Sănătatea gălăţeană cere sute de noi angajări
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Sănătatea gălăţeană cere sute de noi angajări
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cele mai mari deficienţe de personal le are Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, care informează că ar trebui să facă, doar în cursul acestui an, nu mai puţin de 100 de angajări 

Sistemul sanitar gălăţean suferă în continuare de lipsă acută de personal. La finele lunii trecute, spitalele din Galaţi au prezentat Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) o situaţie care cuprinde numărul actual de angajaţi şi necesarul de personal care ar asigura o mai bună calitate a actului medical, potrivit normativelor şi statelor de funcţii. Ca să ne putem bucura de servicii medicale la standarde europene, numai în sistemul sanitar gălăţean ar trebui să se mai angajeze câteva sute de persoane, de la medici, asistente medicale şi farmacişti, până la îngrijitoare. Fiecare îşi are rolul şi locul său în Sănătate şi lipsa fiecăruia  apasă greu pe umerii celor care lucrează deja în Sănătate. Cei care simt cel mai acut efectele rămân însă pacienţii. 

Potrivit normativului de personal aprobat în statul de funcţii, Spitalul Judeţean informează că ar avea nu mai puţin de 1.081 de posturi vacante, se arată în documentul citat. Ar fi nevoie de încă 154 de medici, dintre care 10 ar trebui neapărat angajaţi în cursul acestui an. Nici numărul asistentelor nu este suficient, existând în normativ 187 de posturi vacante. Ar mai fi loc şi pentru 689 de îngrijitoare, infirmieri, spălătorese sau alte categorii de personal sanitar auxiliar. Spitalul mai informează că, în acest an, ar trebui să facă măcar 100 de angajări şi să aducă, printre altele, 29 de asistente, trei farmacişti şi 56 de membri ai corpului medical auxiliar.

Prin comparaţie, nevoile Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii sunt mai mici, dar şi aici completarea schemei de personal presupune angajarea a încă şapte medici, 23 de asistenţi medicali, 13 infirmiere, şapte îngrijitoare etc. Per total, conform normativului de personal aprobat în statul de funcţii, spitalul şi pacienţii săi s-ar putea bucura de serviciile a încă 58 de angajaţi.
Spitalul de Pneumoftiziologie a informat DJSP că are un deficit de 17 medici, 43 de asistente medicale, 46 de angajaţi din categoria personalului medical auxiliar. Ar mai fi nevoie şi de un farmacist, dar şi de personal medical superior şi mediu.

La Spitalul de Psihiatrie există trei posturi neocupate de medic, unul de farmacist şi 19 de infirmieri, îngrijitori, spălătorese sau brancardieri, potrivit raportării înaintate către DJSP.

Spitalului de Boli Infecţioase a informat că i-ar mai trebui 34 de noi angajaţi, printre care un medic radiolog, trei medici de boli infecţioase, un medic de laborator şi câte opt infirmieri, brancardieri şi garderobieri.

Nevoie de personal, în condiţiile în care legea ar permite angajări în condiţii avantajoase, are şi Spitalul de Obstetrică-Ginecologie, chiar dacă aici numărul de posturi vacante se limitează, momentan, la 12.

În concluzie, principala boală a sistemului sanitar românesc, subfinanţarea, se resimte şi la nivelul politicii de personal. În timp ce spitalele gălăţene fac demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru deblocarea posturilor, avem în continuare profesionişti din sistem care pleacă să îşi facă meseria fie în mediul privat, fie în alte ţări.

Citit 5742 ori Ultima modificare Marți, 27 Martie 2012 23:36

16 comentarii

 • postat de locerino
  Miercuri, 28 Martie 2012 22:21
  cu siguranta cei din sistemul sanitar galatean nu vor sa si mareasca randurile caci implicit asta inseamna ca le scade venitul obtinut din spagi
  0
  0
  Raportează
 • postat de ibrahim
  Miercuri, 28 Martie 2012 22:20
  spitalele din Galati ar trebui sa prezinte si veniturile cadrelor medicale obtinute din spagi si un top rusinica ai celor mai fara de bun simt cadre medicale…nu exista nici un interes pentru sanatate…asa ca mai bine ar pune umarul la munca in loc sa se planga de lipsa de personal
  0
  0
  Raportează
 • postat de livia
  Miercuri, 28 Martie 2012 19:50
  ca la noi la nimeni. Unde trebuie sa avem mai multi angajati nu avem si unde trebuie mai putini acolo sunt mai multi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gheorghe
  Miercuri, 28 Martie 2012 19:47
  la aceasta specialitate ar trebui sa existe mai multi profesionisti si mai multa implicare... dar la noi lipsesc aceste aspecte.
  0
  0
  Raportează
 • postat de razvan
  Miercuri, 28 Martie 2012 18:49
  de acest lucru ne lovim de cativa ani buni. De mult exista aceasta problema si vad ca nimeni nu o rezolva.
  0
  0
  Raportează
 • postat de luminita
  Miercuri, 28 Martie 2012 18:48
  intotdeauna a existat un deficit de personal in sanatate. Tocmai unde nu ar trebuie sa existe acest lucru. Sistemul sanitar este pionul principal pentru vietile omenesti. Ar trebui sa se tina cont de acest aspect.
  0
  0
  Raportează
 • postat de sabrina
  Miercuri, 28 Martie 2012 17:17
  problema nu se rezolva de la sine, avem nevoie de cineva capabil sa se ocupe de remedierea acestei situatii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alice
  Miercuri, 28 Martie 2012 16:54
  puterea se afla in mainile primariei, insa se pare ca de acolo nu se misca nimic, cu toate ca ar trebui pentruca sistemul sanitar este prioritar
  0
  0
  Raportează
 • postat de DR
  Miercuri, 28 Martie 2012 15:28
  acesta este rezultatul guvernarii boc cu "reformele" lui .

  I se potriveste ce zicea O Goga

  "de ce l-ati dus de acasa, mai bine ramanea la plug, mai bine ramanea la coasa"
  0
  0
  Raportează
 • postat de strumf
  Miercuri, 28 Martie 2012 13:28
  pdl a pus ministru la sanatate un ungur. il doare-n cot de romania. el a facut facultate in limba maghiara.

  asta este rezultatul guvernarii portocalii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de raisa00
  Miercuri, 28 Martie 2012 11:40
  Au dat afara, au blocat posturile si acum nu mai fac fata? Toata lumea e bulversata de cand dorm cei din PSD... Trebuie sa-i trezeasca cineva!
  0
  0
  Raportează
 • postat de razvan23
  Miercuri, 28 Martie 2012 11:33
  Conducerea spitalului nu a stiut sa se organizeze ca aceste probleme sa nu existe...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Adrian
  Miercuri, 28 Martie 2012 10:58
  bine ca avem sute de politisti locali care oricum sunt doar sa ne amendeze si in nici un caz sa ne apere,dar la spital unde avem nevoie de medici si asistente avem lipsa de personal.in orasul nostru totul e pe de dos!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Darius
  Miercuri, 28 Martie 2012 10:31
  intr-adevar asa este,pentru ca am pe cineva care munceste la urgente si chiar nu fac fata solicitarilor venite,mai ales sa fie si mai multi deodata.ar trebui luate masuri urgent de autoritati!
  0
  0
  Raportează
 • postat de costel
  Miercuri, 28 Martie 2012 09:31
  Primaria doarme in timp ce sistemul sanitar sufera de lipsa de personal...sanatatea cetatenilor nu poate fi amanata de Primarie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de remus
  Miercuri, 28 Martie 2012 09:25
  sistemul sanitar din Galati mereu a avut deficit de personal...ar trebui sa se ia masuri pentru ca acest sistem este foarte important pentru cetateni.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.