tot mai des.

Individul stresat are aproape în permanenţă - chiar şi în afara orelor de lucru - sentimentul că sarcinile care i-au fost atribuite îl strivesc. Tinde să nu îi mai observe pe cei de lângă el şi să îşi aloce toate resursele rezolvării sarcinilor de serviciu. Atunci când nu se implică în rezolvarea sarcinilor, îşi face griji că nu va reuşi să o scoată la capăt.

Se simte trist, chiar speriat uneori şi cade pradă fără prea mare greuatte stărilor depresive. Toate acestea duc, încet şi sigur, la o scădere continuă a capacităţilor sale cognitive şi, implicit, a productivităţii. Creşte riscului apariţiei unui eventual accident de muncă. De asemenea, riscurile ca individul să se aleagă cu o afecţiune cronică pe fondul suprasolicitării.

Ce favorizează apariţia situaţiilor stresante?

Evident, suprasolicitarea voită a unui angajat, încărcarea sa excesivă cu sarcini de serviciu îl va aduce pe acesta la exasperare, într-un timp mai lung sau mai scurt. Un posibil factor de instalare a stresului este şi nesiguranţa locului de muncă, dar şi lipsa posibilităţilor de promovarea.

Şi munca monotonă îl poate scote pe angajat din pepeni şi îl poate face să îşi piardă interesul pentru activitate, favorizând greşelile repetate.  În cazul în care problemele de serviciu sunt dublate de altele, persoanele sau financiare, riscul de a avea probleme pe toate planurile sporesc considerabil.  

Ce putem face?

Ceea ce puteţi face, în primul rând, atunci când traversaţi o perioadă stresantă, este să aveţi grijă de dumneavoastră, poate chiar mai mult decât de obicei. Dacă sunteţi fumător, nu „sudaţi” ţigări, doar pentru că ceva nu v-a ieşit cum trebuie sau pentru că aţi fost mustraţi.

Nu veţi rezolva problema fumând, dar cu siguranţă că sănătatea dumneavoastră va avea de suferit. Acelaşi lucru e valabil şi în cazul consumul de alcool: unul ocazional e benefic, dar unul susţinut şi bazat pe cantităţi mari nu va face decât să vă obosească, să vă scadă productivitatea şi, în cele din urmă, să vă îmbolnăvească.

Cafeaua este un stimulent bun, dar consumată în exces nu vă va da energie, ci vă va agita, împiedicându-vă să munciţi eficient. Chiar dacă programul zilei e încărcat până la refuz şi chiar dacă nu vă e foame, nu săriţi peste mese. Mâncaţi, de preferinţă, puţin şi bun.

Dacă situaţia o permite, vorbiţi cu cei dragi despre problemele care vă apasă. Şi oricât v-ar fi de dificil, trebuie neapărat să vă rezervaţi măcar câteva ore pe săptămână pentru dumneavoastră - interval în care să faceţi ceea ce vă place, cât mai departe de sursele de stres.

Procedând astfel, nu daţi dovadă de slăbiciune, ci investiţi în viitorul dumneavoastră. În cazul în care stresul este tot mai presant, nu ezitaţi să le spuneţi şefilor sau responsabililor de la resurse umane despre problemele dumneavoastră.

În cazul în care consideraţi că aşa ceva v-ar putea face mai mult rău decât bine, apelaţi la ajutorul unui psiholog profesionist.       

Citit 1024 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.