Salvatorii sistemului sanitar

Salvatorii sistemului sanitar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* CAS de la pensionari şi revoluţionari *

Puţin peste 51.000 de gălăţeni, majoritatea pensionari, vor fi afectaţi de noile prevederi ale Guvernului în privinţa reţinerii CAS, aplicabile de anul viitor. Vorbim de pensionarii cu pensii de peste 740 de lei şi despre revoluţionarii din judeţul Galaţi, care, începând din ianuarie 2011, vor plăti un CAS de 5,5 la sută, obligaţie impusă de un guvern al cărui ministru a făcut, recent, o descoperire revoluţionară: „Sănătatea costă” (Cseke Attila)…     

Pentru cei care încă nu au aflat, de Moş Nicolae, Guvernul Boc le-a pus în ghetuţe pensionarilor şi revoluţionarilor din ţară un cadou: obligaţia de a plăti 5,5 la sută din pensii şi indemnizaţii, drept contribuţie pentru asigurările de sănătate (CAS), începând de anul viitor. Măsura a fost luată pe motiv că doar unul din trei români plăteşte acum asigurările de sănătate.

Pensionarii cu pensii de peste 740 de lei vor plăti un CAS de 5,5 la sută (fără ca suma rămasă ca pensie să scadă sub acest 740 de lei). Acelaşi procent se va aplica şi indemnizaţiei reparatorii primită de revoluţionari, cu excepţia celor răniţi şi răniţi reţinuţi.

Surse media vorbesc şi despre faptul că în cercul plătitorilor de CAS vor intra şi persoanele casnice, informaţie însă neconfirmată, deocamdată, oficial de ministrul Sănătăţii… 

Câţi sunt viitorii plătitori?

Potrivit datelor furnizate de către purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Galaţi, Greta Ioniţă, la nivelul judeţului există „aproximativ 30.000 de pensii de peste 1.000 de lei, din care deja se reţine impozitul [de 16 la sută] şi CAS de 5,5 la sută - însă procentul era aplicat numai diferenţei de bani dintre 1.000 de lei şi pensia omului, iar de la 1 ianuarie procentul se va aplica întregii pensii.

La această cifră se adaugă alte circa 21.000 de pensii cu valoare cuprinsă între 740 şi 1.000 de lei”. Deci, în total, la nivelul judeţului Galaţi există 51.000 de pensionari care vor fi afectaţi de măsura recent adoptată.

Acestora li se adaugă 107 de revoluţionari care încasează indemnizaţiile reparatorii, conform legislaţiei în vigoare. Potrivit datelor furnizate de inspectorul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie ’89, Lucian Zamfir, în total, în judeţul Galaţi, primesc în momentul de faţă indemnizaţii reparatorii 121 de revoluţionari, din care 14 răniţi.

Aceştia din urmă vor fi scutiţi de plata CAS, deci li se va reţine contribuţia unui număr de 107 revoluţionari.  

Astfel, în total, vorbim despre 51.107 de gălăţeni care, de la 1 ianuarie, vor contribui la bugetul asigurărilor de sănătate, reducând astfel deficitul asigurărilor sociale.

Dacă se va adăuga – pe viitor – la aceşti plătitori şi o altă categorie (doar vehiculată în prezent, nu şi confirmată oficial), adică persoanele casnice, numărul „salvatorilor sănătăţii româneşti” ar putea creşte semnificativ la nivelul judeţului Galaţi.

Căci, la ultimul recensământ efectuat, este drept, în 2002, la nivelul judeţului Galaţi aveam 57.700 de persoane casnice. Total potenţiali „salvatori”: 108.807 (51.107 pensionari şi revoluţionari şi – cel puţin - 57.700 de casnice/ci).              

Reacţii dure din partea pensionarilor

De luni, de când s-a auzit, pentru prima oară, că pensionarilor li se va reţine CAS, oamenii au început să protesteze. „Şi pe stradă, şi în autobuz, şi în parcul din Ţiglina, unde se întâlnesc, de obicei, pensionarii, toţi sunt supăraţi. Noi nu înţelegem ce vor guvernanţii ăştia de la noi, eu cred că vor să murim!, că altă explicaţie nu mai este!” ne-a spus, ieri, preşedintele Alianţei Europensionarilor din Galaţi, Cristea Toader.

„Şi acest plafon, de 740 de lei… ce mai e 740 de lei în zilele noastre? Păi abia ne ajung banii pentru medicamente şi facturi! Unde se vor duce aceşti bani pe care o să ni-i reţină? Dar unde s-au dus banii reţinuţi din salarii, atâţia ani de zile, cât am muncit?”.

„Eu cred că reţinerea asta, a CAS, este doar începutul… cred că ne ia uşor, să nu ne speriem, dar următorul pas este să ne impoziteze toate pensiile, aşa cum a anunţat preşedintele Băsescu…  Eu nu ştiu ce au de gând oamenii ăştia cu noi! Cred că vor, până la urmă, să le donăm lor pensiile noastre ca să meargă ţara asta!”, a mai spus Toader.

Pensionarul era, ieri, nemulţumit şi din alt motiv: „După ultimul pichet al sediului PDL am primit o scrisoare din partea domnului deputat Mircea Toader care îmi spune că am dreptul să protestez, dar dacă se mai scandează jigniri la adresa sa, mă va da în judecată”.

„Dar eu, Cristea Toader, nu am strigat <>, ci alţi pensionari. Eu îi pot împiedica pe ceilalţi să arunce cu obiecte, să nu distrugă, dar nu pot să le interzic să îşi exprime nemulţumirile”.

„Mie scrisoarea asta mi se pare o ameninţare… până la urmă şi eu mă pot simţi jignit că parlamentarii PDL au votat legea împotriva pensionarilor”. Cristea Toader a mai spus că va continua acţiunile de pichetare a sediului PDL, în fiecare vineri, până la Crăciun.

Nemulţumit de decizia Guvernului de a reţine CAS de la pensionari s-a declarat şi Constantin Ciucă, preşedintele Asociaţiei Pensionarilor România 2007 Galaţi:

„Noi, pensionarii de astăzi, ne-am plătit impozitele şi cotele CAS cuvenite. Sumele încasate au fost investite în bunurile industriale ale ţării, iar voi aţi distrus şi aţi vândut din ţară avuţia construită de noi. Rugăm, încetaţi cu astfel de justificări ale neputinţei dumneavoastră de a rezolva problema bugetului”.

Considerând că nu prin presiunea străzii se pot rezolva problemele, Constantin Ciucă vrea „…să invităm toţi parlamentarii, din Opoziţie şi de la Putere, să discutăm cu dânşii şi să îi întrebăm: <>”.

Citit 1375 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.