Campanie VL „Biserici istorice gălăţene” / Altarul din Pupezeni, lut înveşnicit de rugă

Campanie VL „Biserici istorice gălăţene” / Altarul din Pupezeni, lut înveşnicit de rugă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Biserica "Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena" din satul Pupezeni este cel mai vechi altar din comuna Bălăşeşti, de la capătul judeţului Galaţi. A fost ridicată la anul 1870, pe un petic de pământ, proprietate a răzeşului Iordache Zorilă şi, fireşte, din dorinţa şi credinţa sa. Cu siguranţă, un rol importat l-a avut părintele Vasile Butuc, primul preot care a slujit aici. Din datele găsite în arhiva parohiei, reiese că în 1870 biserica "a fost mutată mai la vale" şi că exista o alta mai veche. Mărturii materiale în sensul vechimii locului de rugăciune "este clopotul de la poarta bisericii, care are datat anul 1805”, ne spune părintele Daniel Căpriţă, actualul paroh. Actuala zidire din lut numără 143 de ani.

În "poiana cu pupeze"...

Pupezeni este unul dintre satele de pe Valea Hobanei, parte a comunei Bălăşeşti, care mai cuprinde Ciureştii Vechi şi Noi. Aşezarea cu aer patriarhal este străbătută de pârâul Bour şi împarte mica localitate răzăşească în două părţi numite, odinioară, Deleni şi Văleni - denumiri care au ieşit de mult timp din uzul şi din memoria locului. Povestesc localnicii că Pupezeni îşi trage numele de la pupăză, pasărea care trăia altădată în mare număr în poieniţa din perimetrul satului. Astăzi, fosta „poiană cu pupeze” este, în parte, cimitirul satului, iar în mijlocul cimitirului veghează Biserica „Sfinţii Împăraţi”.

Asemenea celorlalte edificii de rugăciune din Bălăşeşti, şi Biserica din Pupezeni este zidită din lut. În timp, zidul din pământ a fost întărit cu ciment. Este în formă de cruce şi exprimă stilul moldovenesc din perioada decadenţei. Prima catapeteasmă a fost adusă de la Biserica din Odaia Bursucani şi era pictată pe o pânză de in. Nu se mai păstrează. Cam în aceeaşi perioadă a fost făcută actuala catapeteasmă, din lemn vopsit în culorile cerului. „La început a fost donat parohiei şi ceva mobilier de la o biserică din Docani şi câteva icoane de la Biserica din Odaia Bursucani, judeţul Vaslui”, spune părintele Daniel.

Importante lucrări de restaurare a Bisericii „Sfinţii Împăraţi” au avut loc în perioada 1934-1936. „Biserica fiind din lut, s-au căutat soluţii în consecinţă, în acel moment impunându-se căptuşirea pereţilor cu scândură”, ne povesteşte gazda. Intervenţii au mai fost realizate în anii 1957-1958, când o furtună (care a avut loc în 1957) a lăsat biserica fără acoperiş, edificiul fiind învelit cu tablă zincată şi restaurat la interior.

Resfinţirea din toamna lui 2002

Cu binecuvântare arhierească, între anii 1998 şi 2002, aici s-au desfăşurat lucrări importante de restaurare a bisericii de către părintele Daniel Căpriţă, sprijinit de comunitatea ortodoxă sută la sută. „A fost scos tavanul din scândură şi s-a realizat un tavan cupolat din ciment. Am întărit pereţii interiori şi cei exteriori cu ciment, iar duşumelele din scândură au fost înlăturate şi înlocuite cu mozaic”, ne spune părintele Daniel Căpriţă.

La cumpăna dintre milenii, o lucrare importantă la Biserica din Pupezeni a fost cea de îmbrăcare a edificiului în haină bizantină. În acest scop s-au făcut pregătiri speciale. Peretele de lut a fost îmbrăcat cu un strat de ciment pentru a putea fi realizată pictura în ulei. Bucureşteanca Florentina Curteanu Petrescu este cea care a aşezat veşmântul bizantin al Bisericii din Pupezeni.

Resfinţirea edificiului a avut loc pe 6 octombrie 2002, slujba fiind săvârşită de Înalt Prea Sfinţitul Casian Crăciun - Arhiepiscopul Dunării de Jos. Arhiereul era însoţit de un sobor de 20 de preoţi, între ei şi părintele Mircea Ţigănoiu, care a slujit aici vreme de 18 ani.

Deşi are aproape un veac şi jumătate şi deţine o colecţie frumoasă de obiecte bisericeşti, edificiul din Pupezeni nu se află pe lista monumentelor de patrimoniu, dar este în inimile oamenilor. Biserica aceasta smerită - ridicată din lut înveşnicit - dă mărturie despre dăinuirea veşniciei de la sat.

Citit 4078 ori Ultima modificare Joi, 31 Octombrie 2013 17:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.