Războiul căldurii, explicat de secretarul de stat Mihai Capră

Războiul căldurii, explicat de secretarul de stat Mihai Capră
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După aproape două săptămâni de când Guvernul a alocat pentru plata energiei termice doar 500.000 de lei, în comparaţie cu alte municipii, mai mici decât Galaţiul, care au primit sume superioare, secretarul de stat MAI Mihai Capră intervine. Potrivit acestuia, din cauza declarării insolvenţei la Apaterm, Galaţiul a primit o astfel de sumă mică şi a fost chiar la un pas de a nu primi niciun leu. Mai mult, secretarul de stat MAI spune că, din cauza situaţiei Apaterm, Electrocentrale Galaţi a ratat şansa ca datoriile către stat să îi fie şterse, aşa cum s-a întâmplat în alte cazuri din ţară cu alte filiale ale Electrocentrale sau cu SC Lignit Oltenia. "Vreau să explic, deoarece eu chiar am fost acolo, la semnarea hotărârii de Guvern privind sumele alocate pentru energia termică. Ceea ce critică opoziţia acum, că Galaţiul a primit doar 500.000 de lei este doar cea de-a doua anexă a hotărârii de Guvern, anexă care se referea la acordarea de sume municipiilor, pentru plata energiei termice. În acest caz am intervenit personal, căci altfel Galaţiul nu ar fi primit niciun leu. Deci, dacă Galaţiul a primit o sumă, aşa mică cum este, este meritul meu, că putea să nu primească deloc!".

Ce a ratat Galaţiul

Însă „bătaia peştelui” se referă la prima anexă a hotărârii de Guvern, spune Capră, hotărâre prin care „nu se alocau propriu-zis bani, ci este vorba, în esenţă, de ştergerea unor datorii către stat ale societăţilor Electrocentrale şi SC Lignit Oltenia. Dacă se acorda o ştergere directă, s-ar fi considerat ajutor de stat şi am fi intrat în contradicţie cu directiva europeană privind acordarea subvenţiior. În consecinţă, Guvernul a ajuns la un acord cu FMI şi UE, privind acordarea unor sume societăţilor locale de agent termic, prin intermediul administraţiilor locale. Dacă Apaterm nu ar fi fost în insolvenţă, Galaţiul ar fi putut primi 30-40 de miliarde lei vechi [4 milioane lei], dar aşa nu am primit niciun leu, căci Ministerul de Finanţe nu a fost de acord. Deci, cei care au băgat în insolvenţă Apaterm ar trebui să se considere în primul rând responsabili pentru că nu am primit acest sprijin », spune Mihai Capră. Potrivit acestuia, pentru anexa 1 din hotărâre, Guvernul a alocat, în total, 300 de milioane de lei, în timp ce pentru anexa 2 (în care se regăseşte şi Galaţiul cu 500.000 de lei) s-au alocat în total 10 milioane de lei. «Încă o dată repet : anexa 2 a fost destinată alocării de fonduri şi acelor municipii care au fost fair-play şi nu aveau datorii şi numai prin intervenţia mea Galaţiul a primit acea sumă, altfel nu primeam nimic !», mai spune Capră, fost prefect al Galaţiului, reproşându-i criticului său – dar şi fostului său şef şi coleg de partid – Victor Paul Dobre că «domnul Dobre ştia asta, dar a preferat doar să se refere la anexa 2, nu şi la anexa 1».

De ce vrea Electrocentrale falimentul Apaterm

Explicaţiile secretarului de stat MAI lămuresc mai multe aspecte. Să nu uităm declaraţia dată de deputatul PDL Mircea Toader care răspundea, în urmă cu două săptămâni, criticilor PNL şi PSD cu privire la suma mică alocată Galaţiului. Deputatul PDL spunea atunci că suma ar fi ca un fel de test al bunei intenţii a Apaterm, iar dacă s-ar dovedi că banii vor fi viraţi  către Electrocentrale, ar putea urma suplimentări. Explicaţiile de acum ale secretarului de stat Capră contrazic teoria lui Toader şi o aruncă chiar în derizoriu.

Explicaţiile secretarului de stat mai indică şi interesul societăţii Electrocentrale de a cere falimentul şi nu reorganizarea Apaterm. În plus, acum se poate înţelege mai uşor şi interesul expres al consilierilor şi parlamentarilor PDL, dar şi al prefectului ca administraţia locală să opteze măcar pentru o altă societate licenţiată de distribuţie a căldurii, aşa cum a făcut Iaşiul, cu societatea Dalkia. Numai aşa Guvernul ar fi putut acorda banii pentru Galaţi, sumă care ar fi putut conta astăzi în relaţia contractuală cu Romgaz şi care ar fi făcut, în final, diferenţa, dintre calorifele calde de anul trecut şi cele reci, de acum, din apartamentele gălăţenilor.     

Citit 1450 ori Ultima modificare Duminică, 13 Noiembrie 2011 20:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.