Gălăţenii nu mai sunt campioni la tuberculoză

Gălăţenii nu mai sunt campioni la tuberculoză
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu prilejul aniversării Zilei Mondiale de luptă împotriva tuberculozei, Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România – Filiala Galaţi a organizat ieri, 24 martie, un simpozion cu tema: “Împreună învingem tuberculoza!”

Data de 24 martie n-a fost aleasă întâmplător de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a a atrage atenţia asupra pericolului reprezentat de răspândirea bacilului TBC, ci este chiar data la care a acesta fost descoperit de bacteriologul german Robert Koch.

Adresându-se asistenţilor medicali participanţi la manifestarea găzduită de amfiteatrul Spitalului Clinic de Urgenţă, dr. Costinela Georgescu, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică şi dr. Marilena Tănase, medic primar pneumoftiziolog, coordonator tehnic al Programului Naţional de Control al Tuberculozei, au relevat faptul că lupta împotriva TBC trebuie să reprezinte o cauză comună, atât a factorilor cu putere de decizie, cât şi a personalului medico-sanitar care vine în contact direct cu bolnavii. 

Din datele statistice prezentate de către dr. Tănase, am reţinut că, în România, incidenţa bolii a continuat să scadă lent, de la 109 cazuri/100.000 de locuitori, în anul 2007, la 107 cazuri/100.000 de locuitori în 2008.

La nivelul judeţului Galaţi, scăderea este ceva mai mare. Astfel, dacă în 2007, Galaţiul ocupa un nedorit loc II pe ţară (după judeţul Ilfov) în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei, cu 163 cazuri/100.000 locuitori, anul trecut, s-a poziţionat pe locul şapte, cu 134,7 cazuri/100.000 de locuitori.

O evoluţie pozitivă, care în mod normal ar putea îndreptăţi aşteptări optimiste. În mod normal, însă nu  şi în vremuri de criză, deoarece condiţia socială  (de care depinde şi cea biologică) a individului este extrem de importantă în cazul tuberculozei.

Or, creşterea explozivă a numărului persoanelor care rămân fără mijloace de subzistenţă (Galaţiul situându-se pe un loc fruntaş şi în ceea ce priveşte şomajul), reprezintă un motiv suficient de serios pentru a ne aştepta - în cea mai fericită situaţie - la o stagnare a numărului de cazuri de TBC.

În imagine, Spitalul TBC din Galaţi

Citit 746 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.