Duminică la prânz se încheie prima ediţie a Congresului pentru Studenţi şi Tineri Medici Rezidenţi Galmed 2010. Lucrările au reunit, la Galaţi, studenţi ai universităţilor şi facultăţilor de medicină şi farmacie din principalele centre alte ţării, printre care Bucureşti, Iaşi, Cluj, Craiova etc.
Per total, 51 de prezentări în toate zilele congresului. Deschiderea de joi seara s-a bucurat de prezenţa preşedintelui Colegiului Naţional al Medicilor, prof.univ.dr. Vasile Astărăstoaie (care ne-a oferit şi un scurt interviu pe care vi-l vom prezenta în ediţia de marţi, 9 noiembrie), de cea a oficialităţilor locale – primarul Dumitru Nicolae şi viceprimarul Nicuşor Ciumacenco – şi de cea a consilierului arhiepiscopal al „Dunării de Jos” pe probleme de învăţământ, pr. Lucian Pietroaia. La prezidiul întâlnirii a stat şi preşedintele Societăţii Studenţilor Medicinişti din Galaţi, Ştefan Roşca.
Festivitatea a fost condusă de cel care, cu siguranţă, a fost mâna de fier în mănuşă de catifea în pregătirea studenţilor care au organizat evenimentul: decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi, prof.univ.dr. Aurel Nechita (FOTO 2).
L-am întrebat pe prof. dr. Nechita dacă congresul studenţesc i-a adus satisfacţii mai importante decât cele organizate în septembrie la Galaţi şi la care au participat unii dintre cei mai cunoscuţi medici români.
„Fiecare congres are rolul lui. Dar pentru mine ca decan, care am participat la mii de conferinţe şi congrese mari, acest congres e cel mai important pentru că e primul pe are îl fac studenţii noştri. Este foarte important că au venit studenţii de la celelalte facultăţi din ţară, care ştiu acum că la Galaţi se face medicină.
Prezenţa profesorului dr. Astărăstoaie, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, mă bucură şi pentru că e un semnal că şi acest centru universitar cu vechime este alături de facultatea noastră, la fel ca şi Bucureştiul.
Facultatea gălăţeană a dat trei rezidenţi în Franţa
„Noi avem în fiecare an, 15 locuri prin programul Erasmus pe care studenţii noştri merg să studieze şi să dea examene la Bordeaux şi Tour, în Franţa. Există şi locuri pentru Italia”.
„Vă pot spune că dintre cei 51 de absolvenţi ai noştrii, trei au intrat deja în rezidenţiat la Bordeaux şi la Tours. Aceştia sunt primii noştri rezidenţi, ceilalţi absolvenţi pregătindu-se de examenul din România”, a precizat decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, prof. dr. Aurel Nechita.