Majorarea tarifelor de transport public local a fost aprobată de Consiliul Local, cu 17 voturi favorabile, în cadrul unei şedinţe-maraton, care a durat aproape şase ore. Transurb a cerut ca scumpirea să se aplice de la 1 aprilie 2025.
„Nu sunt de acord cu scumpirea cu 40 la sută a biletelor Transurb. Nu se justifică majorarea cu 40 la sută a preţului. Un 20 la sută e de bun-simţ. De unde să mai suportăm aceste majorări!”, a fost apelul făcut de gălăţeanca Gabriela Dimache, într-o intervenţie susţinută la începutul şedinţe de joi, 27 martie, a Consiliului Local Galaţi. Replica aleşilor a fost aceea că altele sunt problemele la Transurb, nu preţul biletelor.
Când au ajuns la proiectul de hotărâre privind tarifele practicate de compania de transport public local, aleşii se aflau deja de mai bine de patru ore în şedinţă. Dezbaterea a durat aproape 12 minute şi a început cu un amendament propus de consiliera locală AUR Simona Vreme: menţinerea actualelor tarife de transport şi majorarea duratei biletului de călătorie de la 60 la 120 de minute. Propunerea a fost respinsă cu 16 abţineri şi 10 voturi „pentru”.
Consilierii PNL au anunţat că vor vota împotriva proiectului: „Costurile de funcționare a flotei Transurb sunt mai mari comparativ cu anul 2024, dar ar trebui să punem în balanță și veniturile gălățenilor, care din 2023 până în momentul de față stagnează”.
Viceprimarul PSD Sorin Enache a punctat că preţul real al unui bilet de transport, conform evaluărilor făcute de un evaluator autorizat neutru, depășește, la ora actuală, 8 lei. Şi că, prin compensaţiile de la bugetul local, se acoperă diferenţa între preţul real şi cel pe care îl plătesc cetăţenii.
Precizând că tariful de 3,5 lei pe bilet nu este cel mai mare din ţară, viceprimarul a arătat că, prin achiziţionarea unui abonament, călătorii ajung să plătească mai puţin pentru o călătorie: „La un abonament Basic cu 135 de călătorii, prețul este 272 lei, deci revin 2,01 lei pe călătorie. După părerea noastră, nu este o presiune extrem de mare pe oameni. În al doilea rând, din 2023 au avut loc două creșteri succesive ale salariului minim pe economie. Obligat-forțat, fiecare întreprinzător a fost obligat să ducă și ştacheta salariilor mai sus o dată cu 12 la sută și apoi cu 10 la sută. Nu putem să spunem că veniturile nu au crescut. E adevărat că sunt afectate de rata inflației, dar în același timp și cheltuielile Transurb au fost afectate”, a precizat Sorin Enache.
Consilierul local PACT pentru Galaţi Andrei Velea a întrebat de ce creşterea de tarif nu s-a făcut etapizat: „Totuși, o creștere cu 40 la sută mie mi se pare mare. Se putea face etapizat”.
Discuţiile s-au încheiat şi proiectul a fost supus la vot. Cu 17 voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi trei „abţineri” majorarea a fost aprobată.
Aşa cum v-am anunţat încă de săptămâna trecută, tariful unui bilet de călătorie va creşte de la 2,50 lei la 3,50 lei.
Conform documentelor ajunse pe masa aleşilor, o majorare importantă vor suferi şi abonamentele Plus Nominal: 160 de lei pentru o lună de călătorii nelimitate (care acum costă 114 lei); 455 de lei pentru trei luni de călătorii nelimitate, 875 de lei pentru şase luni de călătorii nelimitate.
Şi abonamentele Basic (cu număr limitat de călătorii, în intervalul de valabilitate al abonamentului) vor fi mai scumpe: tariful pentru Basic 25 ar urma să crească de la 56 de lei la 78 de lei, Basic 45 - de la 70 de lei la 98 de lei; Basic 60 - la 167 de lei, Basic 135 - la 272 de lei, Basic 270 - la 526 de lei.
În cazul extra-portofelului electronic, zece călătorii vor costa 34 de lei.
Iată şi alte modificări de tarif: plată prin SMS a biletului de călătorie cu durata de 60 minute - 0,84 euro+TVA; plată prin aplicația mobilPay Wallet a biletului de călătorie cu durata de 60 minute - 3,50 lei.
Biletul special de călătorie cu durata de 60 minute - pentru persoanele care nu deţin titlu de călătorie valabil validat sau documente care atestă gratuitatea - va costa 40 de lei.