Campanie VL:"Case care mor" - Problemele fostei şcoli a comunităţii bulgare
Foto: Foto: Angela Ribinciuc

Campanie VL:"Case care mor" - Problemele fostei şcoli a comunităţii bulgare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Aici a locuit, în 1871-1872, poetul şi revoluţionarul bulgar Hristo Botev

Imobilul situat pe strada Nicolae Bălcescu la numărul 33 este monument istoric clasat în Lista monumentelor istorice sub denumirea de "fosta şcoală bulgară", cu codul GL-IV-m-B-03145. După cum aflăm de la consilierul Marius Mitrof, de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, „clasarea acestui imobil a fost făcută nu pentru arhitectură, ci pentru valoarea lui memorialistică, aici funcţionând fosta Şcoală bulgară. De asemenea, revoluţionarul bulgar Hristo Botev a locuit în această casă, în perioada 1871-1872, când a difuzat texte socialiste prin oraş, alături de alţi bulgari, fiind un participant activ al luptei antiotomane şi muncitoreşti”.

Până în 1954 a funcţionat ca şcoală primară

„În Galaţi a existat o comunitate bulgară, care, ca şi alte comunităţi, şi-a adus contribuţia în conturarea vieţii economice, sociale, culturale, religioase şi politice a oraşului Galaţi în secolul XIX şi în prima jumătate a secolului XX. Din lucrarea „Cartea Judeţului Covurlui” din 1891, a lui Moise Pacu, reiese că Galaţiul ar fi avut în acea perioadă un număr de 848 de locuitori de naţionalitate bulgară, care formau o comunitate restrânsă ca număr în comparaţie cu altele”, afirmă Marius Mitrof.

Alte date deosebit de importante despre istoria imobilului aflăm de la preotul Eugen Drăgoi, care în articolul intitulat „Şcoala comunităţii bulgare din Galaţi. Mărturii inedite”, publicat în revista „Şcoala gălăţeană”, nr.195,  în mai 2012, consemnează: „Comunitatea bulgară, cu sprijinul multor români din Galaţi, va ridica propria biserică, între anii 1861-1887, având hramul Sf. Mc. Pantelimon, existentă şi astăzi, pe str. N. Bălcescu, nr. 35. Pe lângă această biserică va funcţiona mai multe decenii o Şcoală bulgărească, instituţie care îşi încetează activitatea în anul 1954”.

Ultimul locatar bulgar - Dima Jelescu

„Începuturile şcolii bulgăreşti din Galaţi sunt legate însă de anul 1858, când şcoala este autorizată să funcţioneze, sub conducerea arhimandritului Maxim Raicovici. (…) Odată cu moartea arhimandritului-director (februarie 1874), şcoala îşi încetează activitatea. Se va redeschide peste aproape 50 de ani; nefiind autorizată de către Ministerul Instrucţiunii Publice, comunitatea bulgară din Galaţi va iniţia un lung şi îndârjit demers pentru recunoaşterea legalităţii de funcţionare a acesteia. (…) Ultimul bulgar care a locuit în clădirea fostei şcoli a fost Dima Jelescu, împreună cu soţia sa Stela. Ocupa partea dinspre str. Bălcescu, în perioada anilor 1974-1977, când şi semnatarul acestor rânduri, pe atunci diacon la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, a locuit în corpul de apus al casei, adică în fostele săli de clasă. (…) Clădirea - monument istoric - a rezistat însă până în vremea noastră, deşi se află într-o stare de conservare precară. Ea se află în patrimoniul şi administrarea bisericii parohiale Sf. Pantelimon. O placă memorială bilingvă aşezată pe peretele de răsărit al clădirii (spre str. N. Bălcescu) aminteşte că în această casă a locuit între anii 1871-1872 poetul şi revoluţionarul bulgar Hristo Botev (1848-1876). Afirmaţia că patriotul Hristo Botev a fost profesor la Şcoala bulgară din Galaţi (Arhiva Arhiepiscopiei Dunării de Jos, fond Dosare generale, dosar nr. 2814/1965-1971, f.357r) îşi aşteaptă confirmarea. În fondul de documente de la Societatea Judeţeană a Arhivelor Naţionale din Galaţi nu am găsit nicio referire la aceasta”, scrie preotul Eugen Drăgoi.

În proiect - o grădiniţă pentru copiii cu autism

De la consilierul Marius Mitrof mai aflăm că „asupra acestui imobil monument istoric s-a intervenit prin anii 2003-2004, când Primăria a autorizat lucrări fără avizul de specialitate al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Cultural Galaţi de atunci. Astăzi, casa nu arată tocmai fericit, încercări de a o revitaliza existând din partea unor întreprinzători care doreau să închirieze imobilul de la Parohia Bisericii „Sf.Pantelimon”, pentru diferite activităţi ce ţin de latura educaţională, culturală”.

Preotul paroh Gheorghe Dumitru, de la Biserica „Sf. Pantelimon”, ne-a declarat că „există un proiect pentru reabilitatea imobilului şi transformarea lui, cu ajutorul fondurilor europene, în grădiniţă pentru copiii cu autism. Proiectul este trimis spre aprobare la Arhiepiscopia Dunării de Jos. Biserica Sf.Pantelimon pune la dispoziţie atât clădirea, cât şi terenul”.

Citit 2008 ori Ultima modificare Marți, 25 Septembrie 2012 00:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.