Proprietarul gospodar are dosar penal!

Proprietarul gospodar are dosar penal!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O intenţie bună, dar neautorizată a fost atacată de Direcţia de Cultură şi Primărie * Casa din Eroilor 5 va trebui să-şi schimbe culoarea *

Proprietatea este garantată de Constituţie, dar într-un oraş nu poţi să faci nimic după capul tău dacă ai locuinţa într-o rezervaţie arhitectonică! Astfel, un proprietar gălăţean s-a trezit acum cu dosar penal după ce s-a apucat să-şi repare şi să-şi „îmbunătăţească”, fără autorizaţie, casa.

După care va trebui probabil să intre în legalitate, aşa cum trebuia să facă de la început, cu aceleaşi cheltuieli de autorizare, alte lucrări, pe bani grei, de reabilitare, plus necazul cu dosarul penal!

Scriam încă din  luna martie despre o ciudăţenia din buricul târgului: o veche clădire de pe strada Eroilor – pe frontispiciu era trecut anul 1889! –  începuse să fie reabilitată de proprietar – lucru bun, în timp ce alţii îşi lasă casele, adevărate bijuterii vechi, să se ruineze – dar într-o culoare nepotrivită, roz, şi împănată cu termopane şi ferestre din dale de sticlă într-un stil total nepotrivit.

Am luat atunci legătura cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Galaţi, ca să sesizăm cazul adus nouă la cunoştinţă de un gălăţean şi am aflat, de la consilierul cultural Marius Mitrof, că deja fusese demarată o acţiune.

Ansamblul urbanistic strada Eroilor face parte din zona de protecţie a ansamblului urbanistic strada Domnească, astfel încât nicio clădire din zonă nu poate suferi modificări neautorizate, chiar dacă imobilul respectiv nu are o valoare arhitectonică sau istorică care s-o treacă pe lista monumentelor istorice şi de arhitectură. Este şi cazul clădirii de pe Eroilor nr. 5.

Încet, dar sigur…

Direcţia pentru Cultură a observat lucrarea şi a sesizat, pe 8 ianuarie, Primăria, trimiţând şi un documentar, inclusiv fotografic. Consilierul Mitroi făcuse o fotografie clădirii, cu vreo două săptămâni înainte de începerea lucrărilor.

În continuare, Primăria a văzut… roz în faţa ochilor şi l-a notificat, pe 9 februarie, pe proprietarul clădirii, să intre în legalitate. Urma ca, în termen de 30 de zile, proprietarul să înceapă procedurile de intrare în legalitate.

Cum acest lucru nu s-a întâmplat, lucrurile au mers mai departe, după cum am aflat săptămâna trecută de la consilierul Mitroi. Într-adevăr, purtătoarea de cuvânt a Primăriei ne-a confirmat: luna trecută, Primăria Galaţi a făcut plângere penală către Biroul de Combatere a Infracţiunilor împotriva Patrimoniului şi acum aşteaptă rezultatul anchetei instituţiei.

Proprietarul nu a răspuns la  notificarea din februarie şi nu a făcut paşii următori pentru autorizarea lucrărilor, ne-a lămurit purtătoarea de cuvânt. Pentru a-şi reabilita imobilul, proprietarul trebuia să comande un proiect, pentru ca să obţină apoi un certificat de urbanism de la Primărie.

Comisia zonală a monumentelor istorice, care are în grijă patru judeţe, ar fi urmat să aprecieze inclusiv culoarea potrivită faţadei. Precizăm că din comisia cu sediul la Buzău fac parte şi doi specialişti gălăţeni:  arhitectul şef al Consiliului Judeţului Galaţi, Mărioara Dumitrescu, şi inginerul Octavian Coşovliu, specialist în consolidarea clădirilor.

Legea le-a făcut dreptate urmaşilor multor proprietari cu casele confiscate de comunişti, dar mai departe aceştia s-au trezit că nu au bani să reabiliteze imobilul, lucru la fel de grav ca şi efectuarea unor schimbări nepotrivite clădirilor din patrimoniu.

Păţania proprietarului de pe strada Eroilor trebuie să-i pună pe gânduri pe cei care se gândesc să „simplifice” lucrurile…

Citit 1745 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.