Medicamente mai ieftine pentru pensionarii săraci

Medicamente mai ieftine pentru pensionarii săraci
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Printre aceştia se află  peste 60.000 de gălăţeni * Efectele compensării cu 90 la sută se „simt” mai ales la medicaţia bolilor cardiovasculare şi neuropsihice * Decizia încă nu poate fi aplicată din cauza unei „scăpări” * Farmaciştii se tem că vor credita această formă de protecţie socială *

Începând de luni, 2 martie, peste jumătate dintre pensionari beneficiază de medicamente compensate cu 90 la sută. La nivel naţional, măsura se adresează unui număr de peste trei milioane de vârstnici cu pensii mai mici de 600 de lei.

Directorul Casei Judeţene de Pensii, ec. Georgeta Modiga, ne-a declarat: „În judeţul Galaţi, numărul total al beneficiarilor prevederilor HG 187/2009, cu pensii sub pragul de 600 de lei, este  de 61.774, din care 44.063 pensionari de stat şi 17.711 pensionari agricultori”.

Aceşti pensionari, în marea lor majoritate bolnavi cronic, trăiesc la limita subzistenţei. Plătind o diferenţă de compensare de 50 la sută pentru sumedenia de medicamente necesare, practic nu le mai rămâneau bani pentru hrană şi cheltuieli de întreţinere.

Prin urmare, această formă de protecţie socială le era extrem de necesară. Şi nu doar lor, ci şi celorlalţi pensionari ale căror pensii depăşesc  cu puţin pragul de 600 de lei şi pentru care se va aplica în continuare compensarea cu 50 la sută a preţului medicamentelor.

Aşadar, peste trei milioane de pensionari vor putea achiziţiona oricare dintre cele 650 de medicamente aflate pe sublista B, plătind ca diferenţă doar zece la sută din preţul acestora.

Potrivit Hotărârii Guvernului prin care se instituie această măsură, 50 la sută din costurile compensării pentru vârstnicii cu pensii modeste va fi suportată din Fondul asigurărilor sociale de sănătate, iar restul de 40 la sută, din bugetul Ministerului Sănătăţii (mai precis din taxa de viciu).

Bilobil, pe primul loc

O clasificare a celor mai folosite medicamente compensate din Sublista B arată că pe  primul loc se situează Bilobilul (pe bază de Ginko-Biloba), urmat de Detralex, Prestarium, Tanakan, Nebilet, Preductal, Betaserc, Alpha D3, Miofilin, Crestor, Sortis, Prestarium, Oxibral, Omnic Tocas.

Majoritatea sunt produse farmaceutice utilizate în tratamentul bolilor cardiovasculare, produse costisitoare, inaccesibile pensionarilor săraci în lipsa unei compensări substanţiale.

În urma compensării de 90 la sută, pentru o cutie de Nebilet (al cărei preţ întreg este de 55,50 lei), vârstnicul cu o pensie sub şase milioane va plăti 5,55 lei, iar cel cu peste şase milioane, 27,75 lei.

Pentru medicamentul Sortis (103,37 lei), începând de ieri,  plăteşte 10,34 lei, în loc de 51,69 lei (compensat 50 la sută).

Pentru Crestor, diferenţa de preţ achitată la farmacie scade de la 44,17 lei, la 8,83 lei; pentru “banalul” Tanakan de la 1,81 lei, la 9,06, iar pentru Preductal, de la 21,83 lei la 4,37 lei.

Îngrijorarea farmaciştilor

Şi dacă pensionarii au motive să se bucure de această măsură a Ministerului Sănătăţii, nu acelaşi lucru se poate spune despre farmacişti. Farm. Aneta Badea, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din Galaţi, declară:

“Având în vedere experienţa anterioară cu compensarea de 90 la sută, în urma căreia medicamentele eliberate ne-au fost decontate cu întârzieri foarte mari şi faptul că la ora actuală sunt în întârziere decontările pentru programele naţionale de sănătate, plus faptul că banii pentru această compensare generoasă provin din două surse, cred că am avea motive să fim puţin îngrijoraţi.

Pentru medicamentele eliberate în cadrul programelor, adaosul nostru comercial nu poate depăşi 1,5 la sută, or în condiţiile în care decontarea întârzie cu mult peste 60 de zile sau se face cu ţârâita...

Mă rog, nu ştim cum se va derula, poate că nu vor fi probleme. Deocamdată însă a apărut o disfuncţionalitate legată de medicamentele cu regim special (cele prescrise pe reţetele de culoare galbenă şi respectiv verde), medicamente care încă nu pot fi compensate cu 90 la sută. Probabil că în zilele următoare se va rezolva această anomalie”.

Referitor la stabilirea dreptului de a beneficia de compensarea cu 90 la sută, potrivit preşedintelui Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate farm. Olimpia Buzia, “pensionarul se va prezenta la cabinetul medicului de familie cu ultimul talon de pensie, cu actul de identitate şi cu o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că are un venit doar din pensie sub  600 de lei pe lună”.

Citit 1552 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.