Atenţie, părinţi! Jucării şi alimente periculoase pentru cei mici

Atenţie, părinţi! Jucării şi alimente periculoase pentru cei mici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sute de jucării de pe standuri ar trebui aruncate direct la gunoi * Arsuri, cicatrici, alergii sunt doar câteva dintre sechelele cu care pot rămâne cei mici


I-aţi cumpărat copilului o jucărie arătoasă de 1 Iunie şi e deja stricată? Cel mai probabil, era o chinezărie. Nu e vina celui mic, ci a producătorului ori a comerciantului care v-a vândut-o şi, nu în ultimă instanţă, chiar a dumneavoastră, că aţi cumpărat-o. Nu doar jucăriile, ci şi alimentele pot face rău. Medicii avertizează că cei mici pot ajunge chiar şi la spital din cauza acestora.

Standuri pline de jucării neconforme

În ciuda controalelor, pe piaţă găsim şi acum jucării care nu respectă regulile de siguranţă. Pentru aceste nereguli, inspectorii de la Protecţia Consumatorului au amendat, săptămâna trecută, cu 20.500 lei, 11 dintre cele 12 magazine de jucării vizitate. Ei au oprit de la vânzare toate pistoalele cu bile a căror energie cinetică poate face rău şi toate laserele ale căror fascicule luminoase pot afecta ochii. Alte zeci de jucării, majoritatea fabricate în China, au fost oprite temporar de la vânzare.

Nicio sesizare de la părinţi

"Părinţii ar trebui să fie şi ei mai atenţi şi mai documentaţi”, crede comisar-şef adjunct Carmen Tudor, de la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Est. Evitaţi produsele cu muchii tăioase, piese detaşabile, cu magneţi. Atenţie sporită şi la jucăriile alimentate la priză! Totuşi, niciun părinte din Galaţi nu a sesizat, în ultimul an, Protecţia Consumatorilor, chiar dacă plângerea se poate depune şi pe mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Baterii aspirate, jucării înghiţite

Doctorul ORL-ist Alexandru Ritivoiu spune că sunt foarte periculoase bateriile micuţe, rotunde (CR-uri) uzate. Asta pentru că, odată introduse de copii în urechi sau în nas, elimină substanţe corozive care dau arsuri ori cicatrici greu de tratat. Neplăcut este şi ca micuţii să înghită părţi din jucării sau să le aspire în plămâni, deoarece veţi fi nevoiţi să mergeţi de urgenţă la Bucureşti, intervenţia de scoatere a lor neputând fi făcută la Galaţi.

Alergii de la haine sau alimente

Din cauza prafului acumulat, simpaticele jucării din pluş provoacă astm bronşic sau rinite alergice, atenţionează şi prof. dr. Alexandru Ierima. Totuşi, alergiile cele mai frecvente sunt provocate nu de jucării, ci de coloranţii, conservanţii şi aromatizaţii din alimente. „Recent a venit la spital o tânără de liceu cu pete pe tot corpul, cu buzele şi pleoapele foarte umflate, având o alergie puternică la conservanţii din alimentele consumate, aşa cum au arătat atât analizele efectuate în Galaţi, cât şi cele pe care tânăra le-a făcut în străinătate”, ne-a povestit medicul.

Citit 965 ori Ultima modificare Joi, 06 Iunie 2013 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.