Bilanţul anului 2013: Şase accidente de muncă mortale, la Galaţi

Bilanţul anului 2013: Şase accidente de muncă mortale, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Anul trecut, la Galaţi s-au înregistrat 99 de accidentaţi, 75 dintre aceştia reluându-şi deja activitatea


În ultimii trei ani, numărul accidentelor de muncă din judeţul Galaţi se menţine constant, arată datele centralizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi. În 2013, societăţile gălăţene au înregistrat 99 accidentaţi, tot atât ca în 2011 şi în 2012. Inspectorii de la ITM cercetează încă evenimentele survenite în decembrie în Combinat şi în Port Bazinul Nou SA, aşa că nu le-au inclus în această statistică.

75 dintre persoanele accidentate anul trecut şi-au reluat activitatea. Acestea au cumulat 3.072 de zile de incapacitate temporară de muncă, din care 474 de zile de spitalizare. Nu au existat accidentaţi care să termine perioada de incapacitate de muncă prin încadrarea într-un grad de invaliditate.

Îmbucurător este că, raportat la o perioadă mai lungă de timp, numărul accidentelor de muncă din judeţul Galaţi este în descreştere. Astfel, în 2013 au fost cu 50 la sută mai puţine accidente decât în 2006, când ITM Galaţi a raportat nu mai puţin de 180 de astfel de incidente.

Ce firme au avut cele mai multe evenimente

Pe parcursul anului trecut, inspectorii de muncă au mai cercetat sau avizat un număr de 70 de dosare de cercetare a evenimentelor care nu au avut caracter de muncă, fie accidente uşoare, fie înregistrate de alte judeţe. Ca urmare, inspectorii de muncă au văzut ce firme au înregistrat cele mai multe incidente de muncă.

Astfel, primele trei unităţi cu cei mai mulţi accidentaţi sunt Vega '93, cu 16 accidentaţi, dintre care unsprezece au survenit pe teritoriul altor judeţe, ArcelorMittal Galaţi cu nouă accidentaţi, şi Arabesque, cu şapte accidentaţi, toţi provenind de la punctele de lucru din alte judeţe. Din fericire, cele trei societăţi nu au înregistrat evenimente grave, angajaţii respectivi aflându-se doar în incapacitate temporară de muncă.

Şase accidente s-au soldat cu decese

Din nefericire, unele accidente s-au soldat cu decese. Accidente de muncă mortale au înregistrat şase unităţi. Câte un accident de circulaţie au înregistrat patru unităţi, respectiv S.C. Dokival SRL, S.C. KTL Network SRL, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, S.C. Intertrans S.A. (în Germania), arată datele ITM Galaţi. În construcţii s-a înregistrat un singur accident mortal, având ca împrejurare căderea de la înălţime, coroborată cu factori de mediu extremi (furtună). Un accidentat mortal, survenit prin înec, a raportat, în 2013, şi Administraţia Fluvială a Dunării de Jos. Numărul accidentelor mortale este, de asemenea, în descreştere, în 2012 înregistrându-se, la Galaţi, 15 decese în urma incidentelor la locul de muncă.

Vina este împărţită

Inspectorii de muncă au analizat şi principalele cauze care au dus la producerea accidentelor. De unele accidente se fac vinovaţi chiar cei accidentaţi. Ei nu au efectuat comenzile ori manevrele corespunzătoare, nu au executat la timp operaţiile indispensabile securităţii muncii, s-au deplasat sau au staţionat în zone periculoase. Au existat însă şi cauze care ţin de organizarea procesului de muncă. Printre acestea se numără tolerarea abaterilor de la respectarea normelor în domeniu şi de la disciplina tehnologică, erori sau omisiuni în prestabilirea operaţiilor de muncă.

Ce domenii au fost cel mai afectate

Sectoarele economice care au înregistrat cele mai multe accidente de muncă în 2013 sunt: construcţii de clădiri (22), industria metalurgică (9), comerţ cu ridicata cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete (9), fabricarea altor mijloace de transport (8), industria alimentară (7), industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii (7).

 

Citit 2713 ori Ultima modificare Luni, 10 Februarie 2014 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.