O destinaţie turistică din România, într-un top inedit: Salina Turda, un loc absolut incredibil

O destinaţie turistică din România, într-un top inedit: Salina Turda, un loc absolut incredibil
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Inspirându-se dintr-un site denumit Quora, pe care utilizatorii au fost întrebaţi care sunt cele mai inedite destinaţii de călătorie despre care mulţi nici nu ştiu că există, cei de la Business Insider au realizat o listă a „perlelor ascunse” din întreaga lume, până la care merită să călătoreşti. Conform Mediafax, Salina Turda este listată în acest clasament al "destinaţiilor de călătorie incredibile, despre care nici nu aţi ştiut că există". Acestea sunt prezentate în contrast cu atracţiile turistice tradiţionale, cum sunt cetatea Vaticanului din Roma, Turnul Eiffel din Paris sau Catedrala Westminster din Londra.

Salina Turda este descrisă ca fiind o mină de sare din Transilvania, care a devenit o atracţie turistică populară începând cu anii '90. Deşi datează din secolul al XVII-lea, mina are în prezent un carusel şi un amfiteatru, se spune pe site-ul businessinsider.com.

Ce poţi vizita

Salina Turda, astăzi un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare, se găseşte în zona Durgău-Valea Sărată. După 1989, salina a devenit obiectiv turistic şi, apoi, a fost înscrisă pe lista monumentelor istorice din judeţul Cluj. Ea a fost modernizată cu fonduri europene, în anul 2009. Administratorii au construit un carusel şi un lift panoramic, precum şi un amfiteatru cu scaune încălzite. Pe un lac subteran aflat pe fundul unui puţ a fost amenajat un debarcader cu bărci.

Ce destinaţii mai sunt în top

Destinaţia turistică din România este prezentată în acest top după Saint Pierre et Miquelon, o insulă din apropierea ţărmului Canadei, considerat a fi ultimul vestigiu al controlului Franţei asupra Americii de Nord, unde localnicii încă mai vorbesc limba franceză.

În acest clasament este prezentat „Dealul Magnetic” din provincia New Brunswick (Canada), unde localnicii spun că îţi poţi opri maşina în pantă, o poţi scoate din viteză şi aceasta începe să urce cu motorul oprit - un moment ce poate fi filmat pentru amuzament, pentru că mişcarea ascendentă este de fapt doar o iluzie optică.

Printre destinaţiile turistice prezentate în top se mai numără Cripta Capucinilor din Roma, decorată cu oasele a peste 3.700 de corpuri umane. Aceasta este considerată a fi cea mai înfiorătoare destinaţie turistică din Italia. De asemenea, turiştii au mai votat şi craterul de lavă din Derweze, Turkmenistan, creat accidental de geologii sovietici în anul 1971, în timp ce forau după gaze naturale.

Ce spun turiştii români despre salină

„Pentru mine, Salina Turda a fost cel mai frumos loc pe care l-am vizitat în România. Am văzut imagini într-o emisiune şi mi-am zis că trebuie să ajung neapărat. Mă bucur că am reuşit să o vizitez. Vă recomand să nu mergeţi în papuci sau sandale şi să aveţi ceva haine mai groase (măcar o bluză). Dacă vreţi să vedeţi (priveliştea, n.r.) şi din lift, cel mai bine ar fi să îl luaţi la coborâre, pentru că la urcare era o coadă enormă”, scrie, la o recenzie pe Google, Doru Chiulan.

„Foarte frumos, păcat că dacă nu cunoşti zona, după indicatoare o găseşti cam greu. Starea drumului şi lipsa parcării lasă de dorit”, comenta şi Coduţ Balog, acum trei luni, în timp ce Tudor Jurca e de părere că Salina Turda „este un exemplu bun de punere în valoare a unui obiectiv turistic”.

Citit 1928 ori Ultima modificare Duminică, 12 Ianuarie 2014 11:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.