Stresul pâinii de mâine şi încrederea românilor

Stresul pâinii de mâine şi încrederea românilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Principalele griji ale românilor sunt preţul alimentelor şi corupţia din instituţiile publice, iar în privinţa acestora din urmă, cele mai de încredere instituţii publice sunt Pompierii şi Biserica. Conform unui sondaj de opinie realizat de CCSB în perioada 15-20 martie, 64 la sută din cei chestionaţi s-au declarat afectaţi personal de preţul alimentelor. Într-o proporţie ceva mai mică, de 62 la sută, cei intervievaţi s-au declarat afectaţi în mod direct de corupţia din instituţiile publice, în timp ce într-un procent de 61 la sută, interlocutorii s-au declarat afectaţi de nivelul TVA.

Următoarele motive de îngrijorare ale românilor: alte taxe şi impozite decât TVA (52 la sută), lipsa locurilor de muncă (51 la sută), nivelul salariului (43 la sută), poluarea mediului înconjurător (43) etc. Conform răspunsurilor, doar 38 la sută din cei intervievaţi sunt afectaţi de siguranţa locului de muncă, poziţionând acest subiect pe locul al 11-lea dintr-un total de 14 teme.

Partidele politice, codaşe în topul încrederii  

Cât priveşte încrederea populaţiei în instituţiile publice, Pompierii şi Biserica sunt în top, cu 95 la sută şi, respectiv, 79 la sută. Urmează Armata (76 la sută), Banca Naţională a României (59 la sută), primăria (56 la sută - la egalitate cu institutele de sondare a opiniei publice şi cu Jandarmeria), mass-media (54 la sută), UE (49 la sută), iar poliţia se află abia pe locul al zecelea (47) în topul încrederii care numără 23 de poziţii. Pe ultimul loc se află partidele politice (11 la sută), cu un procent mai sus - Parlamentul (12 la sută), iar pe locul al treilea din coadă - Guvernul (12 la sută).

Sondajul CCSB a fost realizat pe un eşantion de 1.004 persoane, eroarea fiind de +/-3 la sută. 

Citit 833 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Aprilie 2012 19:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.