Vezi aici ce salarii se câştigă în Sănătatea gălăţeană!

Vezi aici ce salarii se câştigă în Sănătatea gălăţeană!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Salariile personalului medical gălăţean nu se ridică la nivelul celor din ţările europene dezvoltate, cum ar fi Franţa sau Marea Britanie, dar există şi medici cărora munca le este este răsplătită, cu timpul. Chiar dacă rezidenţii câştigă în continuare prea puţini bani faţă de cât le-ar trebui ca să îşi asigure o educaţie medicală la standarde ridicate, medicii cu experienţă şi, de regulă, cu funcţii de conducere, pot ajunge să câştige şi peste 10.000 de lei lunar. Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi publică lunar date legate de schema de personal (care include, în acest moment, 1623 de angajaţi) şi de salariile acestora. Informaţiile publicate nu cuprind numele angajaţilor, ci doar funcţiile şi salariile nete ale acestora.

Între 1.000 şi 10.000 de lei pentru un medic

Cel mai mare salariu din Spitalul Clinic de Urgenţă îl are un medic din Serviciul de Medicină Legală, care a primit, în luna februarie, 10.747 de lei, potrivit informării instituţiei. Lefurile celorlalţi trei medici de la Legală sunt de 9.317 lei, 9.254 lei şi 8.572 lei. Nu la fel de bine stau chirurgii sau medicii cu diverse specialităţi cum ar fi: cardiologie, endocrinologie, medicină de urgenţă, gastroenterologie. Spre exemplu, suma maximă netă de pe fluturaşul de salariu al unui medic primar cardiolog depăşeşte cu puţin jumătate din cea pe care o primeşte un medic legist, ajungând doar la 4690 lei.

Salariul unui chirurg toracic, pe luna februarie, a variat între 4196 de lei pentru un medic specialist şi 5960 de lei pentru un medic primar. Cea mai mare leafă pe care a primit-o un chirurg de chirurgie generală  la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi a fost de 4.012. Venitul salarial maxim pe care îl primeşte un neurochirurg se ridică la 4.920 de lei, în ciuda dificultăţii specializării. Medicii primari otorinolaringologi primesc între 2.368 lei şi 4.130 lei, în timp ce medicii oftalmologi au între 1.933 lei şi 2.678 lei. În comparaţie cu colegii din alte state europene, bine plătiţi nu sunt nici medicii ortopezi. Cel mai mic salariu al unui medic ortoped este de 2.140 lei, iar cel mai mare nu depăşeşte 3.437 lei. Cel mai mare salariu al unui medic primar din Unitatea de Primiri Urgenţe este de 6.836 lei.

Mulţi dintre medicii rezidenţi au salarii prea mici pentru a duce o viaţă decentă şi pentru a acoperi, în acelaşi timp, costurile unei educaţii medicale solide. Peste trei sferturi dintre rezidenţi primesc cu puţin peste 1.000 lei pe lună. Promovarea în anii superiori de rezidenţiat îi aduce medicului şi o mărire salarială. Astfel, cei mai mulţi dintre rezidenţii din anul II primesc mai salarii care depăşesc pragul de 1.000 de lei, dar nu ajung la 1.700 de lei. În anul III, salariile rezidenţilor sunt similare cu cele din anul II. Doar doi rezidenţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi primesc 1.711 şi 1731 lei lunar.

Asistenţii primesc între 800 şi 4.100 lei

Ca şi în cazul medicilor, asistenţii de la Medicină Legală câştigă mai bine decât colegii lor din alte servicii ale spitalului. Astfel, salariul unui asistent medical debutant porneşte de la 2.000 de lei, iar cel al unui asistent principal de la 3.143 lei. Cel mai bine plătit asistent de la Legală a primit, în luna februarie, un salariu de 4.187 lei, de două ori mai mult decât al unuia dintre medicii de gastroenterologie. Un asistent medical din Unitatea de Primiri Urgenţe ia un salariu mai mic de 1.000 lei, în vreme un asistent primar poate lua şi 2.400 lei lunar. La Terapie Intensivă, cel mai bine plătit asistent medical primar primeşte 2.656 lei. Mai slab plătite sunt asistente din secţii cum ar fi Neurochirurgia. În acest serviciu, un asistent debutant a primit în februarie 783 lei, iar unul principal maxim 1.746 lei

Salariile conducerii

Potrivit datelor publicate de spital, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Călina Lazarovici, a primit, în luna februarie, un salariu de 6646 lei, în vreme ce directorul medical prof. dr. Dorel Firescu a avut 5.881 lei. Mult mai mică fost leafa directorului de îngrijiri, Viorica Domniţeanu, care este asistent medical principal şi care a primit doar 3.100 de lei. La polul opus se află directoarea economică a spitalului, Alina Dobrea, al cărei salariu care a luat, potrivit datelor publicate de spital, 7236 lei.

Medicii care îşi practică meseria în cabinete, secţii de spital sau săli de operaţie îşi mai pot rotunji veniturile şi în funcţie de "recunoştinţa" pacienţilor pe care îi tratează şi care este legală doar până la un punct. Cabinetele particulare sunt o altă sursă de venit pentru mai mult de o treime dintre medici.

 

Citit 16700 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Aprilie 2012 19:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.