Gălăţenii tremură, autorităţile ridică din umeri

Gălăţenii tremură, autorităţile ridică din umeri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În timp ce oamenii văd cum li se răcesc apartamentele, responsabilii îşi aruncă unul altuia vina * În oraş au început să circule zvonuri pro şi contra Apaterm şi Electrocentrale * Există dovada că Romgaz nu vrea să-i lase pe gălăţeni în frig şi toate autorităţile o ştiu!      

Din ce în ce mai mulţi gălăţeni se plâng de frigul din apartamente şi nu ştiu care este motivul. Sesizările curg din diferite zone: Micro 19, Micro 20, Port… Oamenii spune că până la jumătatea săptămânii trecute au avut căldură, însă susţin că de joi caloriferele s-au răcit, pentru ca în weekend să primească până şi apa caldă cu program!

În acest timp, Apaterm se disculpă şi spune că nu este vina sa, ci a Electrocentrale, care furnizează agent termic la parametrii adecvaţi timpului de toamnă, însă, între timp, în oraş a şi dat prima ninsoare! Din acest motiv, a explicat, directorul de producţie Mircea Ispas, la unele puncte termice din oraş s-a luat decizia închiderii căldurii, pe timpul zilei, pentru asigurarea apei calde: „Astăzi nu este căldură în Micro 19, 20, 21 şi în Port din această cauză. Debitul este acelaşi ca la temperaturi de 15 grade ziua şi 5 grade noaptea, dar afară s-a răcit! Şi la temperatura livrată e o problemă: pe vremea asta ar trebui ca temperatura la PT să fie de 90 de grade, iar azi dimineaţă era de 75-79 de grade”   

În replică, directorul Electrocentrale, Eduard Urbanschi, spune: „Nu am redus parametrii de pe 1 noiembrie şi până acum. Este drept că nu i-am crescut, dar de redus nu i-am redus. Eu nu ştiu ce se întâmplă pe conductele Apaterm!”.

Cu alte cuvinte, avem două societăţi: una care produce, alta care distribuie căldura şi nici una din ele nu îşi asumă frigul din apartamentele gălăţenilor! Cine ar trebui să facă lumină în acest caz? Prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea, ne-a declarat: „Primăria şi Consiliul Local sunt responsabile de încălzirea oraşului, eu m-am implicat doar pentru că am sesizat că există tensiuni sociale generate de acest război. Este clar că se creează o anumită presiune pe acest subiect. M-am implicat cât am putut; am trimis informări la MAI şi mi s-a răspuns că nu mă pot ajuta atâta timp cât Primăria nu intră în legalitate cu distribuţia de căldură… Dacă s-ar rezolva problema distribuitorului de căldură, Guvernul ar avea şi cadru legal pentru a aloca bani în teritoriu, sume care ar putea rezolva situaţia delicată dintre CET şi Romgaz. Problema este că şi Prefectura este bombardată cu adrese din partea celor două societăţi. CET mă asigură că totul va fi bine şi nu se va ajunge la închiderea căldurii către cetăţeni. Pe de altă parte, Apaterm m-a informat vineri că, din cauza lipsei de debit suficient de la Electrocentrale, a sistat încălzirea la 12 puncte termice din oraş! Pe cine să crezi acum? Adevărul este greu de aflat, doar să chemi inspectori care să verifice fiecare punct termic în parte şi să ne lămurim dacă acolo sunt avarii sau e lipsă de debit al agentului termic! Am să cer, totuşi, lămuriri, luni! ”.

Cine câştigă din panica gălăţenilor?

Pe această confuzie generală în care nimeni nu îşi asumă responsabilitatea, au apărut tot felul de zvonuri în oraş; că pe la asociaţii ar umbla oameni ai CET care să propăvăduiască beneficiile contractelor directe, sau, invers, că ar veni muncitori ai Apaterm care le explică gălăţenilor că le este frig din cauza Electrocentrale! Iar la toate acestea se adaugă informaţia potrivit căreia, de astăzi, Romgaz ar putea reduce fluxul de combustibil către Electrocentrale, din cauza neachitării datoriilor – somaţie care a creat panică printre gălăţenii şi aşa înfriguraţi în case! Între timp, însă, am intrat în posesia unei adrese de la Transgaz către Electrocentrale, prin care se vorbeşte despre reducerea cu 15 la sută a livrărilor de gaze naturale, dar nu pentru segmentul populaţie, ci „rest consumatori”! Acest lucru ar însemna că, în esenţă, începând de astăzi, dacă gazele se vor împuţina, nu caloriferele gălăţenilor ar trebui să sufere, ci alţi consumatori! Cum adresa a fost transmisă CET-ului şi Apatermului şi mai are ca destinatari Primăria şi Prefectura, putem concluziona că toate autorităţile ştiu de această realitate, dar nimeni nu a avut „timp” să nuanţeze informaţia. Mai mult, prefectul a spus că nu a intrat în posesia acestei adrese, „deşi am cerut-o de la CET”.   

Este o singură magistrală

După câteva momente de ezitare, directorul Urbanschi a confirmat veridicitatea adresei Transgaz şi a explicat: „Sigur, dar nu există o conductă pentru gazele necesare căldurii pentru populaţie şi alta pentru restul consumatorilor… Este o singură magistrală. Pe de altă parte, vă transmit că facem eforturi ca nu gălăţenii să sufere de frig. Vom discuta din nou cu Romgaz şi sper să găsim înţelegere, că dacă nu găseam, până acum eram fără combustibil demult”. Urbanschi a adăugat că în cazul în care cantitatea de combustibil se va reduce „vom reduce şi cota de energie electrică livrată în sistem naţional, până la nivelul minim tehnic, lucru care ne va aduce penalităţi, dar asta e!, instanţa mă obligă să asigur căldura”. Prin reducerea cotei de energie electrică produsă, conducerea spune că îşi va reduce cheltuielile de producţie şi astfel va avea cum să îşi achite datoriile către Romgaz. Sigur, prin reducerea producţiei de energie electrică se va reduce şi cantitatea de agent termic dar „într-o cantitate mult mai mică decât dacă nu am mai primi gaze pentru producţie”, mai spune Urbanschi.

Concluzia: deşi în apartamentele gălăţenilor este din ce în ce mai frig, autorităţile locale tac sau îşi aruncă una alteia responsabilităţile.

Citit 2214 ori Ultima modificare Duminică, 13 Noiembrie 2011 22:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.