Zvonuri despre şomaj tehnic la Spitalul Judeţean

Zvonuri despre şomaj tehnic la Spitalul Judeţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conducerea Judeţeanului şi conducerea Colegiului Medicilor exclud  adoptarea unei astfel de măsuri * Potrivit unei normări recente privind personalul, Judeţeanul ar trebui să mai angajeze sute de persoane, medici, asistenţi, infirmiere etc *

Ieri dimineaţă, până şi în liftul vizitatorilor se vorbea despre intrarea, de luni, a personalului de la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi în şomaj tehnic. Prin secţii, doctorii se întrebau ce ar putea să însemne asta. Bolnavii şopteau în saloane, iar asistentele ocoleau grăbite răspunsul la orice întrebare.

Am încercat să aflăm de la conducerea spitalului de unde a pornit zvonul. Însă teoriile potrivit cărora astfel de măsuri s-au discutat şi ar intra în vigoare chiar de luni au fost infirmate de către directorul medical al Spitalului Judeţean, dr. Dumitru Isfan. 

De asemenea, preşedintele filialei gălăţene a Colegiului Medicilor, dr. Dumitru Cristea, a precizat că o astfel de posibilitate nu poate fi luată în calcul, în acest moment.

Întotdeauna vom asigura urgenţele!

„Nu se pune, în acest moment, problema şomajului tehnic la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi. Nici măcar nu s-a discutat aşa ceva în cadrul celei mai recente şedinţe a Consiliului de Administraţie”.

„Am primit deja un document care atestă faptul că ni se va plăti de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate o primă tranşă de aproape 27 de miliarde de lei vechi pentru serviciile medicale prestate”.

„Vom vedea cât timp ne vor ajunge banii şi ce finanţare vom obţine ulterior. Momentan, bolnavii cronici se internează pe bază de programare şi doar dacă este necesar”.

„De asemenea, cronicii pot fi internaţi dacă acceptă să îşi plătească pe durata internării medicamentele şi materialele sanitare. Urgenţele sunt asigurate şi vor fi asigurate mereu la spitalul nostru”, a precizat dr. Isfan.

„Nici Casa nu prea colaborează!”

„Toate necazurile vin din faptul că şi Casa de Asigurări este cea care nu prea vrea să colaboreze ca să ne scoată din impas. Noi putem asigura în jur de 2.000-3.000 de cazuri pe lună. Dacă ni le-ar plăti, am putea să ieşim din impas”.

„Dar cred că nu ni se vor plăti vreo 1.400 de cazuri. Ne confruntăm deja cu o lipsă de personal. Nu se poate spune, în acest moment, despre cineva din spital că n-ar avea treabă de făcut. Ori şomajul tehnic înseamnă să trimiţi nişte oameni acasă. Pe cine să trimiţi?”, se întreabă retoric preşedintele Colegiului Medicilor din Galaţi, dr. Dumitru Cristea.

„Plătim conform contractului. Nimic ieşit din comun”

Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, farm. Olimpia Buzia, a precizat că instituţia pe care o conduce  cumpără servicii medicale de la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi potrivit contractului.

„Suntem în grafic. Nu înţeleg de ce se vorbeşte de întocmirea unui  act adiţional de vreme ce nu facem decât să cumpărăm servicii conform unui contract deja încheiat între părţi. Nu avem bani în plus de dat, nu s-au făcut rectificări recente de buget”.

„Deci, de ce ar fi necesar un act adiţional?  Nu sunt situaţii ieşite din comun din punct de vedere al efectuării plăţilor către Spitalul Clinic de Urgenţă”, a declarat farm. Olimpia Buzia.

Ce ştim şi ce nu ştim

După cum vedeţi, cei care răspund direct exclud posibilitatea unei situaţii extreme începând cu prima zi a săptămânii viitoare. Totuşi, nimeni nu ne spune de unde a apărut zvonul, iar tensiunea în spital poţi să o tai cu cuţitul.

Mai mult, se ştie clar că nu există materiale sanitare, s-a declarat că sunt bolnavi care pot fi internaţi doar dacă îşi aduc ce le trebuie de acasă. Pe de altă parte, cifrele privind contractul, cu sau fără act adiţional, dintre spital şi CJAS sunt mereu altele.

Care este numărul de cazuri plătite lunar? 2071?, 1900? Sau vreo două, trei mii, cum se află prin câte un răspuns? Există un număr exact pentru care CJAS plăteşte, lunar, un număr angajat contractual şi pentru care se decontează nu doar salariile ci şi medicamente, alte servicii etc?

Cu cele 27 de miliarde nu se acoperă decât jumătate din salarii. Situaţia este încâlcită rău şi nimeni nu prea vrea să vorbească. Dar bolnavii vin în valuri, cum e şi normal, către cel mai mare spital din judeţ.

Nici n-ai avea pe cine să trimiţi acasă

Ca să încheiem încercarea noastră de a face lumină în problemele Judeţeanului am căutat câteva date concrete privind angajaţii acestuia. Potrivit unui normativ de personal alcătuit recent, potrivit normelor Ministerului Sănătăţii, Spitalul Clinic de Urgenţă are clar un deficit considerabil de personal.

Ar putea să mai angajeze cel puţin 37 de medici, 23 de biologi sau chimişti, 72 de asistenţi medicali, 552 de infirmieri (!), 4 persoane pentru corpul de personal funcţional şi 177 de muncitori. Conform normativului, spitalul ar putea avea minim 2.746 de angajaţi, nu doar 1909, câţi are în prezent.

Maxim, după acelaşi normativ, ar putea avea 3.634 de angajaţi, adică aproape dublu faţă de personalul actual. Însă asta e deja asistenţă medicală civilizată şi nu ne putem permite! Există, ce-i drept şi un excedent de 19 persoane în rândul angajaţilor TESA.

Nu vrem să comentăm faptul că tocmai aici sunt mai multe persoane decât este necesar... Aşadar, în ciuda subfinanţării apăsătoare a actului medical, potrivit normativelor de personal, Judeţeanul ar mai putea angaja sute de persoane. 

Pentru că are şi nevoie, şi capacitate, şi bolnavi cât cuprinde. Deci nu e loc de şomaj tehnic, chiar dacă cineva din conducerea instituţiei ar decide să recurgă la o asemenea măsură. Însă e loc pentru limpezirea, odată pentru totdeauna, a situaţiei de acolo, pentru că bolnavii gălăţeni nu au nici o vină.   

Citit 1350 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.