Campanie VL "Eu vara nu dorm": Unde ne plimbăm acasă? Parcurile Galaţiului - dezastru pe toată linia (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Campanie VL "Eu vara nu dorm": Unde ne plimbăm acasă? Parcurile Galaţiului - dezastru pe toată linia (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu în puţine situaţii, să te plimbi în parcurile gălăţene poate fi o adevărată aventură, presărată chiar cu pericole de accidentare. Dacă Grădina Publică şi Parcul Mazepa (Viva) sunt închise pentru modernizare, Orăşelul Copiilor e lăsat de izbelişte, iar Parcul de la Selgros nu e atractiv decât pentru familiile din zonă, am vrut să vedem şi cum arată celelalte locuri de plimbare din oraş, cu excepţia Falezei. Nu în ultimul rând, am întrebat ce explicaţii are Primăria Galaţi pentru principalele probleme ale acestor parcuri.

Relaxare în mijlocul naturii

Situat parcă în mijlocul unei păduri, Parcul CFR (fostul Carol) s-ar putea număra printre cele mai frumoase locuri de plimbare din Galaţi, dacă aspectul lui general nu ar lăsa de dorit. Familiile cu copii nu vor găsi aici echipamente de joacă, dar se pot bucura în voie de umbra generoasă a acestui parc dendrologic. Părinţii trebuie să aibă grijă să nu îţi lase copiii singuri, căci, într-o parte, parcul se deschide direct către liniile de cale ferată. Goală de ani buni, reţeaua de bazine nu e alimentată nici acum cu apă. Chiar dacă, din punct de vedere istoric, foişorul nu are legătură cu parcul, cu siguranţă această construcţie deosebită e admirată de toţi vizitatorii.

Coşul unicat

De Parcului Libertăţii, situat pe Strada Basarabiei, se bucură cel mai mult copiii din apropiere. Părinţii spun că zona nu mai este rău famată, de când a intervenit Poliţia. Totuşi, hoţii de fier vechi tot au plecat în spinare cu două leagăne, dar şi cu nişte ţevi care se pare că alimentau ţâşnitorile. Nici statuia Hatmanului Ivan Mazepa nu a rămas neatinsă, fiindu-i furate penele de la căciulă. Nici coşuri de gunoi nu mai sunt. Noi am găsit doar unul singur în tot parcul.

Rizer, tăiat în două

Aceasta e prima impresie pe care ţi-o lasă spaţiul de joacă şi de relaxare abia modernizat. Proiectat pentru ca în mijlocul lui să se afle clădirea Muzeului de Artă Vizuală, parcul pare că nu e finalizat. În rest, gălăţenii se bucură de locurile de joacă pentru copii, de oferta contra cost pentru distracţia celor mici, de băncile şi mesele amplasate la umbră.

Locuri de plimbare mai acătării

De cele mai arătoase locuri de plimbare în aer liber se bucură gălăţenii din Centru. Cu parcele de flori bine întreţinute şi cu apă berechet în bazinaş, Parcul „Mihai Eminescu” deţine supremaţia, în ciuda faptului că dalele sunt sparte în foarte multe locuri. Florile din Parcul situat lângă Primărie cresc şi ele frumos, mai ales că au strat înalt de pământ negru. Parcul de la Spicu, zona pietonală de la P-uri şi părculeţul de la Elice sunt şi ele ceva mai bine îngrijite. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre micul parc de lângă „Viaţa liberă”, de la Parfumul Teilor.

Problemele parcurilor şi explicaţiile municipalităţii

 

1. Vegetaţie uscată şi netăiată – după cum au fost proiectate iniţial, vegetaţia este plantată pe un sol neprielnic (foarte puţine parcuri au strat de pământ negru, favorabil plantelor); udatul şi tăiatul spaţiului verde se desfăşoară după un program stabilit şi în funcţie de schema de personal redus a ADP-ului.
2. Stricăciuni remediate cu întârziere – Primăria nu are în depozit leagăne sau bănci noi, iar procedura de achiziţie a materialelor trenează lucrurile.
3. Fântâni, ţâşnitori sau bazine lipsite de apă – Ţevile sau pompele care le alimentează sunt sparte/ defecte / au fost furate.
4. Câinii – patrupedele din tot oraşul vor fi strânse în cele două adăposturi care urmează să fie deschise până la sfârşitul anului.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, spune că şi cetăţenii pot contribui la felul cum arată locurile de relaxare, dacă ar arunca gunoiul doar la coş şi dacă, atunci când sesizează că cineva distruge bunurile din parc, ar anunţa Poliţia şi ar fi dispuşi să dea o declaraţie completă.

 

Citit 2326 ori Ultima modificare Miercuri, 07 August 2013 14:40

7 comentarii

 • postat de @cristina carp
  Miercuri, 07 August 2013 18:19
  79.116.106.***
  curios articol. titlul, cel putin neinspirat, zice ca/i "dezastru pe toata linia" iar in material se spune ca sunt parcuri cu "parcele de flori bine întreţinute şi cu apă berechet". orasul este plin de flori, s/au demantat oribilele panouri de pe rondul de trandafiri de pe str brailei, s/au pus jardiniere, s/au montat banci, fantanile arteziene au prins viata, parcurile se refac, cum e cel de la cinema tiglina, se vede ca se lucreaza cu mult mai multa responsabilitate deca pe vreme lui nicolae cand problema parcurilor nu preocupa presa galateana...chiar daca mai sunt destule de reparat dupa un sfert de secol de neocomunism, pare ceva cusut cu ata alba, doamna ziarista...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vali
  Miercuri, 07 August 2013 13:52
  5.13.201.***
  @un cetatean: casele din parcul CFR apartin CFR-ului, si constituie cantonul de dinainte de intrarea in tunel. Au fost construite in perioada interbelica, deci au toate actele in regula.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un cetățean
  Miercuri, 07 August 2013 13:08
  89.137.227.***
  Casele din parcul cfr ne spune cineva ale cui sunt? Si cine le-a dat autorizații de construcție? Accesul la case se face pe aleea parcului...
  0
  0
  Raportează
 • postat de madame
  Miercuri, 07 August 2013 12:45
  79.116.111.***
  Parcul Rizer trebuia finalizat cu spatiu verde.Un plasament convenabil al viitorului muzeu ar fi la intersectia de la sensului giratoriu str Brailei-Siderurgistului.Acea ruina care ne deranjeaza vizual de vreo citva ani.Finalizat cu mult bun gust, am putea avea pe doua nivele cel mai modern muzeu din Moldova!Cu o semnatura din pix am rezolva trei probleme; parc finalizat.edificiu modern,si mutat muzeul in loc mai bun,mai accesibil.Poate citeste pe aici si locotenentul de presa al primariei.
  0
  0
  Raportează
 • postat de despre parcuri si nu doar
  Miercuri, 07 August 2013 11:04
  5.13.139.***
  Parcul Eminescu arata bine.Trebuie daramat sexy/clubul si refacut wc/ul public . Oare cine a dat aprobarea constructiei de acolo?
  Tot in zona trebuie refacuta gradina de vara care a stat atatia ani in paragina.
  @lilian
  Parcul Rizer abia a fost dat in folosinta. Nu are cum sa aiba gazonul ca la ...barlad. Apoi parcul a fost construit special pentru a gazdui activitati culturale. Dupa amplasarea Muzeului de Arta parcul va deveni curtea acestui muzeu.
  N/am vazut parcul din barlad insa mi/e teama ca ar putea arata ca mult laudatul parc al lui pazvante din tecuci.
  @claudiu
  Aveti dreptate privind comportamentul unor tineri. Dar cred ca solutia ar fi amenzile dese si mari, camere de inregistrare atat pe timpul zilei cat si noaptea si educatia ecologica in familie si in scoala. Sa nu uitam opinia publica. Oamenii ar trebui sa intervina cand sunt martorii unor manifestari huliganice sau macar sa sune la 912.
  Politia locala trebuie sa fie la faza. Poate ar fi bine sa se creeze un post de paznic de parc pentru paza si intretinere. Macar la parcurile importante.
  0
  0
  Raportează
 • postat de lilian
  Miercuri, 07 August 2013 07:58
  193.230.156.***
  La Birlad a fost facut un parc si arata foarte bine. La galati s-a incercat ceva cu parcul Rizer unde nici macar nu are gazon peste tot. Facand o comparatie intre cele doua parcuri iti dai seama ce ordinari ne conduc si ce capacitate intelectuala in managementul politic au. Cand cetatenii afirma ca am ajuns mai rau , din toate punctele de vedere, decat Birladul si Vasluiul au mare dreptate.....
  0
  0
  Raportează
 • postat de claudiu
  Miercuri, 07 August 2013 07:38
  5.13.140.***
  corect ... la cit de bine educati sunyt tinerii, ar trebui puse in parcuri 10 banci si in depozite tinute inca o mie
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.