Ajutor pentru Spitalul din Iveşti - Inacceptabil: jumătate de an fără răspuns
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Ajutor pentru Spitalul din Iveşti - Inacceptabil: jumătate de an fără răspuns
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Cine consideră că problemele Spitalului pentru Bolnavi Cronici din Iveşti pot fi amânate ?
  • Ministerul Sănătăţii aruncă problema în curtea Ministerului Administraţiei şi Internelor 

Ca să aflăm cât va mai dura coşmarul pe care îl trăiesc cei 11 angajaţi ai Spitalului pentru Bolnavi Cronici din Iveşti, care lucrează de aproape un an fără salarii, şi când anume cele câteva mii de locuitori din zonă vor putea beneficia de serviciile unui centru medical multifuncţional,  „Viaţa Liberă” a adresat solicitări scrise tuturor celor patru ministere care trebuie să elaboreze sau să avizeze proiectul de Hotărâre de Guvern care ar duce la desfiinţarea unităţii sanitare. Aşa cum vă informam în ediţiile noastre din 16 martie şi 20 martie, spitalul cu o vechime de 124 de ani nu mai poate primi fonduri de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, iar conturile nu îi mai sunt alimentate nici de Consiliul Judeţului, cu bani pentru bunuri şi servicii. În aceste condiţii, bolnavii trăiesc din donaţiile Bisericii şi ale primăriilor.

Cine şi ce trebuie să fi făcut deja

La o zi de la solicitarea scrisă a „Vieţii Libere”, Ministerul Sănătăţii ne-a răspuns că „proiectul de Hotărâre de Guvern va fi promovat de către Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI)”. În urma unei solicitări telefonice, ieri dimineaţă Biroul de relaţii cu presa al MAI a precizat că va studia cererea noastră. Atât MAI cât şi Ministerul Justiţie şi Ministerul Finanţelor trebuie să răspundă solicitărilor noastre în termen de maximum 30 de zile, în baza legii 544 din 2011, a liberului acces la informaţie. Cel puţin până în acest moment, procesul de elaborare şi avizare nu pare să fi mers ca uns, dat fiind faptul că hotărârea Consiliului Judeţului de desfiinţare a spitalului (care stă la baza elaborării proiectului de Hotărâre de Guvern) a fost dată pe 29 septembrie şi a fost trimisă la Ministerul Sănătăţii la începutul lunii octombrie, adică acum aproape jumătate de an. Urmează să aflăm cine a considerat că problema Spitalului pentru Bolnavi Cronici din Iveşti este lipsită de importanţă şi cine a decis trecerea ei pe o nesfârşită listă de aşteptare.

Există viitor pentru spital şi angajaţi?

În cursul zilei de marţi, prefectul Paul Florea a declarat pentru „Viaţa Liberă” s-a deplasat la Bucureşti împreună cu preşedintele CJ şi că acesta a stabilit întâlniri la ministere implicate în procesul de desfiinţare a spitalului. Până la acest moment, CJ nu ne-a prezentat date clare privind ministerele la care ar urma să se poate discuţii şi nici datele la care acestea vor avea loc.

Putem, deci, aprecia că fie procesul de desfiinţare presupune mai multă implicare din partea autorităţilor, fie că planul de înfiinţare a centrului multifuncţional ce ar urma să ia locul spitalului ridică probleme, astfel că nimeni nu se grăbeşte să închidă "Iveştiul", ştiind că va dura mult până să poată oferi alternativă bolnavilor din zonă.

Citit 1220 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.