Şcoli care fac bani

Şcoli care fac bani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Veniturile extrabugetare, mană cerească ! * Cele mai multe venituri în plus sunt aduse de cămine şi cantine * Managerii au imaginaţie şi au găsit idei de scos bani şi din alte bunuri ale şcolii *

Vremea în care directorii aşteptau doar mila statului ca să mai cumpere un calculator în instituţia de învăţământ, ca să mai repare câte ceva prin sălile de clasă ori ca să-şi modernizeze pur şi simplu şcoala, pare să fi apus de mult.

Cel puţin unele instituţii de învăţământ din Galaţi nu se pot plânge câtuşi de puţin că nu au venituri extrabugetare. Depinde însă numai de o decizie internă cum le folosesc mai bine.

„Metalurgicul” conduce detaşat

Din datele furnizate de Direcţia Economică a Primăriei Municipiului Galaţi, în topul şcolilor cu cele mai mari venituri extrabugetare, pe primul loc se situează Colegiul „Aurel Vlaicu” (fostul Grup Şcolar „Metalurgic”). Numai în primele nouă luni ale lui 2010, în puşculiţa instituţiei de învăţământ au intrat în jur de 650.000 de lei, adică 6,5 miliarde lei vechi. În principal, fostul „Metalurgic” îşi atrage resurse financiare suplimentare din închirierea către persoane fizice a celor 237 de camere de cămin cu 544 de locuri (FOTO).

„Nu cred că suntem şcoala cu cele mai mari venituri extrabugetare”, declară conducerea colegiului, contrazisă însă de datele centralizate la Primăria Galaţi.

„Oricum, avem sume restante de încasat de la chiriaşi. În 2009, banii din venituri extrabugetare au fost investiţi în şcoală, dar, anul acesta, doar 25 la sută au ajuns în investiţii în liceu, cu restul am făcut reparaţii la cămine sau am plătit facturile pe care ar fi trebuit să le achite chiriaşii înşişi”, mai spune directoarea Mirela Onişoru, nemulţumită de situaţia din cămine.

Sursă sigură de venit: căminele

De altfel, Metalurgicul nu e singura şcoală care câştigă bine din închirierea internatului sau a cantinei. Atât regia plătită de elevi, cât şi chiria încasată de la persoane fizice ori juridice reprezintă surse sigure de venit.

Astfel, instituţiile de învăţământ cu cele mai mari venituri extrabugetare sunt cele care au cămine şi / sau cantine. Astfel, la sumele din surse extrabugetare încasate în primele nouă luni ale lui 2010, Metalugicul este urmat de:

·    Colegiul Tehnic „Traian Vuia” - Auto (412.000 lei),

·    Colegiul Tehnic „Traian” (343.000 lei),

·    Colegiul Tehnic „Paul Dimo” - Energetic (214.000 lei),

·    Grupul Şcolar „Gheorghe Asachi” (234.000 de lei),

·    Grupul Şcolar „Radu Negru” (128.000 de lei),

·    Liceul cu Program Sportiv (121.000 de lei).

Elevii nu sunt chiriaşi bogaţi

De regulă, o parte dintre camerele din cămin sunt închiriate persoanelor fizice sau juridice, o sursă mult mai consistentă de venit decât elevii.

Ca exemplu, 20 de camere (un nivel) din căminul Colegiului „Traian” sunt închiriate oamenilor din învăţământ, dar şi altor categorii de bugetari, precum poliţişti comunitari sau angajaţi ai Direcţiei pentru Protecţia Copilului, din spusele directorului.

Aceştia plătesc lunar puţin peste 400 de lei (un preţ minim este stabilit prin hotărâre de Consiliu Local), faţă de 250 de lei cât este regia de cămin stabilită pentru elevi.

O sală de sport face toţi banii

Cu toate că nu deţin internate sau cantine, nici şcolile gimnaziale sau grădiniţele nu se pot plânge că au venituri extrabugetare mici. Două şcoli gimnaziale şi trei grădiniţe, reunite la Centrul Financiar (CF) Nr. 34, deţin supremaţia în municipiul Galaţi la capitolul surse completare de finanţare.

În contul CF. Nr. 34, în primele nouă luni ale anului s-au strâns în jur de 110.000 lei. Este vorba despre Şcoala nr. 3 „I.L. Caragiale”, Şcoala nr. 22 „Dimitrie Cantemir”, o grădiniţă cu program prelungit şi alte două cu program normal. După cum o recunoaşte şi contabila de la CF, principala sursă de venit o reprezintă închirierea modernei săli de sport deţinută de Şcoala nr. 3:

„Chiria pentru activităţile sportive este de 100 de lei, iar de când s-a răcit afară sala este foarte căutată. Preţul e ceva mai mic pentru cluburile sportive care au parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean.”

De la ore de dans la cursuri de calificare

Sursele de venituri extrabugetare ale şcolilor sunt însă, mult mai diverse: activităţi de tip „Şcoală după şcoală”, închirierea cantinelor pentru nunţi, botezuri sau alte evenimente festive, închirierea spaţiului pentru chioşcul de alimente şi pentru tonomatul de cafea, închirierea sălii de sport sau a unui alt spaţiu pentru ore de dans, cursuri de perfecţionare ori alte activităţi.

Tot la surse extrabugetare intră chiria de cămin a elevilor, taxa de şcolarizare, taxa pentru diploma de absolvire, taxele pentru masă şi cazare la grădiniţele cu program prelungit, dar şi organizarea unor cursuri de calificare sau specializare.

Dacă fondul strâns de Comitetul de părinţi nu se ia în calcul la venituri suplimentare ale şcolii, totuşi, în puşculiţa de la extrabugetar intră sponsorizările, donaţiile sau alt tip de contribuţii venite de la părinţi.

Care e destinaţia banilor?

Consiliul de Administraţie al şcolii decide cum este mai bine să-şi chivernisească tolba cu fonduri sau, după caz, bruma de bani din venituri extrabugetare. Asta bineînţeles, după ce se plătesc cheltuielile cu utilităţile rezultate tocmai din punerea la dispoziţia cuiva a unui spaţiu din şcoală.

Anul acesta, la Colegiul „Aurel Vlaicu”, printre altele, s-a amenajat un centru multimedia, s-au schimbat uşile şi tâmplăria la câteva săli de clasă, s-a obţinut autorizaţia de organizare a unor cursuri de calificare pentru adulţi.

La Şcoala nr. 3 s-a achiziţionat şi s-a montat un sistem video de supraveghere, atât în instituţia de învăţământ, cât şi în sala de sport.

La Colegiul Tehnic „Traian” s-a reabilitat cantina, s-a montat tâmplărie termopan în şcoală şi s-au făcut o serie de reparaţii la ţevile de apă. Ca să dăm doar câteva exemple.

Ani mai săraci

Deşi, pentru primele nouă luni din 2010, previziunea pentru atragerea de fonduri extrabugetare bugetare la nivelul şcolilor din municipiul Galaţi era de 8.632.000 lei (86 de miliarde de lei vechi), în această perioadă, instituţiile de învăţământ nu au reuşit să atragă decât 5.877.000 (58 de miliarde de lei vechi).

Şi anul trecut a fost unul mai prost la acest capitol, pentru că nici în 2009 şcolile nu au realizat bugetul preconizat la început de an financiar.

La Tecuci, venituri mult mai mici

În municipiul Tecuci, cele mai mari venituri extrabugetare le-a obţinut, în primele luni ale lui 2010, Colegiul Naţional de Agricultură şi Economie, cu aproximativ 110.000 de lei. Colegiul deţine cămin şi cantină, dar şi o livadă pentru practica elevilor şi pentru producţie proprie.

Citit 2872 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.