Campanie VL "Monumentele Galaţiului": Sculptură confiscată de cârciumile de pe Faleză

Campanie VL "Monumentele Galaţiului": Sculptură confiscată de cârciumile de pe Faleză

Foto: Angela Ribinciuc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
11 comentarii

* "Narcis", lucrarea lui Gheorghe Turcu, nu mai poate fi văzută decât dinspre Dunăre, fiind obturată de construcţiile ridicate în dreptul ei


Una dintre cele zece lucrări de sculptură realizate în cadrul primei ediţii a Taberei naţionale de sculptură în metal de la Galaţi, în 1976, este „Narcis”, semnată de Gheorghe Turcu, cel care a şi coordonat respectiva ediţie. Ironia sorţii – sau pur şi simplu nepăsarea autorităţilor – a făcut ca exact lucrarea sa, prima ca amplasare, chiar în apropierea pontonului unde se afla pe atunci vasul-emblemă „Libertatea”, să fie acum ascunsă privirii: lucrarea este obturată atât de restaurantul „Libertatea 2000”, aflându-se în spatele acestuia, cât şi de copacii din apropiere, astfel că poate fi admirată numai dacă o privim dinspre Dunăre.

Cine este Gheorghe Turcu

Autorul ei s-a născut pe 24 aprilie 1945, la Brăila. În 1970, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Din acelaşi an, a fost profesor în învăţământul liceal la Galaţi şi la Şcoala de Artă. A realizat bustul lui Alecu Russo la Bacău (1973), monumentul lui Ion Vodă cel Viteaz la Roşcani – Galaţi (1974 şi 1976), lucrarea Izvorul, la Măgura Buzăului în 1973. În 1980 a părăsit România şi s-a stabilit în Germania, după care s-a mutat la Melbourne, în Australia, unde a deschis câteva expoziţii personale şi unde trăieşte şi în prezent.    

„Lucrarea a fost gândită pentru acel loc!”

Sculptorul Sergiu Dumitrescu, directorul Centrului Cultural, a lucrat în acelaşi atelier cu Gheorghe Turcu şi a fost martor la naşterea lucrării „Narcis”: „Pe vremea aceea nu exista „Libertatea 2000”, ci era vasul Libertatea de pe Dunăre, vestitul simbol al Galaţiului. Ideea taberelor de sculptură în metal de la Galaţi, fenomen unic pe firul Dunării, a fost de a îmbogăţi patrimoniul cultural cu lucrări semnate de mari artişti. Cei care au venit ulterior şi-au bătut, însă, joc de lucrările de pe faleză, ca dovadă că acum se poartă discuţii ca să se scoată Libertatea 2000 de acolo, pentru că este o monstruozitate. Dacă se dă la o parte hardughia aceea, va căpăta şi „Narcis” vizibilitate şi va oferi gălăţenilor imaginea pe care a avut-o iniţial. Lucrarea a fost gândită special pentru locul acela. O vreme au fost legate de soclul său odgoane, parâme, s-au ancorat bărci şi vapoare – dovada  inculturii şi a incapacităţii noastre de a înţelege şi a preţui arta”.

„Sculpturile ar trebui iluminate ambiental”

Sergiu Dumitrescu exclude soluţia mutării lucrării: „E ca şi cum ai muta Coloana Infinitului din locul pentru care a fost gândită! Nu e un bibelou sau o staţie de autobuz, să o muţi când nu-ţi mai convine. Şi vegetaţia din jurul unei lucrări trebuie adaptată acesteia şi aici cred că Primăria ar trebui să intervină, prin arhitectul şef al oraşului. Iar pentru a fi şi mai bine puse în valoare, lucrările ar trebui luminate ambiental. După cum îl ştiu pe domnul Gheorghe Turcu, cred că, dacă  ar vedea ce soartă a avut lucrarea sa de la Galaţi, ar zâmbi superior şi ar înţelege, dacă mai era nevoie, că n-a plecat degeaba din România în Australia, unde creaţia sa este cu adevărat preţuită”, mai spune Sergiu Dumitrescu.    

„La dezbaterea PUZ s-a propus reamplasarea ei”

Marius Mitrof, consilier la Direcţia pentru Cultură, confirmă faptul că „lucrarea este înghiţită, efectiv, de construcţia ce se vrea o copie a „Libertăţii” şi de multitudinea de terase. La dezbaterea Planului de Urbanism Zonal - Faleza, s-a propus reamplasarea unor lucrări de sculptură în metal, tot pe Faleza inferioară, cu acceptul autorilor, ceea ce presupune întocmirea unei documentaţii de urbanism, cu obţinerea avizului estetic din partea Comisiei Naţionale a Monumentelor de For Public, aşa cum prevede Legea 120 din 2006. Din nefericire, nu s-a pomenit nimic de spaţiile de alimentaţie publică deja existente, construite fără noimă şi care au o evoluţie invazivă, ocupând tot mai mult spaţiul verde din zonă”.
Indiferent ce vor decide autorităţile cu privire la soarta lui „Narcis”, situaţia în care se află acesta acum nu dovedeşte decât că, neştiind să le preţuim, nu merităm valorile culturale pe care le avem.

Citit 2749 ori Ultima modificare Vineri, 26 Iulie 2013 19:12

11 comentarii

 • postat de hhhhh Duminică, 28 Iulie 2013 22:58 5.13.211.*** Link la comentariu
  0
  0

  aaaaaa

  Raportează
 • postat de dorian Sâmbătă, 27 Iulie 2013 23:11 79.116.104.*** Link la comentariu
  0
  0

  Comentariu stupid si agramat.
  nu exista o astfel de lege! legea audio-vizualului se refera doar la radio si TV.
  Fa o sesizare la Basescu, bre, nea Caisa!

  Raportează
 • postat de Setter Sâmbătă, 27 Iulie 2013 22:33 5.13.213.*** Link la comentariu
  0
  0

  Am sa incep intocmai ca Ponta: cu Copy-Paste: Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.
  Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare şi pot angaja răspunderea civilă şi/sau penală a autorului acestora

  Mai stimabili Reporterasi de duzina,cine v-a dat voua sa afisati IP persoanelor care comenteaza.Cititi legea Audio-Vizualului mai bine si ve-ti vedea foarte bine ca exista acolo un punct in care scrie foarte clar ca IP il poate vedea numai adminul site-ului si nu se va face public decat la cerea autoritatilor si cu hartie de la procuror.

  Voi...IT-isti lui peste stiti oare ca,prin afisarea IP-ului,si un copil de 14 ani poate sa intre in calculatorul celor ce comenteaza?

  Nu inteleg de ce afisati IP-urile...Se supara cineva de adevar sau a disparut dreptul la libera exprimare?

  Asta e cand e ziarul puterii...Inchideti naibii comentariile si scrieti ce vreti voi...

  Raportează
 • postat de tot ăla Sâmbătă, 27 Iulie 2013 17:26 5.13.152.*** Link la comentariu
  0
  0

  Exista in inchipuirea unora din cei ce posteaza aici credinta ca pozitia lor inseamna ceva. Eu zic ca se inseala. Sunteti o suma de pensionari ce nu aveti unde sa va consumati energia si sperati ca constituiti vocea cetatii, opinia publica, spiritul civic. Nu va faceti iluzii : Stan a omorat teii orasului si vrea sa demoleze vechile cladiri istorice, din motive imobiliare. In nici un caz el si CL nu vor deranja acele restaurante facute prin mita de dragul ”artei” ce pt. ei e ridicola. Ca si durbaca si niciolae, si stan va mai demola vreun muzeu decat sa faca ceva major in oras. Salvarea : casian ne trage un muzeu bisericesc de mai mare dragul, in locul celui mutat la bloc.

  Raportează
 • postat de ella Sâmbătă, 27 Iulie 2013 16:18 95.77.107.*** Link la comentariu
  0
  0

  Super comentariul lui KasaNova,are foarte multa dreptate.In cea ce priveste copia vasului Libertatea,e un kici ce trebuie demolat.

  Raportează
 • postat de Darmati carciuma Sâmbătă, 27 Iulie 2013 14:04 92.105.113.*** Link la comentariu
  0
  1

  Sa darame bodega aia numita restaurant !!!

  Raportează
 • postat de Eu Sâmbătă, 27 Iulie 2013 10:42 79.116.104.*** Link la comentariu
  0
  1

  La dezbaterea PUZ trebuia sa se propuna demolarea mizeriei numita Libertatea 2000, un kitch de cel mai prost gust posibil si arestarea celor ce au dat avizele pentru acel cavou din beton.

  Raportează
 • postat de Muntele sau Mahomed Sâmbătă, 27 Iulie 2013 09:24 92.84.46.*** Link la comentariu
  0
  1

  O "copie" a Vasului Libertatea ???!!! Cand ,responsabilii din Primaria Galati isi vor asuma "kitsch-urile istorice galatene'' ,scoase din galeria foto a orasului ?

  Raportează
 • postat de Patrascanu Sâmbătă, 27 Iulie 2013 09:17 5.13.209.*** Link la comentariu
  0
  0

  Aceea este o lucrare foarte frumoasa. Mi-o amintesc de cand nu era construita acolo magaoaia aia. Este Narcis care se oglindeste in luciul apei. Cum a putut sa primeasca aprobare acea constructie infioratoare astfel incat sa mascheze un monument? Ce fel de dejectii avem in administratia publica in acest stupid de oras??

  Raportează
 • postat de gălățeanu Sâmbătă, 27 Iulie 2013 07:13 89.136.6.*** Link la comentariu
  0
  0

  Sculptura beneficiază de ”dreptul primului venit”. Mutați restaurantul pe Dunăre, pe un ponton, pe piloni, unde o fi. Și așa, strică peisajul!

  Raportează
 • postat de KasaNova Sâmbătă, 27 Iulie 2013 02:03 5.13.218.*** Link la comentariu
  0
  0

  Este o usurare sa aflam adevarul dupa atatea si atatea studii conflictuale despre nutritie.
  1. Japonezii consuma foarte putine grasimi si sufera de mai putine atacuri de cord decat romanii.
  2. Mexicanii consuma multe grasimi si sufera de mai putine atacuri de cord decat romanii.
  3. Chinezii beau foarte putin vin rosu si sufera de mai putine atacuri de cord decat romanii.
  4. Italienii beau mult vin rosu si sufera de mai putine atacuri de cord decat romanii..
  5. Nemtii beau foarte multa bere, consuma foarte multi carnati si grasimi si sufera de mai putine atacuri de cord decat romanii.
  CONCLUZIA: Mancati si beti tot ce vreti. Se pare ca faptul ca sunteti romani e ceea ce va omoara ...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.