Cum se obţine pensia de invaliditate

Cum se obţine pensia de invaliditate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ce poate face o persoană care şi-a pierdut parţial sau total capacitatea de muncă pentru a obţine pensia de invaliditate care i se cuvine?

Răspunsul este dat de Ordinul Ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale nr. 1418/2010 privind „aprobarea Procedurii de încadrare în grade de invaliditate în vederea înscrierii la pensia de invaliditate şi a Procedurii de verificare a încadrării în grad de invaliditate”, publicat marţi în Monitorul Oficial.

Astfel, aflăm că dreptul de obţine pensie de invaliditate îl au cei care şi-au pierdut total sau măcar jumătate din capacitatea de muncă. Normele şi criteriile medicale de diagnostic clinic şi diagnostic funcţional care duc la stabilirea gradului de invaliditate  - I, II, sau III - sunt aprobate prin hotărâre de guvern.

Potrivit procedurii în uz, pentru obţinerea unei pensii de invaliditate trebuie urmate mai multe etape. Mai întâi, cel care şi-a pierdut total sau parţial capacitatea de muncă trebuie să solicite o evaluare a capacităţii de muncă în vederea înscrierii într-un grad de invaliditate.

O poate face depunând o cerere de expertiză a capacităţii de muncă la serviciul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale Galaţi.

Evident, cererea trebuie însoţită de documente medicale doveditoare. Dacă este cazul, medicul expert al asigurărilor sociale va constata incapacitatea de muncă, va aprecia gravitatea ei şi va stabili încadrarea într-un grad de invaliditate.

Tot potrivit procedurii, medicul şef al serviciului de expertiză medicală trebuie să avizeze încadrarea în gradul de invaliditate, după ce a studiat în prealabil documentaţia medicală şi a examinat clinic pacientul, constatând că acesta şi-a pierdut cel puţin jumătate din capacitatea de muncă.

După obţinerea avizului, se mai arată în actul legislativ, medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul cabinetului teritorial de expertiză medicală a capacităţii de muncă întocmeşte raportul de specialitate şi emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă, pe care le semnează şi le parafează.

Emiterea deciziei medicale privind capacitatea de muncă a unui pacient  se face în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de expertizare.

Termenul se poate prelungi corespunzător dacă se solicită completarea cu investigaţii paraclinice, analize medicale suplimentare sau alte investigaţii de profil.

Verificarea deciziilor de încadrare în grad de invaliditate

La nivel naţional se vorbeşte deja despre verificarea încadrărilor în grade de invaliditate. Cum se va proceda? Potrivit ordinului de ministru citat, se va întocmi o comisie competentă, alcătuită medici experţi ai asigurărilor sociale din cadrul serviciului de expertiză medicală a capacităţii de muncă.

Într-o verificare se vor urmări, în special, respectarea criteriilor medicale de diagnostic clinic şi de diagnostic funcţional şi evaluare a capacităţii de muncă pe baza cărora s-a făcut încadrarea în gradele de invaliditate. Dacă se va constata existenţa unor cazuri insuficient documentate, se va recurge la o reexpertizare.

În cazul în are comisia nu poate ajunge la un concluzii satisfăcătoare, dosarul pensionarului, alături de un referat de prezentare, va fi trimis Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, însoţit de referatul de prezentare.

Câţi pensionari de invaliditate are Galaţiul?

Potrivit datelor oferite de purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CJPAS) Galaţi, Greta Ioniţă, sunt în plată, în acest moment, 10.114 pensionari de invaliditate.

Dintre aceştia, 654 au obţinut încadrarea în gradul I de invaliditate, 6.305 în gradul II de invaliditate, în timp ce 3.155 de gălăţeni primesc pensie după ce au fost încadraţi în gradul III de invaliditate.

Citit 1881 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.