Bunătăţi din patru zări, la Casa de Cultură a Sindicatelor

Bunătăţi din patru zări, la Casa de Cultură a Sindicatelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă n-aveţi timp să trageţi, în acest weekend, o fugă până în Mărginimea Sibiului, în Maramureş sau măcar până la Braşov sau Constanţa ca să gustaţi măcar câte ceva din bunătăţi specifice zonelor respective, n-aţi pierdut mare lucru!

De ieri dimineaţă şi până duminică după-amiază, producători din toate zările amintite au venit la Casa de Cultură a Sindicatelor, cu de toate. Veţi găsi castane comestibile şi horincă, dar şi brânză de burduf, pastramă şi cârnaţi de casă, la doar unul sau două standuri distanţă de turta dulce, de sucurile naturale şi de bijuteriile făurite de rromi.

Horinca şi bomboanele dacice

De la domnul Anghil, venit tocmai din Maramureş, am aflat că pomicultura e încă profitabilă, dacă te ocupi de ea cu pasiune. Merele frumoase au acelaşi preţ ca în piaţă: 2,5 lei.

Puncte de atracţie sunt însă castanele comestibile de 20 de lei kilogramul, dar şi horinca. În plus, vă putem spune că pelteaua de coarne sau cea de gutui, spre exemplu, nu se dau chiar la preţ de gem.

„E mai scumpă, dar se şi obţine mult mai greu. Pelteaua se face doar din sucul care rămâne la fierbere. Vă puteţi da seama, deci, că dintr-o cantitate destul de mare de fruct obţinem o cantitate destul de mică de peltea. De aici şi preţul”, ne spune producătorul.

Ce sunt bomboanele dacice? Dulciuri făcute prune uscate împănate cu miez de nucă: 10 lei punga. Domnul Anghil ne spune că merge cam la câte un târg pe săptămână, iar românii care i-au gustat marfa o apreciază.

Miere cu cătină şi miez de nucă

Nu departe îşi au standul producători de miere şi alte bunătăţi apicole. Pentru 900 de grame de miere de cimbrişor şi coriandru veţi plăti 20 de lei. Găsiţi şi de salcâm şi polifloră, dar şi borcane cu miere în care s-au scufundat jumătăţi de miez de nucă sau boabe de cătină.

Cea din urmă, ne spune Ionuţ Stancu, este foarte bună pentru afecţiunile cardiace şi hepatice. Dacă mierea cristalizată este retopită (cum procedează unii dintre comercianţii gălăţeni), produsul final îşi pierde aproape jumătate din calităţi. Iar noi nu vindem aşa ceva”.

„Noi suntem din Cumpăna, judeţul Constanţa. E o afacere de familie şi încercăm să aducem produse de cât mai bună calitate”, conchide Ionuţ Stancu.

Pastramă, apoi zacuscă

Urcăm cele câteva trepte din coasta Casei de Cultură şi ajungem la standurile sibienilor şi braşovenilor. Telemeaua de oaie se dă la 20 de lei (la fel ca în Piaţa Centrală). Caşul dulce – la acelaşi preţ.

Pastrama de oaie pentru grătar e 25 de lei, iar cea gata preparată cu doar câţiva lei în plus. Muşchiul file este 45 de lei. Puteţi să cumpăraţi şi tobă şi cârnaţi de casă şi alte câteva specialităţi.

Zacusca e 12 sau 15 lei borcanul. În sticle frumos ambalate, se dau sucuri din muguri de brad, din afine sau căpşuni. Nu lipsesc nici afinata, nici vişinata.

Cumpărătorii, vineri la prânz

Gălăţenii care treceau prin zonă au făcut coadă la carne şi brânză. „Mi-am luat câte ceva de la cărnuri, ne spune domnul Nicolae Calistru. Nu-s chiar ieftine, dar merită, zic eu. Am mai cumpărat şi de la Bran şi mi-a plăcut, aşa că am zis să cumpăr şi de aici”.

La doar câţiva paşi, ne întâlnim cu domnul Agache. „Ei, pentru noi nu putem spune că e ieftin. La câţi bani avem noi… Dar am cumpărat, totuşi!”.

Una peste alta, dacă tot vine weekendul, o plimbare prin zonă n-ar strica. Cine ştie ce vă face cu ochiul, de pe stand sau din galantare!

Citit 1417 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.