Incendierea vegetaţiei ne arde la buzunare

Incendierea vegetaţiei ne arde la buzunare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agricultorii au obligaţia de a-şi igieniza terenurile invadate de vegetaţie uscată pentru prevenirea izbucnirii unor incendii spontane de vegetaţie. Totuşi, igienizarea prin incendiere trebuie făcută numai respectând legea, ne informează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), căpitanul Eugen Chiriţă. În cazul nerespectării normelor, amenzile pot ajunge până la 6.000 de lei pentru persoanele fizice şi până la 50.000 de lei pentru persoanele juridice. În plus, agricultorilor care incendiază fără aprobările necesare li se retrage subvenţia din partea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.).

Ce trebuie să facem înainte să dăm foc?

Persoana care doreşte să îşi cureţe un teren de vegetaţia uscată care l-a năpădit, trebuie să obţină permisul primarului pentru lucru cu foc, dar şi acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului. Apoi, persoana trebuie să informeze serviciile publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Arderea trebuie supravegheată permanent până la finalizare pentru evitarea extinderii focului spre zonele din vecinătatea perimetrului în curs de igienizare. Potrivit regulamentului promovat de ISU, contează şi vreme când incendiem, dar şi starea terenului pe care dorim să îl curăţăm.

Astfel, nu se va putea lucra cu foc decât ziua şi numai dacă nu bate vântul. Vegetaţia care urmează să fie arsă trebuie parcelată în suprafeţe de maxim 10 hectare, prin fâşii arate. Zona trebuie izolată tot prin fâşii arate, astfel încât focul să nu se poată extinde la clădiri sau diverse alte obiective din zonă. Dacă suprafeţele incendiate sunt mai mici de cinci hectare se impune asigurarea substanţelor şi a mijloacelor de stingere necesare. În cazul suprafeţelor de ardere mai mari de cinci hectare, e necesară asigurarea unui plug, a unei cisterne cu apă şi a mijloacelor de tractare şi a personalului care să acţioneze utilajele. Vegetaţia trebuie adunată în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată. În jurul fiecărei grămezi trebuie asigurată o zonă curată de minim cinci metri.

Citit 1384 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.