Sănătatea gălăţeană cere sute de noi angajări
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Sănătatea gălăţeană cere sute de noi angajări
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cele mai mari deficienţe de personal le are Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, care informează că ar trebui să facă, doar în cursul acestui an, nu mai puţin de 100 de angajări 

Sistemul sanitar gălăţean suferă în continuare de lipsă acută de personal. La finele lunii trecute, spitalele din Galaţi au prezentat Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) o situaţie care cuprinde numărul actual de angajaţi şi necesarul de personal care ar asigura o mai bună calitate a actului medical, potrivit normativelor şi statelor de funcţii. Ca să ne putem bucura de servicii medicale la standarde europene, numai în sistemul sanitar gălăţean ar trebui să se mai angajeze câteva sute de persoane, de la medici, asistente medicale şi farmacişti, până la îngrijitoare. Fiecare îşi are rolul şi locul său în Sănătate şi lipsa fiecăruia  apasă greu pe umerii celor care lucrează deja în Sănătate. Cei care simt cel mai acut efectele rămân însă pacienţii. 

Potrivit normativului de personal aprobat în statul de funcţii, Spitalul Judeţean informează că ar avea nu mai puţin de 1.081 de posturi vacante, se arată în documentul citat. Ar fi nevoie de încă 154 de medici, dintre care 10 ar trebui neapărat angajaţi în cursul acestui an. Nici numărul asistentelor nu este suficient, existând în normativ 187 de posturi vacante. Ar mai fi loc şi pentru 689 de îngrijitoare, infirmieri, spălătorese sau alte categorii de personal sanitar auxiliar. Spitalul mai informează că, în acest an, ar trebui să facă măcar 100 de angajări şi să aducă, printre altele, 29 de asistente, trei farmacişti şi 56 de membri ai corpului medical auxiliar.

Prin comparaţie, nevoile Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii sunt mai mici, dar şi aici completarea schemei de personal presupune angajarea a încă şapte medici, 23 de asistenţi medicali, 13 infirmiere, şapte îngrijitoare etc. Per total, conform normativului de personal aprobat în statul de funcţii, spitalul şi pacienţii săi s-ar putea bucura de serviciile a încă 58 de angajaţi.

Spitalul de Pneumoftiziologie a informat DJSP că are un deficit de 17 medici, 43 de asistente medicale, 46 de angajaţi din categoria personalului medical auxiliar. Ar mai fi nevoie şi de un farmacist, dar şi de personal medical superior şi mediu.

La Spitalul de Psihiatrie există trei posturi neocupate de medic, unul de farmacist şi 19 de infirmieri, îngrijitori, spălătorese sau brancardieri, potrivit raportării înaintate către DJSP.

Spitalului de Boli Infecţioase a informat că i-ar mai trebui 34 de noi angajaţi, printre care un medic radiolog, trei medici de boli infecţioase, un medic de laborator şi câte opt infirmieri, brancardieri şi garderobieri.

Nevoie de personal, în condiţiile în care legea ar permite angajări în condiţii avantajoase, are şi Spitalul de Obstetrică-Ginecologie, chiar dacă aici numărul de posturi vacante se limitează, momentan, la 12.

În concluzie, principala boală a sistemului sanitar românesc, subfinanţarea, se resimte şi la nivelul politicii de personal. În timp ce spitalele gălăţene fac demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru deblocarea posturilor, avem în continuare profesionişti din sistem care pleacă să îşi facă meseria fie în mediul privat, fie în alte ţări.

Citit 5826 ori Ultima modificare Marți, 27 Martie 2012 23:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.