Începe distribuţia ajutoarelor europene

Începe distribuţia ajutoarelor europene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mâine, prima zi * Trei puncte din care pot fi ridicate alimentele * Peste 27 de kilograme de persoană * Cei 18.621 de beneficiari au timp să primească ajutoarele până la finalul anului *

Miercuri va fi prima zi în care în municipiul Galaţi se vor distribui ajutoarele alimentare europene, aşa cum s-a întâmplat şi în ultimii doi ani, în urma aplicării Planului European de Ajutoare către persoanele Defavorizate (PEAD).

Faţă de programul european din 2009, există şi diferenţe: în acest an nu se vor mai distribui doar făină şi zahăr, ci şi biscuiţi, lapte praf, mălai şi paste făinoase.

În total, în municipiul Galaţi, de aceste ajutoare alimentare vor beneficia 18.621 de persoane, cu 761 de persoane mai multe decât din 2009.

Alimentele se vor distribui în trei puncte din oraş

Prin programul PEAD vor primi alimente de la UE beneficiarii venitului minim garantat, pensionarii cu pensii de până în 400 de lei, şomerii şi  persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii.

Potrivit declaraţiilor purtătoarei de cuvânt a Primăriei municipiului Galaţi, Nicoleta Manole, fiecare persoană beneficiară va primi câte 14 kg de făină albă, şapte kg de mălai, 3,2 kg de paste făinoase, 1,2 kg de biscuiţi şi câte un kilogram de lapte praf şi de zahăr.

„În total, la nivelul municipiului Galaţi s-au primit 260.694 de kg de făină, 130.347 de kg de mălai, 59.587,2 kg paste făinoase, 220.345,2 kg biscuiţi, 18.621 kg lapte praf şi 18.621 kg de zahăr”, a mai declarat Nicoleta Manole.

Ajutoarele alimentare vor fi distribuite, începând cu ziua de 13 octombrie şi până pe 31 decembrie, în Galaţi, în trei puncte distincte. „Pensionarii îşi vor putea ridica ajutoarele în Piaţa Veche, de la Şcoala nr. 26, beneficiarii de venit minim garantat şi persoanele cu handicap, de la punctul din Complexul „Tudor Vladimirescu” – de vizavi de căminul pentru Persoane Vârstnice „Sf. Spiridon” din Domnească, iar şomerii vor putea ridica alimentele din Piaţa de pe Calea Prutului nr. 70, de la Hala nr.2. Programul de distribuţie va fi de luni până vineri, între orele 9.00-15.00”, a mai spus Nicoleta Manole. 

Rămâne de discutat cum au fost alese aceste puncte de distribuţie, cum se vor aloca ajutoarele astfel încât să nu se producă îmbulzeli şi cum vor transporta beneficiarii alimentele, în special persoanele cu handicap…   

Săraci, şomeri şi bolnavi mai mulţi, pensionari mai puţini

Potrivit datelor furnizate de acelaşi purtător de cuvânt al Primăriei municipiului Galaţi, Nicoleta Manole, din totalul celor 18.621 de beneficiari „…6.092 sunt pensionari, 5.828 sunt şomeri, 4.497 de beneficiari sunt persoane cu handicap şi 2.204 sunt beneficiari ai venitului minim garantat”.

Raportat la numărul gălăţenilor beneficiari anul trecut de acest program european, se poate spune că în acest an se înregistrează creşteri ale numărului de beneficiari la trei categorii: şomeri (în 2009, au primit ajutoare 5.078 şomeri, adică cu 750 mai puţini decât în acest an), persoane cu handicap (anul trecut au primit alimente 4.140 de persoane cu handicap, iar în acest an vor primi cu 357 mai mulţi cetăţeni) şi beneficiari ai venitului minim garantat (în 2009 au primit alimente 2.065 de persoane, iar în 2010 vor primi cu 139 de persoane mai multe).

Singura categorie unde numărul de beneficiari din acest an a scăzut faţă de cel de anul trecut este cea a pensionarilor, înregistrându-se o scădere semnificativă - 485 cetăţeni.

Cum de anul trecut şi până acum pensiile au îngheţat, iar pensionări masive nu s-au mai înregistrat, se poate presupune că această scădere a fost provocată de decesele din rândul pensionarilor…

Explicabile sunt însă creşterea numărului de şomeri şi a beneficiarilor venitului minim garantat  în contextul reducerilor de personal din societăţile comerciale şi de perspectivele reduse de reangajare. Inexplicabil – sau destul de greu de explicat – rămâne cum numai într-un an au apărut, în plus, 357 de noi persoane cu handicap…

Citit 2593 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.