Depresia la persoanele vârstnice: Nepoţii îi stimulează pe bunici să trăiască frumos

Depresia la persoanele vârstnice: Nepoţii îi stimulează pe bunici să trăiască frumos
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Depresia la persoanele vârstnice este una dintre cele mai frecvente afecţiuni, în ciuda faptului că este trecută cu vederea şi nediagnosticată. Bolile de care suferă mulţi dintre bătrâni duc la scăderea capacităţii de funcţionare obişnuită, putând deveni şi factorul declanşator al unei depresii. Persoanele mai puţin active, pe care familia le „protejează”, neimplicându-le în diferite activităţi, ori, dimpotrivă, vârstnicii suprasolicitaţi, sunt candidaţii depresiei.

Simptome

Mai mult decât depresia la alte vârste, cea de care suferă bătrânii se caracterizează printr-o lipsă acută de chef de viaţă, de interacţiune socială, de preocupare pentru tot ce reprezinta sfera de interes anterioară bolii. Aceştia sunt încercaţi de sentimente de inutilitate, de incurabilitate sau de vinovăţie cu privire la starea lor. În plus, se cred o povară greu de dus pentru cei din jur.

Oboseala fizică şi psihică reprezintă un simptom predominant, unii devenind taciturni şi petrecându-şi întreaga zi în pat. Mai mult, au un somn neliniştit, ceea ce duce la scăderea capacităţii de concentrare. Ei devin irascibili şi suspicioşi. Tulburările de alimentaţie pot duce la pierderi în greutate, care pun în pericol viaţa vârstnicului. Ele sperie pacientul, deoarece acesta începe să bănuiască existenţa unei boli grave, nou apărute şi nediagnosticate.

De aici începe un cerc vicios. Vârstnicul neagă existenţa unei probleme emoţionale şi pentru că nu ştie să traducă stările. Tratamentul antidepresiv actual este adaptat problemelor specifice vârstei înaintate şi ţine cont de interacţiunea cu celelalte afecţiuni somatice inevitabile trecerii vremii.

Cum îl poate susţine familia

Dincolo de tratamentul cu antidepresive, care, în cazul vârstnicilor, dă mai rapid rezultate, există un alt tratament, aflat la îndemâna familiei. Un nou studiu indică faptul că bunicii şi nepoţii adulţi au un efect psihologic foarte puternic unii asupra altora, lucru care poate diminua simptomele depresiei. „Am constatat că o relaţie emoţională puternică între bunici şi nepoţii adulţi este asociată cu un număr de simptome specifice depresiei. Cu cât bunicii şi nepoţii adulţi se susţin unii pe alţii din punct de vedere emoţional, cu atât ei au o stare de sănătate psihologică mai bună. Bunicii care înregistrau cea mai mare creştere a nivelului de simptome specifice depresiei primeau susţinere tangibilă, dar nu o şi ofereau”, a explicat Sara Moorman, de la Boston College, adăugând că studiul demonstrează că uneori este mai bine să fi altruist, tocmai pentru că atunci când un bunic primeşte ajutor, dar el este incapabil să îşi ajute nepoţii, acesta se va simţi rău şi va trăi cu regrete.

Site cu sfaturi de la psihiatri

O platformă complexă online, www.depresiv.ro, a fost gândită special ca mijloc de sprijin şi informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vieţii cu o tulburare de dispoziţie sau care au în familie persoane ce trec prin episoade de depresie. Dacă bănuiţi că cineva din familie are simptomele depresiei, puteţi găsi aici informaţii de la specialişti din domeniul psihiatriei.

Citit 1335 ori Ultima modificare Vineri, 06 Septembrie 2013 16:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.