Un cartier uitat de autorităţi - Ţiglina capcanelor urbane
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Un cartier uitat de autorităţi - Ţiglina capcanelor urbane
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Cartierul Ţiglina II a devenit un cartier al buruienilor * Canalizările fără capac şi copacii netoaletaţi pun în pericol viaţa locuitorilor * Străzile nu sunt bine asfaltate şi sunt pline de gropi * Zarzavagiii se ceartă între ei, în timp ce clienţii sunt dezamăgiţi de calitatea produselor

Privit de la înălţimea de mastodont a hotelului „Turist” - dezolant prin degradarea şi nefuncţionalitatea lui - cartierul Ţiglina II pare uitat. Piaţa cartierului a rămas restrânsă într-o cămăruţă ocolită până şi de zarzavagii. Pieţarii preferă să stea afară, pe bordură, să îşi agaţe clienţii. Cât despre alimentara Alcom şi Galmopanul din clădirea de alături, din ele n-au mai rămas decât însemnele firmelor respective şi un minimarket prăpădit, cu prea puţine produse pentru a-i mulţumi pe oamenii din cartier. Peisajul urban este completat de buruienile crescute printre blocuri şi de canalizările fără capac. Pericole mai sunt şi în piaţa cartierului, prost cimentuită, unde, din neatenţie, oricine, oricând, poate călca strâmb. Copacii necurăţaţi de uscături de către angajaţii societăţii Gospodărire Urbană pot face şi ei victime. În rest, oriunde ţi s-ar îndrepta privirea vezi numai garaje ce sufocă spaţiul public. Spaţiul respectiv ar fi putut fi lesne folosit, mai degrabă, pentru ridicarea unor locuri de joacă pentru copii, dar nimeni nu pare a fi ţinut cont de asta.

Canalizări fără capac

Străzile dintre blocurile C13, C14 şi C15 şi de pe lângă Casa mortuară sunt împânzite de canalizări fără capac, ceea ce face ca o simplă plimbare pe jos sau cu maşina să fie o probă greu de trecut, mai ales dacă nu eşti atent sau este noapte. S-au făcut o mulţime de sesizări la SC Apă Canal, dar fără rezultat. Rămaşi fără soluţii, pentru a semnaliza lipsa capacelor, oamenii au ajuns să pună deasupra canalizărilor crengile groase căzute din copaci. Toată tărăşenia pleacă de la hoţii care fură capacele, le vând pe "una mică" la centrele de colectare a fierului vechi, iar trecătorii rămân pradă unor veritabile capcane urbane. E bine mai ales să nu te aventurezi printre blocuri, acolo unde, înaltă şi deasă, iarba crescută sălbatic ascunde canalizări adânci şi de cinci - şase metri. „Iarba nu a mai fost tunsă de foarte multă vreme. Abia se văd gurile de intrare în canal. Iar dacă nu vezi că nu există capac, poţi uşor să cazi. Aici se joacă copiii, aleargă, se pot uşor accidenta. Nu se poate aşa ceva! Nu mai spun câtă mizerie intră în canalizare şi cum bălteşte. Se poate colmata la un moment dat”, ne spune preşedintele Asociaţiei 250, Nicolae Breabăn.

Străzi proaste, scurgeri făcute fără cap

Străzile neasfaltate sau cimentate prost sunt încă o problemă. Cimentul turnat numai în petice a format denivelări în care se adună apa de ploaie, forţându-i pe oameni să facă slalom printre adevărate lacuri. Apa bălteşte şi sapă şi mai mult în asfaltul turnat, iar scurgerile sunt... în partea opusă a pantei de scurgere. Mai mult, dacă de străzi se poate spune că autorităţile s-au mai ocupat în unele locuri, trotuarele au fost lăsate fără ciment, grunjoase şi prăfuite, cu porţiuni pline de pietre. „Asfaltează unde vor. Piaţa Turist a rămas necimentată. Nu fac altceva decât să cârpească, nu să asfalteze. Scurgerea este făcută într-o parte şi panta de scurgere în altă parte, motiv pentru care apa staţionează în drum. Dispare abia după ce o usucă soarele şi vântul”, ne-a mai spus supărat Nicolae Breabăn.

Dacă pericolele nu vin de jos, vin de sus

Personalul de la Gospodărire Urbană uită deseori să cureţe copacii de uscături şi lasă ramurile rupte să atârne de cele sănătoase, astfel încât la orice vânt mai puternic crengile riscă să cadă în capul trecătorilor. „Scuza pe care au invocat-o lucrătorii e că nu au utilaje cu care să ajungă atât de sus şi nu au cum să toaleteze copacii”, ne explică un locuitor din cartierul Ţiglina II. De asemenea, când s-au făcut lucrările la parcările din zonă s-a strâns pământul de pe lângă copaci, lăsând rădăcinile copacilor descoperite, grăbind astfel şi mai mult uscarea copacilor. „Când s-a făcut asfaltarea au decopertat copacii, dar acum trebuie acoperiţi la loc. Există un mare pericol să cadă crengi. Ar trebui să vină să trateze copacii. Odată a căzut o creangă şi era să omoare un om!”, a mai arătat preşedintele asociaţiei 250.

Piaţă dezbinată şi săracă

Cu toate că piaţa „Turist” este foarte mică, o cămăruţă în care abia ar încăpea cinci sau şase vânzători, aceasta pare neîncăpătoare şi din cauza certurilor care se iscă între cei care vin să îşi vândă legumele acolo. Acuzându-se unii pe alţii că nu au carnete de producător şi nu îşi plătesc taxele pentru tarabă, unii dintre ei preferă să stea afară, să îşi întindă produsele pe borduri. În fapt, problema e că în clădirea amenajată pentru piaţă intră prea puţini clienţi. Supărare unora dintre zarzavagii e că, adesea, din cauza concurenţei de pe bordură, câştigul din negustorie nu ajunge nici de plata taxei de tarabă. „Uite aşa: Noi plătim taxe şi ei nu plătesc nimic! Aşteptăm să vândă ei ca să putem vinde şi noi. Vin în control poliţiştii, iar ei fug cu zarzavaturile în braţe pentru că nu au acte. Eu, uneori, fac şapte lei şi din ăştia trebuie să plătesc şi taxa de tarabă. Ei nu plătesc nimic!”, ne-a spus supărată foc D. Silvia, una dintre negustoresele din zonă. De partea cealaltă, acuzaţii spun că şi ei plătesc taxa pentru tarabă, numai că preferă să stea afară, că aşa prind mai mulţi muşterii. Cât priveşte carnetele de producători, unii invocă faptul că, la câte zarzavaturi au în curte, n-au de unde să-şi scoată documentul cu pricina. „Un carnet de producător costă vreo 68 de lei. Pe carnetul acela se cer anumite cantităţi de produse, iar eu, din pământul pe care îl am, nu am cum să le scot! Am un singur venit şi ăla mic! Încerc cu cât cresc în grădină să mai fac un ban. Care e problema? Dau în cap? E un ban cinstit, sunt zarzavaturile mele, eu le cresc!", ne zice la rândul ei N.D. Culmea, ar fi fost o soluţie care să mulţumească pe toată lumea, dar... n-a fost să fie. "Înainte de alegerile locale a venit unul dintre candidaţi şi ne-a promis că ne va amenaja nişte tarabe afară, să ne ajungă la toţi. Dar respectivul nu a fost ales, iar noi am rămas în continuare pe bordură...”, a spus N.D. În timp ce zarzavagiii de la "Turist" se ceartă între ei, majoritatea locatarilor din zonă au propria părere: preferă să meargă în Piaţa Mare. Asta pentru că au mai multă marfă de unde alege, unde mai pui că şi preţul este mai mic!

Citit 2838 ori Ultima modificare Duminică, 16 Septembrie 2012 20:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.