* Patru zile de manifestări ştiinţifice * 73 de lucrări înscrise * Participă cei mai cunoscuţi medici gălăţeni, dar şi invitaţi din Franţa şi de la Universităţile de Medicină şi Farmacie din Iaşi şi Bucureşti * Totul, cu bani din sponsorizări - declară preşedintele Colegiului Medicilor
Lipsa banilor din Sănătate nu este un motiv suficient pentru a renunţa la Zilele Medicale, este de părere preşedintele Colegiului gălăţean al Medicilor, dr. Dumitru Cristea (FOTO). Profesorul gălăţean a precizat că organismul pe care îl prezidează a reuşit să atragă sponsori care vor plăti toate cele necesare pentru patru zile de lucrări desfăşurate la cel mai înalt nivel.
Zilele Medicale Gălăţene se vor avea loc în intervalul 30 noiembrie - 3 decembrie. Şi-au anunţat prezenţa cu lucrări de specialitate unii dintre cei mai cunoscuţi şi mai experimentaţi medici gălăţeni, dar şi profesori în medicină de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
De asemenea, la prezentarea rezultatelor proiectului de teleecografie va fi prezent, din nou, profesorul francez Philippe Arbeille, care a fost la Galaţi şi la lansarea proiectului în care s-a implicat Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan”.
La deschiderea seriei de manifestări vor participa, potrivit programului, primarul Dumitru Nicolae şi preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac, Î.P.S. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, rectorul Universităţii gălăţene de stat, Viorel Mînzu, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, prof.dr. Aurel Nechita, preşedintele Colegiului Medicilor, dr. Dumitru Cristea şi preşedinta Ordinului Asistentelor şi Moaşelor, Daniela Artimof.
În prima zi a manifestărilor, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, va fi şi ziua Spitalul Clinic de Urgenţă, ocazie cu care se va inaugura amfiteatrul din incintă, proaspăt renovat şi utilat. Incinta va fi sfinţită.
„Spitalul Judeţean e în criză, aşa că plătim noi tot!”
„Spitalul, fiind într-o situaţie financiară destul de gravă, nu va da, în acest an, nici un ban pentru organizarea Zilelor Medicale ale Galaţiului. Este primul an în care se întâmplă aşa ceva şi e de înţeles, din pricina crizei pe care o traversăm”.
„Toate cheltuielile legate de acest eveniment vor fi suportate de Colegiul Medicilor, care a reuşit să găsească sponsori dispuşi să investească. Nici nu se putea altfel, pentru că zilele medicale sunt deja tradiţie la Galaţi. În afară de faptul că au o istorie, sunt şi absolut necesare”.
„Nu se poate spune că, în ciuda lipsei de bani, noi facem conferinţe. Adevărul este că medicină de calitate nu se poate face în lipsa informaţiei de ultimă oară, iar aceste manifestări îndeplinesc tocmai un astfel de rol: de a aduce informaţie medicală proaspătă”, a declarat preşedintele Colegiului gălăţean al Medicilor, dr. Dumitru Cristea.
Lucrări realizate de medici binecunoscuţi
Potrivit programului oferit de Colegiul Medicilor, a doua zi a manifestărilor va debuta cu lansarea unui volum de literatură medicală semnat dr. Manuela Arbune.
Urmează prezentarea unei serii de nu mai puţin de 29 de lucrări, care vor aborda teme legate, în principal, de: diabet zaharat, nutriţie, obezitate şi afecţiuni cardiovasculare la copii, afecţiuni biliare, patologie a nervilor cranieni, resuscitare cardiorespiratorie, teleecografie, alimentaţie, medicaţie, gripă AH1N1 etc. Printre medicii care semnează lucrările se numără: prof.dr. Aurel Nechita, prof. dr. Dorel Firescu, dr. Mihai Polisnchi, dr. Ginel Baciu, dr. Ion Constantin, dr. Mugur Segal ş.a.m.d.
Şi a treia zi va începe cu o lansare de carte, de această dată a dr. Nicolae Bacalbaşa. Urmează alte 26 de lucrări medicale, pe teme legate de cardiologie, hipertensiune arterială, oncologie, apnee în somn, afecţiuni hepato-renale, neurochirurgie, avort, infecţii nozocomiale etc.
Printre autorii lucrărilor se numără: prof.dr. Nicolae Bacalbaşa, dr. Dumitru Isfan, dr. Ciprian Lovin, dr. Laura Rebegea Paraschiv, dr. Lucian Bulgaru, dr. Sânziana Lovin, dr. Dan Botezatu, dr. Lucica Grigorică, dr. Corneliu Marinescu, dr. Cornel Mihalache şi alţii.
În cea de-a patra şi ultima zi a lucrărilor vor fi prezentate alte 22 de lucrări. Per total, la Zilele Medicale 2010 au fost înscrise 73 de lucrări de specialitate.
„Amfiteatrul de care aveam nevoie!”
Amfiteatrul de la parterul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi are deja o nouă faţă. Complet reabilitat, cu spaţii de lucru mai generoase pentru studenţii care îşi petrec ore lungi în aceste bănci.
„E un lucru foarte bun că s-a renovat amfiteatrul de la parterul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi. Înainte de reabilitare, în amfiteatru nu prea aveam căldură, iar spaţiul era inadecvat. Studenţii nu aveau suficient spaţiu ca să îşi ia notiţe şi ni s-au mai semnalat o serie întreagă de probleme”.
„La ora actuală s-a schimbat întreaga structură, devenind una pe deplin funcţională pentru studenţi şi pentru medicii stagiari. Pe 30 decembrie, la ora 13.00, vom da în folosinţă acest spaţiu”, a conchis dr. Cristea.