De luni încep Deniile. Credincioşii sunt aşteptaţi zilnic, la slujbă

De luni încep Deniile. Credincioşii sunt aşteptaţi zilnic, la slujbă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Intrăm în Săptămâna Sfintelor Patimi, de luni, aşa că seară de seară suntem aşteptaţi cu toţii la Denii. După o zi împovărătoare de lucru, suntem chemaţi să dăm atenţie şi sufletului nostru.

Luni. Ni se aminteşte despre pilda smochinului neroditor, blestemat de Hristos să se usuce tocmai din pricina lipsei sale de rod. Este pilda prin care ni se aminteşte că Dreapta Judecată înseamnă nu doar răsplată, ci şi pedeapsă, de vreme de Dumnezeu este totodată iubire şi dreptate. Tot luni, ni se spune despre Patriarhul Iosif, vândut de fraţii săi în Egipt - o proiecţie a vânzării Mântuitorului Hristos de către Iuda.

Marţi. Se vorbeşte despre cele zece fecioare care au mers împreună să-L întâmpine pe Mântuitorul, dar dintre care doar cinci aveau cu sine nu doar candele, ci şi untdelemn. Pilda ne reaminteşte că nu ne putem pregăti pentru a-L primi pe Hristos fără să avem cu noi untdelemnul traiului neprihănit şi al milosteniei.

Miercuri. Drept simbol al pocăinţei este pomenită femeia care, cu părul său, a spălat picioarele Mântuitorului Hristos, înaintea Sfintelor Patimi. Este ziua în care Iuda îl vinde pe Mântuitorul Hristos pentru cei 30 de arginţi.

Joi. Mai e numită şi Joia mare sau Joia Seacă şi este ziua în care ni se pomeneşte despre spălarea picioarelor ucenicilor, despre Cina cea de Taină la care Mântuitorul instituie Taina Sfintei Euharistii (Împărtăşanii), despre rugăciunea arhierească şi despre începutul Sfintelor Patimi, prin vânzarea Domnului. Preotul citeşte cele 12 Evanghelii, iar Sfânta Cruce este scoasă solemn în naosul bisericii.

Vineri. Se face pomenirea înfricoşătoarelor Patimi şi se aminteşte despre mărturisirea tâlharului cel recunoscător care a dobândit Raiul.

Citit 1267 ori Ultima modificare Joi, 10 Aprilie 2014 18:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.