Programul "Tomata", în varianta revăzută și extinsă și la alte tipuri de legume, a atras mii de fermieri gălățeni. În total, peste 5.200 de cereri au fost depuse pentru participarea la schema de minimis prin care legumicultorii beneficiază, pentru culturile de ciclu II în spații protejate, de un ajutor de 1.000 de euro per beneficiar.
În județul Galați se află unul dintre cele mai importante bazine legumicole din țară. Acest lucru s-a văzut, în acest an, și prin numărul mare de legumicultori gălățeni care s-au înscris în ciclul I al Programului "Tomata". Din cei 22.000 de beneficiari la nivel național, pe ciclul I, mai bine de 5.700 de legumicultori au fost din județul Galați!
Iată că, în prezent, pe ciclul II de producție, au fost depuse 5.220 de cereri. Ceva mai puțini, poate și din cauză că subvenția a scăzut de la 3.000 euro la 1.000 euro/1.000 mp. În același timp, gama de legume subvenționate a fost lărgită.
După cum v-am informat în paginile ziarului ”Viața liberă”, noul cadru de aplicare prin care s-a reglementat noua schemă de ajutor a Programului Tomata, în varianta extinsă și adăugită, a fost fixat prin HG nr.846/2023 și a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 837 din 15 septembrie 2023. Conform noilor reglementări, Programul "Tomata" prevede că legumicultorii care înființează în spații protejate culturi de: tomate, ardei gras şi/sau lung și/sau gogoșar, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde, pe o suprafață de 1.000 mp, și vor îndeplini condițiile prevăzute de actul normativ, vor beneficia de un ajutor de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar.
Termenul de depunere a cererilor a fost 6 octombrie, iar în ultimele trei săptămâni, comisiile mixte formate din reprezentanți ai Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Galați și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Galați au mers în teren pentru a verifica și valida cererile depuse de fermieri.
”Până acum am verificat în jur de 4.800 de beneficiari. Practic, în câteva zile vom finaliza aceste verificări. Am avut o colaborare foarte bună cu colegii de la APIA Galați, împreună am decis să folosim toate resursele pentru a clarifica cu rapiditate acest program și astfel am avut și zece sau chiar 12 echipe pe zi în teren. La verificări n-au fost constatate nereguli deosebite. Au fost doi, trei fermieri care au renunțat la program pentru că... au plecat din țară, iar în afară de asta au mai fost doar câteva cereri neeligibile, fie pentru că fermierii respectivi fie au avut cultura compromisă, fie nu au reușit să-și extindă cultura pe acea suprafață de 1.000 mp, menționată în normele de aplicare”, ne-a explicat directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Galați, Nelu Costea.
Acesta a precizat că, din cererile depuse de fermieri, se constată o creștere a interesului pentru legumicultură în mai multe zone din județul Galați.
”Cele mai multe cereri, așa cum era de așteptat, au fost pe comuna Matca. Dar am constatat o dezvoltare a legumiculturii și în zona Umbrărești, zona Drăgănești – Barcea, Munteni, a crescut numărul de cereri și la Ghidigeni, prin urmare bazinul legumicol din județul Galați se extinde. E un lucru bun, mai ales că am constatat că sunt și mulți tineri care au început să se orienteze spre această activitate. Și știți cum e – ”patima pământului” te ține acolo; odată ce intri ”în horă”, în munca asta, greu mai ieși de acolo. E muncă, într-adevăr, dar poți să ai și rezultate frumoase. Asta-i agricultura, legumicultura!”, ne mai zice directorul DAJ Galați.
Odată ce au fost declarați eligibili, legumicultorii gălățeni se pot concentra pe producție. Aici menționăm că, la fel ca în variantele precedente ale acestui program, sunt o serie de condiții în ceea ce privește producția pe care trebuie să o obțină legumicultorii, dovedită, desigur, cu acte.
În acest sens, producțiile minime care trebuie valorificate de fermieri pentru Programul "Tomata" - ciclul II sunt următoarele: 3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate; 2.000 kg/1.000 mp pentru cultura de ardei gras şi/sau lung și/sau gogoșar; 4.000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveţi; 1.500 kg/1.000 mp pentru cultura de fasole păstăi; 10.000 plante/1.000 mp pentru cultura de salată; 1.000 kg/1.000 mp pentru cultura de spanac; 100.000 bulbi/plante/1.000 mp pentru cultura de ceapă verde. Conform normativelor, valorificarea culturilor trebuie să se facă în perioada 20 octombrie 2023 - 31 ianuarie 2024, dar acesta este un interval general, care include toate tipurile de legume avute în vedere. După depunerea documentelor privind valorificarea produselor, fermierii ar urma să primească cei 1.000 de euro cuprinși în schema de minimis începând cu data de 26 februarie 2024.