GALERIE FOTO / Tradiţiile romilor căldărari din Iveşti: Valoarea miresei se numără în fuste

GALERIE FOTO / Tradiţiile romilor căldărari din Iveşti: Valoarea miresei se numără în fuste
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Viitorii miri sunt sortiţi unul altuia de mici * O mireasă poate costa şi o sută de milioane lei vechi * Deşi, de regulă, nu se căsătoresc şi religios, familiile de romi rămân unite până la moarte


Căldărarii din Iveşti sau, cum li se mai zice, "romii cu fuste lungi" încă mai umblau, acum 60-70 de ani, cu căruţele. Viaţa de familie la cort, la marginea oraşelor, avea alte ritmuri, o spun puţinii bătrâni care au prins şatra. Femeile, călite la drum lung, năşteau uşor în căruţă, cu moaşa satului. Mesele în natură erau la comun, n-aveau nimic intim. De altfel, veselia şi durerea erau împărţite, tot la comun, de cei 200-300 de oameni din şatră.

O zi întreagă se numără fustele de zestre

Deşi stabilite la casa lor, cele peste 600 de familii de romi din Iveşti, care nu au renunţat o clipă să vorbească limba romani, împart tot la comun tristeţile şi bucuriile. Raportat la obiceiuri, căsătoria pare să fie cel mai important eveniment din viaţa unei familii. Nu e o legendă că părinţii se încuscresc chiar de când copiii lor sunt mici. Fata şi băiatul sunt sortiţi unul altuia de la naştere, iar viitoarea mireasă e lăsată în casa soacrei din adolescenţă, ca să se obişnuiască cu noua familie, spune Viorica Gotu, lidera comunităţii de romi din Galaţi.
Mama de fată petrece ani în şir pregătind zestrea pentru nuntă. Nevasta bulibaşei din Iveşti, Gina, are deja în jur de trei sute de fuste, costume, dar şi câteva zeci de cuverturi, pentru cele două fete adolescente. Alte câteva sute vor fi croite în următorii ani, cu materiale aduse din străinătate. „Cu cât are mai multe fuste, cu atât valoarea fetei e mai mare. Se dau cu sutele. Acum se poartă cele mai strălucitoare şi mai puţin cele înflorate, dar peste câţiva ani cine ştie cum va fi moda. După nuntă, mai mulţi flăcăi scot zestrea în stradă, la casa fetei, apoi o duc în faţa casei băiatului. Se stă o zi întreagă să fie numărate şi admirate, se fac grătare, se petrece”, aflăm de la nevasta bulibaşei. Fata trebuie să mai aibă ca zestre şi o salbă de cocoşei de aur, dar nici cheltuiala cu un băiat nu e mică: el trebuie să aibă deja casă şi o dotă care arată cât de înstărită e familia lui.

Preţul fetei şi ruşinea de ochii lumii

Dincolo de zestre, fetele au o altă valoare, stabilită chiar în bani, spune Viorica Gotu: „În ciuda aparenţelor că bărbatul e cel important în familie, femeia e la loc de cinste, pentru că dă naştere copiilor. Tocmai de aceea ea are şi un preţ, stabilit de la început, deodată cu înţelegerea. Astfel, familia băiatului trebuie să dea familiei fetei preţul arvunit, ca o garanţie că cei doi vor întemeia o familie, dar şi ca să acopere cheltuielile cu nunta. Cine „strică înţelegerea” (adică renunţă să mai facă pasul spre căsătorie) e nevoit să spele ruşinea de ochii lumii şi să plătească celeilalte familii valoarea stabilită.” Acum 60 de ani, o fată putea ajunge la 15.000 de lei (banii din vremea aceea), acum câteva zeci de ani se cerea şi o sută de milioane de lei vechi. Nu e de mirare că, astfel, căsătoriile la romii din Iveşti nu sunt niciodată mixte. În schimb, dacă în urmă cu ceva timp era literă de lege respectarea înţelegerii, acum, dacă nu se plac cu adevărat, tinerii nu mai sunt atât de constrânşi să facă pasul împreună.
Fetele de romi sunt crescute şi pregătite de mici pentru a fi mame şi soţii aşa cum cere tradiţia: „N-o să vedeţi o fată de 16-17 ani să nu ştie ce se face într-o casă, să gătească, să păstreze curat”. De altfel, ei se laudă că o familie mai unită ca a lor, care n-a auzit niciodată de despărţire, mai rar există. În acest sens, gura lumii, banii plătiţi pentru „înţelegere” sau, de ce nu, chiar faptul că viitorii soţi se ştiu de mici copii are fiecare rolul său.
ÎN RUBRICA "SOCIETATE" A SITE-ULUI WWW.VIATA-LIBERA.RO PUTEŢI CITI PREZENTAREA ALTOR TREI COMUNITĂŢI ETNICE DIN GALAŢI

Citit 11515 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Iulie 2013 00:07

11 comentarii

 • postat de pentru faimoasa Adddddmin a V.L.
  Luni, 15 Iulie 2013 05:33
  I-auzi braul trece raul ,,v-ati simtit lezati hhehe , va deranjeaza ,,ahhah ,,,dar nu va deranjeaza comunismul reminescent , pentru voi sunt legi separate sau aveti privilegii speciale privind legea presei , sunteti si veti fi aceesi , nimic nu va schimba, ,,,,
  Cuvantul T.i.g.a.n se confunda cu Roman .. asta va e viitorul ...T.IGanii sunt viitorul Romaniei ..bucurati-va ,,,
  Iar cu plangerea,,,,heheh imi tremura chilotiii deja ...vedeti-va de penalii vostri care va fura zi de zi,penalli pe care saracii galateni ii duc in spate de 23 de ani ...vedeti-va de mizeria in care traiti , si de caini sa nu v-apuce de K....r Asta ar trebui sa va preocupe ,,si mai lasati cezura ,,,,,e demodata deja ,, la mai mare ,,,
  0
  0
  Raportează
 • postat de ADMIN
  Duminică, 14 Iulie 2013 21:46
  TO USER tony_mantoya@yahoo.com

  STIMATE USER
  Publicatia noastra va depune plângere penală împotriva dumneavoastră.
  Ne pare rău, dar ați depășit cu mult limitele legale privind dreptul la liberă exprimare.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ion
  Sâmbătă, 13 Iulie 2013 18:46
  adica ne-a facut ti.gani pe toti ce ti-e rom ce ti-e roman, sa se schimbe legea cand ti.ganii s-au inmultit, toti romanii ne simtim jigniti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Pamflet
  Sâmbătă, 13 Iulie 2013 15:10
  Cuvantul " tzigan " ( fara z ) a devenit interzis in Romania ( cum naiba, tocmai sub cinstita guvernare USL ) amenda pentru folosirea acestuia putand sa ajunga si la 7.000 de euro. În plus, conform noilor prevederi ale CNCD, nimeni nu are voie să refuze să te transporte cu taxiul sau să îţi interzică să te urci în alte mijloace de transport din motive rasiale.
  Cu toate aceste acelasi ROM provenit din Oltenita ( si nu numai ) este numit legal in europa astfel:
  In italiana-zingaro
  In spaniola-gitano
  Engleză-gypsy
  Olandeză-Zigeuner
  Ungureste-cigány
  Croata-cigan
  Polonez-Cygan..
  In limba Română-rom…..ca o coincidenta sau o prescurtare roman-rom. Mai prosti ca noi, n-au gasit astia din UE.
  Ramane sa folosim variante mai putin " discriminatorii " ca : aripată, balaoacheș, balaur, barabușter, baragladină, baraulă, borâtură, buzat, cataroi, cioară, ciocolată, cioran, cioroi, cioropină, cioropișniță, cocalar, colorat, corturar, faraon, gabor, garoi, geanău, jagardea, lebădar, maglaoi, magraon, mulatru, panteră neagră, stăncuță, tuciuriu , zavragiu, zburătoare.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ksjxd
  Sâmbătă, 13 Iulie 2013 14:07
  Rusine Viata Libera ca promovezi asa mizerie. Haideti sa promovam paduchii in locul albinelor. Acolo se duc banii din salariile noastre ... pe ajutoarele sociale a acestor paraziti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Sfat
  Sâmbătă, 13 Iulie 2013 13:48
  Daca la ti.gani femeia e la loc de cinste ptr ca da nastere tot asa ar trebui si femeile noastre romance sa se pretuiasca mai mult iar aceasta idee ar trebui sa fie cultivata atat la familiile cu fete cat mai ales la cele cu baieti. Pentru ca baietii asa ii au dupa cum ii educa astazi. Nici femeile nu mai sunt ca acum o suta de ani sa stea cu capul plecat in fata "stapanului barbat" asa daca ii vreti la casa lor si nu sa zboare din floare in floare sa ii invatati de mici cum sa se comporte si sa nu ia calea bauturii, ca atunci se alege praful de familie si de copii.
  0
  1
  Raportează
 • postat de @cam putin, Viorico
  Sâmbătă, 13 Iulie 2013 12:26
  D-na Viorica Gotu, reprezentanta locala a romilor ar trebui sa se implice si-n civilizarea si educarea lor, pt a trai in buna intelegere cu romanii. Dar atat timp cat astia fac ce fac peste tot starnind repulsia autohtonilor nu se poate ”coafa” prea mult mizeria adusa de ei prin astfel de articole.
  0
  0
  Raportează
 • postat de pepeman
  Sâmbătă, 13 Iulie 2013 12:08
  Prin tradiţie, rromii voştri se numesc, de fapt, ţig ani. La tradiţia asta nu mai ţin?
  0
  0
  Raportează
 • postat de ttt
  Sâmbătă, 13 Iulie 2013 10:43
  Ce dracu inseamna: "viitoarea mireasă e lăsată în casa soacrei din adolescenţă, ca să se obişnuiască cu noua familie".? Asa se spune in limba romani la "act sexual cu un minor" care nu se pedepseste deoarece este acoperit de traditie?
  Si legat de fuste tiganesti, banuiesc ca la mare cautare e aia sub care incape plasma.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Pamflet
  Sâmbătă, 13 Iulie 2013 09:25
  Pirandella Viorica trebuia sa mai adauge la traditii TIGANESTI si : bransarea frauduloasa la reteaua de electricitate, furtul " in haita " din magazine, practicat atat la nivel national cat si international ( probabil de aceea au atatea fuste si cuverturi ), fraudarea sistemului fiscal prin ignorarea completa a acestuia, organizarea de retele de cersetorie ( fara frontiere ), ignorarea celor mai elementare reguli de convietuire sociala , ca sa nu mai adaug banalele furturi de capace de canalizare sau oratanii inaripate. Oricum, aceasta " minunata " natie ( invadatoare ) esta extrem de " iubita " si " apreciata " in toata europa . Dovada : toti le dau bani moaca si-i pun la avion , numai sa se intoarca acasa la copilasii lor si " tatucul " lor de i-a botezat ROMI - nemuritorul Ilici Iliescu...Dar asa-i romanul, bun la suflet si larg la inima. Dovada: " ospatarul Relu " a reusit performanta ( bineinteles total dezinteresat ) unei privatizari de exceptie. Ca sa nu mai fure tiganul calea ferata, i-a facut-o cadou bulibasului Gruia S . Daina mucles, vorba lui Margineanu.
  0
  1
  Raportează
 • postat de ivestean satul de tigani
  Sâmbătă, 13 Iulie 2013 08:26
  intreseaza pe cineva ...mizeria asta? sau nu aveti cu ce acoperi spatiul prin ziare?!
  mai aveti putin si urcati pe un soclu aceste monstre de nesimtire dusa la maxim!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.