Bani pentru două săptămâni de urgenţe medicale

Bani pentru două săptămâni de urgenţe medicale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Banii ne ajung ca să plătim salariile pe septembrie”, susţine managerul spitalului dr. Marin Crăciun  (FOTO) * În plus, urgenţele pot fi asigurate pentru o perioadă aproximativă de 10-14 zile * De câţi bani are nevoie, lunar, Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi? * De unde se vorbea, mai ieri, despre nevoia decontării a 5.300 de cazuri rezolvate lunar, s-a convenit acum la decontarea a doar 2.017 de cazuri, potrivit datelor oferite de sursa citată * Cronicii, internaţi tot pe sărite * Tot managerul Judeţeanului a precizat că ieri urma să se semneze un act adiţional cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi pentru noiembrie, pentru o medie de 2.017 de cazuri rezolvate *

Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi i-au fost alocate 4,8 milioane de lei, cu titlu de contravaloare a serviciilor medicale prestate în luna septembrie.

O rază de speranţă care asigură plata salariilor către personalul medical (ce urma să fie efectuată ieri – din câte am înţeles noi), dar şi funcţionarea în regim de urgenţă a spitalului în următoarele circa două săptămâni.

Ieri, situaţia de criză a fost rediscutată în cadrul unui nou Consiliu Medical (organism  care reuneşte şefii de secţie şi directorul medical) la care a participat şi managerul dr. Marin Crăciun.

Câţi bani a primit spitalul şi pentru ce?

„Ni s-a contractat o mare cantitate de act medical – 2.071 de cazuri, baza contractului nostru cu sistemul de asigurări. Este factura decontată la nivelul datei de 30 septembrie. Avem în plus şi câteva mici surse de venit propriu ale spitalului, cu care acoperim diferenţele”.

„Aşa că angajaţii spitalului nostru îşi vor primi banii. Păi, dacă au muncit în septembrie, nu trebuie să fie şi plătiţi? Oricum, banii nu acoperă decât salariile. Bugetul nostru, în linii generale, e cam aşa: 50 de miliarde e fondul de salarii şi 4 miliarde utilităţile spitalului”.

„Un necesar de medicamente ar fi în jurul sumei de 6 miliarde, iar circa 1,5 miliarde pentru materiale sanitare”, a precizat dr. Crăciun.

N-am reuşit, în cursul după-amiezii de ieri, să o contactăm telefonic pe preşedinta Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi. Aşa că n-am reuşit să ne lămurim, deocamdată, de ce conducerea Judeţeanului vorbea săptămâna trecută despre nevoia de a deconta 5.300 de cazuri externate lunar, iar acum s-a convenit asupra cifrei de 2.071. Vom reveni cu amănunte pe această temă în ediţiile noastre viitoare.  

Se internează cronici sau nu?

Situaţia e aceeaşi ca în ultimele zile, din câte am înţeles noi. Carevasăzică se vor interna şi cronici, dacă situaţia o cere (spre exemplu dacă nu sunt din oraş, dar este imperios necesar să fie supuşi unui tratament dur, desfăşurat pe mai multe zile).

Triajul va fi în continuare drastic, iar decizia îi va aparţine, până la urmă (credem noi), medicului care consultă.

Problema este că şi în situaţiile în care bolnavul ar fi dispus să-şi cumpere absolut tot, sumele pe care spitalul le cheltuieşte cu el tot n-ar fi acoperite.

„O să vedeţi că întreg costul spitalizării şi al unei eventuale intervenţii chirurgicale nu este acoperit de ceea ce plăteşte pacientul care se internează şi al cărui caz nu reprezintă o urgenţă”.

„Pacientul îşi plăteşte medicaţia, mâncarea, câteva perechi de mănuşi, seringi şi alte asemenea materiale. Rămân însă neplătite funcţionarea blocului operator, funcţionarea lifturilor pentru transportul său, paza spitalului, funcţionarea morgii etc”, spune managerul Spitalului Judeţean. 

Actul medical, un pericol?

„Situaţia este deocamdată numai parţial rezolvată. Sumele care au intrat până în acest moment (dimineaţa zilei de ieri) nu rezolvă activitatea pe care trebuie să o desfăşoare spitalul. Ori la ultima sa şedinţă (săptămâna trecută), Consiliul Medical a hotărât în unanimitate că, de facto, condiţiile existenţe nu pot asigura securitatea actului medical”.

„Ori legislaţia din această ţară presupune, spre exemplu, în cazul unui autobuz plecat cu frânele picate din autobază pentru că aşa dispune şeful autobazei şi şoferul care acceptă să plece pe traseu fără frâne este vinovat şi poate fi tras la răspundere”, a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Nicolae Bacalbaşa.  

Să nu uităm nicio clipă că medicul nu este un om cu puteri miraculoase, ci un profesionist bine pregătit să trateze şi să vindece afecţiuni cu ajutorul unor elemente care îi sunt indispensabile, printre care instrumentarul de specialitate şi medicamentele.

Cum se va reface un bolnav operat cu succes, dar care nu are acces la antibioticele prescrise în asemenea cazuri? Cum riscă să evolueze un caz de leziune septică (o tumoare intracraniană, spre exemplu), operată în condiţii ce ar putea riscă să devină aseptice, indiferent de eforturile depuse pentru dezinfectarea blocului operator?

Pe cât de dramatică este situaţia pentru pacientul aflat în cauză, pe atât de frustrantă trebuie să fie pentru medicul care ştie cum să îl vindece, dar nu are cu ce.

CITEŞTE AICI ŞI S.O.S – Salvaţi Oamenii şi Sănătatea

Citit 639 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.