Sacrificiu de dragul copiilor: să nu fumăm azi!

Sacrificiu de dragul copiilor: să nu fumăm azi!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fiecare „gură” de fumat pasiv introduce în organismul copilului nu mai puţin de 250 de substanţe toxice * De la otită, pneumonie sau astm se poate ajunge mai târziu chiar la maladii cardiovasculare grave sau la cancer *  Femeile însărcinate care fumează pasiv îşi pun pruncii nenăscuţi în mare pericol *

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Galaţi şi-a propus să organizeze şi în acest an acţiuni de Ziua Naţională fără Tutun (marcată astăzi, în a treia zi de joi din noiembrie) prin intermediul cărora să contribuie la educarea privind sănătatea gălăţenilor.

În acest an, tema zilei este, aşa cum puteţi vedea şi în afişul care ne-a fost pus la dispoziţie de coordonatorul centrului, insp. Cristina Chelban, „Protejaţi copiii: nu-i lăsaţi să respire fumul dumneavoastră!”.

Iată cum vă îmbolnăviţi copiii!

Nimic nu e mai dizgraţios, din punctul nostru de vedere, decât un părinte care fumează lângă căruciorul copilului sau lângă patul acestuia. Iresponsabili ni se par şi părinţii care îşi târăsc după ei copiii în baruri închise pentru fumători. Evident, cel mic se va arăta arareori deranjat că stă într-un spaţiu în care poţi să tai fumul cu cuţitul.

Totuşi, dacă astfel de situaţii se repetă, într-un timp mai lung sau mai scurt, sănătatea copilului se va şubrezi. Şi da, de vină veţi fi numai şi numai dumneavoastră.

Aşadar, de ce e mai bine să nu fumaţi în preajma copiilor dumneavoastră şi să îi feriţi şi de fumul altora? Ştim că nu vreţi să vi se ofere astfel de informaţii, dar iată ce pot păţi copiii lângă care vă aprindeţi o banală ţigară.

Mai întâi, cei mici vor fi mult mai vulnerabili în faţă unor boli grave, cum ar fi astmul sau otita. De asemenea, fumatul pasiv, mai ales început de la vârste fragede, creşte simţitor riscul de apariţie a cancerului, dar şi a sindromului de moarte subită.

Pe fondul fumatului pasiv, s-au mai semnalat, în rândul copiilor, îmbolnăviri de pneumonie, de bronşită, apariţia respiraţiei şuierătoare etc.

Riscurile să se aleagă copilul cu tot soiul de afecţiuni cardiovasculare sunt cu 25 la sută mai mari dacă îl obligaţi să trăiască într-o casă de fumători.

Femeile însărcinate trebuie să evite total fumul de ţigară

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Galaţi vă informează că un copil poate deveni victima fumatului pasiv chiar şi înainte de naştere.

Vă gândiţi la situaţiile în care mama fumează? Ei bine, specialiştii spun că şi în situaţia în care aceasta se abţine, e suficient care tatăl să fumeze în preajma ei sau ca ea să frecventeze un mediu cu fumători şi pruncul încă nenăscut tot va avea de suferit.

Ce se poate întâmpla atunci când pruncul are de suferit de pe urma fumatului pasiv al mamei? Pe de o parte, s-ar putea ajunge la o naştere prematură, avertizează specialiştii.

Pot apărea, de asemenea, malformaţii ale copilului, care riscă să vină pe lume la o greutate mult mai mică decât cea normală pentru un nou-născut.

Fumatul se învaţă de la părinţi?

„Un copil care-şi petrece 80 la sută din timp într-un loc închis, inhalând fum de ţigară, se va obişnui cu fumul, iar mai târziu va deveni dependent”, ne informează Centrul Antidrog. Aşa că nu vă certaţi şi nu vă bateţi copilul pentru că se apucă de fumat. Tot dumneavoastră sunteţi de vină.

Ce înseamnă 20 de minute petrecute în fum de ţigară?

Dacă fumătorul pasiv va petrece între 8 şi 20 de minute într-un mediu viciat de fumul de ţigară expirat de cei din jur, organismul său va resimţi următoarele efecte: creşterea frecvenţei cardiace, diminuarea aportului de oxigen şi constricţia vaselor sangvine, ce antrenează o creştere a tensiunii arteriale.

Gândiţi-vă cum va reacţiona organismul unui copil care este forţat să îşi petreacă o zi alături de părinţii care fumează mai bine de un pachet fiecare! Câteva mii de nefumători mor în fiecare an în urma bolilor provocate de fumatul pasiv, informează Centrul Antidrog.

Pneumologii nu stau cu mâinile-n sân!

Ministerul Sănătăţii se implică şi în acest an în combaterea fumatului prin finantarea subprogramului de terapie a consumului de tutun “STOP FUMAT”, coordonat de Institutul Naţional de Pneumologie “Marius Nasta” şi a subprogramului de promovare a unui stil de viaţă sănătos, coordonat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, se arată pe site-ul instituţiei.

„Simplul sfat de a renunţa la fumat nu este suficient pentru ca fumătorul să treacă la fapte. Fumatul induce dependenţă fizică şi psihică, iar a renunţa la fumat poate fi mai uşor sau mai dificil, în funcţie de motivaţia celui care încearcă să facă acest pas. Asistarea fumătorilor într-un cadru medical, atunci când aceştia decid să se lase de fumat, este una dintre intervenţiile care şi-au demonstrat eficacitatea în alte ţări, crescând procentul celor care reuşesc să renunţe la acest obicei, declară specialiştii în terapia tabagismului”, potrivit MS.

Aceeaşi sursă susţine că „programul “STOP FUMAT” este finanţat exclusiv din contribuţiile instituite asupra produselor din tutun (“taxa pe viciu”) şi asigură, gratuit, tratamentul medicamentos pentru cei care doresc să renunţe la fumat. Suma alocată programului în 2010 este de 5.137.000 lei. Din aceste fonduri, până la 1 noiembrie a.c., au primit tratament gratuit peste 13.000 de români.

În anul 2009, 40 la sută dintre cei care au urmat tratamentul integral în cadrul programului au renunţat la fumat. Pentru anul 2010, Ministerul Sănătăţii aşteaptă o rată mai mare de succes, având în vedere şi creşterea motivării fumătorilor datorată preţului mai mare al pachetului de ţigări.

Ceea ce trebuie să facă un fumător care doreşte să-şi ofere lui şi celor dragi un cadou de nepreţuit cu ocazia Sărbătorilor - premizele unei vieţi sănătoase - este să apeleze Tel Verde STOP FUMAT sau website-ul programului, pentru a afla unde este cel mai apropiat medic care îl poate ajuta să abandoneze fumatul”.

Citit 670 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.