Câte un cor de copii în fiecare sat: Comunitatea nemţilor din Galaţi

Câte un cor de copii în fiecare sat: Comunitatea nemţilor din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu există comunitate cât de mică de nemţi care să nu fie însufleţită de un cor de copii. Chiar şi cel mai mic sat are un cor, susţinut de Biserică. Tradiţia e respectată şi la Galaţi, de Forumul Democrat German. Cum cei 190 de membri ai comunităţii nu mai au de mult vârsta tinereţii, este o plăcere pentru aceştia să-i asculte pe copiii gălăţeni şi, astfel, să învie amintiri de pe vremea când, cel mai probabil, făceau şi ei parte dintr-un astfel de ansamblu. Chiar dacă nu toţi cei 25 de copii din cor au origine nemţească (fiind şi români care doar exersează limba germană prin cântece), sărbătorile au altă sclipire când sunt întâmpinate de tineri.

Preşedintele Forumului Democrat German din Galaţi, Hugo Prager, nu renunţă nici acum la câteva tradiţii de sărbători. Sărbători petrecute, în mod obligatoriu, alături de membrii familiei, respectând întrutotul cutuma religioasă. De Crăciun nu mai pregăteşte, cum e obiceiul, 12 feluri de mâncare (dintre care, primul, este o mâncare pe bază de peşte). În schimb, în această perioadă a anului nu-i lipseşte din casă delicioasa turtă dulce. De asemenea, aşteaptă Crăciunul cu tradiţionala coroniţă de brad pe care sunt aplicate patru lumânări. În fiecare dintre cele patru duminici din perioada Adventului (Postul) se aprinde câte una, semnificând pregătirea casei şi a sufletului pentru venirea lui Isus.

De Paşti, ouăle vopsite sunt puse de către părinţi în diferite locuri din grădina casei, iar copiii familiei trebuie să le caute în cuiburile pe care le-au pregătit special în acest sens. Poate la Galaţi acest obicei nu s-a practicat niciodată, însă cu siguranţă el este o obişnuinţă la familiile de nemţi din Ardeal şi din Bucovina, ne spune domnul Prager.

Printre principiile familiei nemţeşti se numără educaţia trainică a copiilor şi disciplina riguroasă în care aceştia sunt crescuţi. Punctualitatea, dar şi respectul pentru reguli şi tradiţii fac parte din felul de a fi al nemţilor, iar acestea nu pot fi învăţate decât în familie.

Citit 1356 ori Ultima modificare Vineri, 26 Iulie 2013 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.