Trei studenţi gălăţeni construiesc o maşină

Trei studenţi gălăţeni construiesc o maşină
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru a demonstra că studiile la Facultatea de Mecanică nu sunt doar teoretice, trei studenţi s-au apucat de construit o maşină cu care vor să se prezinte la examenul de licenţă *

Munca de cercetare la o facultate tehnică poate fi şi distractivă. O demonstrează trei studenţi ai Facultăţii de Mecanică de la Universitatea „Dunărea de Jos” care şi-au propus să participe la o sesiune de comunicări ştiinţifice cu o maşină construită de ei.

Ei, nu este vorba chiar despre o maşină, ci de un cart, pe care l-au început în urmă cu câteva săptămâni şi pe care speră să îl termine la primăvară, când şi-au programat o plimbare cu vehiculul prin campusul universitar.

Muncesc zi-lumină

Entuziaşti, dornici să înveţe să construiască maşini „cu mâna lor”, Ştefan Sârmaru, Cristian Dănilescu şi Cătălin Drăgan îşi folosesc cunoştinţele tehnice acumulate la cursurile urmate până acum în domeniul „Inginerie Industrială”, specializarea Tehnologia Construcţiei de Maşini (TCM).

„Noi avem «headquarter-ul» în Hala de Producţie TCM, din campusul Facultăţii de Mecanică. Ne-am instalat lângă strungul carusel şi am convenit cu profesorii Vasile Marinescu şi Ionuţ Constantin să nu tăiem acolo cu flexul sau să facem praf. Îmi place că am făcut noi trei aproape totul până acum (materiale, motor, producţie), dar se pare că încet, încet probleme ne ajung din urmă, oboseala se acumulează de-a lungul săptămânii”.

„Câte 9-10 ore la şcoală, cursuri, muncă, puţin stres îşi spun cuvântul. Sunt zile în care realizăm destul de multe, iar zile în care ne chinuim mai mult cu adaptarea proiectului la ce materiale şi ce metode de construcţie avem. În zilele următoare sperăm să rezolvam mai mult cu sudurile deoarece sunt foarte multe subansamble ce trebuie sudate”.

„Vreau să spun ca acest proiect este o mare provocare pentru mine. Oricum va ieşi, eu tot o să fiu mândru de ceea ce am realizat”, ne-a declarat studentul Ştefan Sârmaru.

Va fi lucrarea lor de licenţă

Cei trei şi-au propus ca maşina lor să fie gata în primăvară, urmând să o inaugureze cu un prim tur prin campusul studenţesc. Îndrăzneţul proiect este coordonat de profesorul Constantin Stoian. Cartul propriu-zis şi dezvoltările teoretice ale tehnologiilor şi calculelor de verificare vor reprezenta lucrarea de diplomă cu care cei trei îşi vor finaliza studiile de inginerie. Până la absolvire însă, Ştefan, Cristian şi Cătălin vor participa cu proiectul lor la Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice organizată de Facultatea de Mecanică în luna mai a anului viitor.

Decanul Fetecău, mândru de studenţii săi: „Îşi caută singuri materialele”

Decanul Facultăţii de Mecanică, prof. dr. Cătălin Fetecău, este foarte mândru de proiectul pe care l-au început studenţii.

„Ei fac totul singuri, de la proiectare până la construcţie. Noi le punem la dispoziţie spaţiul şi consultanţă, însă ei merg singuri pe la depozite de fier vechi şi caută tot felul de materiale pe care să le folosească. E un proiect îndrăzneţ, iar eu nu pot decât să le urez multă baftă”, a spus decanul Cătălin Fetecău.

Citit 1570 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.