Plec în străinătate, ce aleg: paşaport clasic sau biometric?

Plec în străinătate, ce aleg: paşaport clasic sau biometric?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Paşaportul temporar: mai ieftin, se eliberează imediat, dar faci trei drumuri şi are valabilitate doar un an * Paşaportul electronic: mai scump cu 60 de lei, dar faci un drum în minus şi pe următorii cinci ani n-ai treabă!


În prezent, gălăţenii care doresc eliberarea unui paşaport pot opta pentru cel electronic sau pentru cel temporar. Diferenţa nu o fac banii pe care trebuie să îi achiţi pentru respectivele acte, căci pentru paşaportul electronic trebuie achitaţi 276 de lei (244 lei-costul paşaportului şi 32 de lei taxa consulară), în timp ce pentru paşaportul temporar achiţi 216 lei (84 de lei, costul paşaportului, 32 de lei taxa consulară şi 100 de lei - taxa suplimentară). Chiar dacă paşaportul electronic este cu 60 de lei mai scump, are cinci ani termen de valabilitate (trei ani pentru copiii sub şase ani), faţă de cel temporar, care are doar un an termen de valabilitate, ne-a spus şeful Serviciului de Evidenţa Paşapoartelor, Aurelian Păduraru.

De ce sunt puşi oamenii pe drumuri pentru achitarea taxelor? 

Există diferenţe extrem de mici în privinţa drumurilor pe care le ai de făcut pentru procurarea celor două tipuri de acte. Fie că optezi pentru un paşaport biometric, fie pentru cel „clasic”, oricum trebuie să faci cel puţin două drumuri (la orice oficiu CEC şi la Direcţia Judeţeană de Finanţe, de pe Brăilei nr. 33 - la Trezorerie), plus cel de la Serviciul de Evidenţă a Paşapoartelor, de pe Domnească nr. 102. Şi acest lucru, pentru că taxa de cost al paşaportului se achită la CEC, iar cea consulară la Trezorerie, la Finanţe. O mică diferenţă însă; dacă optaţi pentru paşaportul electronic aţi putea scuti un drum la Bănci, căci taxa consulară poate fi achitată şi la casieria de la Serviciul Paşapoarte, de pe Domnească. Au fost vremuri în care solicitanţii nu mai erau puşi pe drumuri. „Până în 2009, când serviciul Paşapoarte era finanţat de RAPPS, taxa se putea achita aici, căci Regia avea cont în Trezorerie. Acum însă, paşapoartele sunt la Imprimeria Naţională care nu are cont în Trezorerie, motiv pentru care oamenii trebuie să plătească la CEC”, spune Aurelian Păduraru. Dacă luăm în calcul faptul că CEC percepe, ca orice bancă, un comision bancar, spre deosebire de un cont de stat, precum Trezoreria, avem şi explicaţia pentru ce oamenii sunt puşi pe drumuri.

Contează cât timp mai ai până pleci din ţară

Dar ceea ce face cea mai mare diferenţă între cele două tipuri de paşaport este timpul de eliberare a noului act; paşaportul electronic este eliberat în 14 zile calendaristice (căci se tipăreşte la Bucureşti), în timp ce paşaportul temporar se poate elibera şi în aceeaşi zi, căci se tipăreşte la Galaţi.

Aşadar, dacă vă grăbiţi şi vă trebuie paşaportul… ieri, optaţi pentru paşaportul temporar. Însă, din punct de vedere al eficienţei (raportul preţ/valabilitate) cu siguranţă că este preferabil să dai 276 de lei pentru a avea cinci ani paşaportul, decât să dai cu 60 de lei mai puţin, dar anul viitor să fi nevoit să îţi faci un nou act!

Citit 23196 ori Ultima modificare Joi, 09 August 2012 23:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.