O asociaţie cu iniţiativă: 48 de familii gălăţene beneficiază de apă încălzită la soare

O asociaţie cu iniţiativă: 48 de familii gălăţene beneficiază de apă încălzită la soare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O centrală eoliană în curs de montare le va asigura locatarilor blocului G10 şi curentul din case


48 de familii gălăţene se spală cu apă încălzită la soare! Asta după ce, sătui să aştepte minute în şir să primească apa caldă livrată de Apaterm, oamenii au pus mână de la mână şi au montat pe bloc patru panouri solare de toată frumuseţea.

Povestea a început în anul 2009, când asociaţia a cumpărat panourile solare, de la o firmă din Brăila. La baza deciziei au stat datoriile de la celelalte blocuri, din cauza cărora apa caldă de pe conductă se lăsa rugată minute în şir. “Apa caldă venea întotdeauna la o temperatură destul de mică, iar lumea era mereu nemulţumită că trebuia să consume cantităţi foarte mari de apă până se încălzea. Acest lucru afecta direct buzunarul fiecărei familii, motiv pentru care am căutat o soluție”, spune Ioan Constantin, preşedintele Asociației 380, cel care a venit cu soluţia salvatoare.

Familia Cătăuţă a fost din start încântată de idee şi a cotizat cei 1.000 de lei cu inima deschisă. Membrii familiei erau exasperaţi de faptul că aşteptau minute în şir să vină apa caldă. Acum, însă, sunt invidiaţi de toate rudele şi cunoştinţele: au apă caldă când vor şi plătesc doar apa rece. “La început a fost ciudat, nu ştiam ce înseamnă de fapt aceste panouri, dar acum toată lumea ne admiră pentru investiţie. Noi ne bucurăm că, în sfârşit, nu mai stăm mult timp până se încălzeşte apa”, spune Safta Cătăuţă, unul din locatarii blocului G10. Cea mai mare bucurie a soţului doamnei Safta este că pentru cei care au centrală nu lipsesc avantajele financiare în urma montării panourilor solare. “Cum prin această investţție consumul de gaz este mult mai redus, facem lună de lună economii de 75-100 de lei. Eu am fost primul susţinător al acestei idei, din momentul în care m-am interesat şi am văzut cât de avantajos este la case”, spune Ioan Cătăuţă.

Asociaţia 380 este singura din Galaţi care a implementat acest sistem, fără ajutorul programului "Casa Verde", care se adresează acum doar persoanelor fizice. “Pentru persoanele juridice a fost o periodă de finanţare, la finalul anului 2010, valabilă doar pentru primării, biserici şi instituții publice. Deşi au existat solicitări şi din partea unor asociaţii de locatari, din păcate pentru ei, la acest moment nu este valabil acest program”, spune Carmen Sandu, director al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului.

Proiectul locatarilor de la blocul G10 este abia la început. Pe viitor, asociaţia are în vedere şi asigurarea energiei electrice în apartamente cu ajutorul unei centrale eoliene. În prezent mai sunt de pus la punct anumite detalii tehnice, pentru ca în final structura de rezistenţă a blocului să nu fie deteriorată. Până acum, investiţia în panouri s-a ridicat la 48.000 de lei, din care 40.000 pentru livrarea şi montarea acestora, iar 8.000 pentru lucrările ce ţin de postarea suportului.

Text şi foto: Georgiana Ciurea

Citit 3719 ori Ultima modificare Luni, 12 Noiembrie 2012 13:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.