„Încălzirea porneşte până la sfârşitul săptămânii”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primarul Dumitru Nicolae cere astăzi Consiliului Local să găsească bani pentru a ajuta Electrocentrale Galaţi să-şi plătească datoria de 20 de milioane de lei către Romgaz şi să poată începe producţia de agent termic în regim de iarnă * Optimist, directorul termocentralei spune că încălzirea oraşului ar putea porni în zilele următoare *

„Gălăţenii ar putea primi căldură foarte curând, până la sfârşitul acestei săptămâni”, a declarat directorul general al societăţii producătoare de agent termic Electrocentrale Galaţi, Eduard Urbanschi, ieri, după întâlnirea cu primarul Dumitru Nicolae şi cu oficialii unităţii edilitare de distribuţie a apei calde şi a căldurii, Apaterm.

După săptămâni în şir în care, pe de o parte, a fost somat de furnizorul de gaz metan Romgaz să-şi plătească datoria de 20 de milioane de lei dacă vrea să primească mai mult gaz şi, de partea cealaltă, a fost ţinta înjurăturilor gălăţenilor îngheţaţi în apartamente, managerul centralei poate respira, în sfârşit, uşurat.

Edilul-şef i-a promis că, pentru binele comunităţii, îl ajută să depăşească această criză. „Domnul primar va prezenta joi, în plenul Consiliului Local, graficul de eşalonare a datoriei de 20 de milioane de lei pe care noi ni l-am asumat în faţa Romgazului şi le va cere consilierilor locali să identifice resursele financiare necesare pentru a plăti o parte din această restanţă, atât cât să putem determina furnizorul de gaz să mărească livrările către noi şi noi, la rândul nostru, să mărim producţia de agent termic primar, astfel încât Apaterm să poată începe furnizarea de căldură către populaţie”, a afirmat Eduard Urbanschi.

Nici directorul Electrocentrale nu stă cu mâinile în sân. El caută sprijin ministerial pentru soluţionarea acestei probleme. „I-am cerut Ministerului Administraţiei şi Internelor să îi acorde Primăriei Galaţi anticipat subvenţia pentru achiziţia de energie termică. Banii vor ajunge tot la Romgaz, urmând traseul Primărie-Apaterm-Electrocentrale-Romgaz”, a explicat directorul societăţii producătoare de agent termic.

Amintim că, la Galaţi, temperaturile minime au coborât sub 10 grade Celsius încă de la sfârşitul lunii septembrie, însă societatea edilitară Apaterm nu a început distribuţia de căldură către populaţie nici acum din cauză că nu primeşte agent termic la un debit suficient de mare de la Electrocentrale.

La rândul său, aceasta nu poate încălzi apa decât pentru consum, nu şi pentru încălzire, căci nu primeşte o cantitate îndestulătoare de gaz metan de la Romgaz. Furnizorul de gaz a folosit acest as pentru a-şi recupera creanţa de 20 de milioane de la termocentrala gălăţeană.

Citit 2047 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.