Penalităţile la întreţinere, bombă socială

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Toate asociaţiile din oraş au fost date în judecată de furnizorii de servicii - Apaterm şi Apă Canal - pentru penalităţile generate de facturile restante la plată, începând cu anul 2003. Majoritatea au deja hotărâri judecătoreşti prin care sunt obligate la plata acestor penalităţi, unele dintre ele fiind chiar cu hotărâre de executare şi sechestru pe încasări.

Însă cele mai multe dintre aceste asociaţii sunt în imposibilitate de plată, din mai multe motive. Primul ar fi că asociaţiile nu au calculat, din motive multiple, penalităţile pentru perioada în care au fost acţionate în judecată de furnizori. La mijloc există cauze ce ţin de administratori (neglijenţă, furt, teama de a nu fi înlăturaţi din funcţie sau de a fi răscoliţi de controale), dar şi de locatari: reaua voinţă cu substrat electoral (pe vremea când s-a făcut campanie, un candidat la funcţia de „cârmaci” al oraşului a ieşit pe un post local de TV şi a promis că în Galaţi nu vor fi percepute penalităţi de la locatari); refuzul de a plăti penalităţile pe motiv că nu au fost afişate pe listele de întreţinere sau nu au fost calculate corect.

La cele enumerate se adaugă gravele deficienţe organizatorice de la nivelul asociaţiilor, dar şi în relaţia dintre acestea şi furnizori. Putem aminti aici: incompetenţa unor preşedinţi de asociaţie sau necunoaşterea legislaţiei; lipsa unui comitet sau a unui preşedinte (nu vor să se implice); necunoaşterea modalităţilor de calcul a penalităţilor; încasarea penalităţilor doar de la cei care au fost acţionaţi în instanţă; ”turismul” administratorilor de la o asociaţie la alta; neimplicarea furnizorului în recuperarea debitelor de la rău platnici.

Este foarte important şi faptul că în multe cazuri există o modalitate greşită de calcul a penalităţilor. Există aici mai multe situaţii.

a) - În condiţiile în care factura nu este achitată la termen (15 zile termen scadent plus 30 de zile termen de graţie), furnizorul calculează penalităţi de la a 15-a zi;

b) - Asociaţiile nu iau în calcul acest termen de 15 zile, preferând să considere ca zi de calcul a penalităţilor 30 de zile calendaristice de la data afişării, aplicând  astfel penalităţile la soldul restant pentru fiecare locatar. În acest mod, penalităţile le sunt aplicate şi celor corecţi, care au plătit conform legii în perioada de 30-45 de zile şi celor care au restanţe. În cazul celor cu restanţe mai mari, sumele ce reies în urma calcularii penalitaţilor sunt fabuloase, depăşind de cele mai multe ori valoarea debitului lunar (penalităţile se calculează doar la valoarea facturii, a debitului lunar în cazul locatarilor);

c) - Majoritatea asociaţiilor calculează penalităţile la un coeficient de penalizare egal cu cel al furnizorului, de aici rezultând o diferenţa de calcul, între asociaţie şi furnizor datorită termenului scadent care a fost aplicat de fiecare;

d) - Diferenţa dintre calculul furnizorului şi cel al asociaţiilor ar trebui compensat prin majorarea coeficientului de penalizare practicat de asociaţie;

e) - Diferenţa între diversele modalităţi de calcul ale penalităţilor nu trebuie să fie mai mare de 10% pentru a fi considerate corecte (având în vedere aceste discrepanţe între valorile calculate de diverse firme sau administrator, Judecătoria Galaţi încearcă să dea un model de listă pentru a fi urmat de toate asociaţiile, astfel ca greşelile de calcul să fie depistate din timp) plus greşeli grosolane care se ascund chiar şi în spatele ştampilelor de “expert contabil”.

Concluzia este simplă: calcularea penalităţilor s-a facut şi se face „după ureche” iar această problemă constituie o adevărată bombă socială pentru Galaţi, consecinţele fiind greu de evaluat.

Citit 4693 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Octombrie 2012 15:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.